Sofija i Atina za Balkan u EU

Predsednici Grčke i Bugarske, Karolos Papuljas i Georgi Prvanov, poručuju dve zemlje i dalje snažno podržavaju evropske perspektive zemalja zapadnog Balkana.

Izvor: FoNet, Tanjug

Utorak, 24.11.2009.

19:04

Default images

Prvanov je rekao da "Solunska agenda", koja predlaže priključenje zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji do 2014. godine, predstavlja najbolju poruku Unije za region, ističući da bi bilo najbolje da se takva politika i nastavi.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom posle razgovora predsednika dveju zemalja, Papuljas i Prvanov su razgovarali o pitanjima vezanim za Balkan, kao i o problemu Kipra i sporu sa Bivšom Jugoslovenskom Republikom Makedonijom oko naziva te države, prenela je grčka novinska agencija ANA.

Prvanov, koji boravi u trodnevnoj poseti Atini, ocenio je da je nivo bilateralne saradnje "bolji nego ikada pre", naglasivši važnost saradnje Grčke i Bugarske u oblasti energetike koja bi, kako su ocenili, mogla da bude produbljena.

Predsednik Bugarske je razgovarao i sa bivšim grčkim premijerom Kostasom Karamanlisom, sadašnjim glavnim opozicionim liderom.

Drucas: EU da preuzme odgovornost

Grčka inicijative Agenda 2014. predstavlja samo početak našeg povratka kao dinamičnog lidera Balkana, izjavio je vršilac dužnosti grčkog šefa diplomatije Dimitris Drucas u intervjuu za atinski list "Rial Njuz" i poručio da je došlo vreme da Evropska unija preuzme odgovornost za region koji je integralni deo Evrope.

Podsećajući da je nedavno posetio Crnu Goru, BiH i Srbiju, Drucas je istakao da je rukovodstvima ovih zemalja predstavio grčku viziju evropske integracije zapadnog Balkana na 100. godišnjicu izbijanja Prvog svetskog rata.

Prema rečima Drucasa, EU bi trebalo, ne samo da preuzme odgovornost za region, već i da udahne novim život evropskoj perspektivi njegovih zemalja i izleči preostale otvorene rane.

Evropska unija je najuspešniji mirovni projekat i ona može i mora da preduzme taj korak, naglasio je Drucas i predočio da zemlje regiona, s druge strane, moraju da se pridržavaju preuzetih obaveza i ispunjavaju kriterijume za članstvo.

"Kosovo ostaje otvorena rana. Vizija evropske budućnosti celog regiona može dati odgovore", ocenio je Drucas.

Kada je u pitanju Kosovo, Drucas je objasnio da su se do sada čule samo Sjedinjene Američke Države i Rusija, dok se EU, kako je ukazao, praktično nije uopšte čula, posebno u kritičnom periodu kada je sadašnja situacija mogla biti izbegnuta.

Prema rečima Drucasa, EU sada ima šansu, ako preuzme ulogu koja je njena.

Upitan o sporu sa Skopljem, Drucas je najavio da će Atina podržati evropsku perspektivu severnog suseda, ali je poručio da ne može biti početka pregovora o njegovom prijemu u EU bez prethodnog rešavanja pitanja imena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

16 h

Podeli: