Sreda, 11.11.2009.

16:36

Problemi u radu narodnih kuhinja

Od osamnaest narodnih kuhinja u Vojvodini, tri ne rade zbog problema sa finansiranjem. Akcija B92 "Hrana za sve" ima za cilj ponovno otvaranje tih kuhinja.

Izvor: B92

Default images

Narodne kuhinje u Vojvodini sada imaju sedam hiljada korisnika, ali u pokrajinskom Crvenom krstu procenjuju da tri puta više ljudi vapi za bar jednim kuvanim obrokom dnevno. Zbog ovakve situacije, B92 je i pokrenuo akciju "Hrana za sve" kako bi se u narednih godinu dana obezbedilo normalno funkcionisanje narodnih kuhinja, a i pokretanje onih koje su zatvorene.

Hajnalka Fekete je do jula koristila narodnu kuhinju u Čoki. Njenim zatvaranjem je zajedno sa svoje troje dece ostala bez često jedinog kuvanog obroka dnevno.

Sa jedanaest hiljada dinara penzije, od kojih veliki deo ode na račune, ona je prinuđena da se snalazi kako zna i ume i sada nije u mogućnosti kuvani obrok za sebe i svoju porodicu obezbedi svakog dana.

“Svaki drugi dan, kako kad. Kad ima penzija, kupim više i stavim u frižider, pa mogu cele nedelje da kuvam. Kad nema para, onda šta ima to se kuva”, kaže Hajnalka Fekete.

Narodna kuhinja u Čoki je zatvorena zbog problema sa finansiranjem i nabavkom namirnica za pripremanje obroka.

Time je bez sigurnog ručka ostalo oko stotinu pedeset korisnika.

Sekretar Crvenog krsta Čoka Milorad Malešev kaže da ta organizacija ne može sama ponovo da pokrene kuhinju.

“Rešenje za početak rada kuhinje je obezbeđenje finansijskih sredstava. Prvo za rad kuhinje, za rad Crvenog krsta, a zatim donacija hrane. Znači, uz ta dva uslova kuhinja će apsloutno početi da radi”, kaže Malešev.

Zatvaranje zbog besparice i manjka namirnica je zadesilo i narodne kuhinje u Novom Kneževcu i Sremskim Karlovcima.

I mnoge kuhinje koje još rade imaju problem sa normalnim funkcionisanjem. Poražavajuće je da postoje i liste čekanja, pa bi, da ima mogućnosti, usluge kuhinja koristilo oko dvadeset hiljada ljudi.

To je gotovo tri puta više u odnosu na sadašnjih sedam hiljada. I ovo je verovatno samo okviran podatak. Sekretarka Crvenog krsta Vojvodine Sinjka Somer kaže da je posebno zabrinjavajući veliki broj dece koja koriste usluge narodnih kuhinja.

“Imamo mi i korisnike koji tu hranu, na koju imaju pravo kroz program kuhinja, nose i dele sa bračnim drugom, a imamo situacije da dele i sa decom”, kaže Sinjka Somer.

“To je ono što je posebno teško, pravili smo letos analizu koliko imamo dece u programu kuhinja i došli smo do brojke od oko 1 000 dece do 14 godina. To je bio broj dece iz juna kada je funkcionisalo 14 kuhinja, danas je taj broj sigurno veći”, ocenjuje ona.

Kako bi se ovoj deci, ali i ostalim korisnicima obezbedili svakodnevni obroci i omogućilo normalno funkcionisanje narodnih kuhinja B92 je pokrenuo akciju “Hrana za sve”.

Do sada je sakupljena hrana u vrednosti od devet stotina trideset hiljada evra, a novčane donacije premašile su dva miliona dinara.

B92 poziva sve koji mogu da se pridruže ovoj akciji čiji je cilj ublažavanje efekata krize i siromaštva u Srbiji.

Od uspeha ove akcije u velikoj meri zavisi da li će Hajnalka sa svoje troje dece, ali i veliki broj drugih korisnika narodnih kuhinja tokom naredne godine imati bar jedan kuvani obrok dnevno.

A premijer Mirko Cvetković najavio je da će država subvencionisati plaćanje PDV-a svima koji doniraju hranu za narodne kuhinje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: