Utorak, 10.11.2009.

19:41

Štrajkuju i advokati u Hagu

Branioci Stojana Župljanina, Igor Pantelić i Dragan Krgović, nisu se pojavili u sudnici Haškog tribunala zbog toga što su advokati u Srbiji stupili u štrajk.

Izvor: Beta

Default images

Ocenjujući da uzroci štrajka nisu povezani sa pravosudnim, već sa poreskim sistemom, pretresno veće Tribunala odlučilo je da Župljaninu privremeno postavi branioca po službenoj dužnosti i nastavi saslušavanje svedoka.

Župljanina je danas u sudnici, kao branilac po službenoj dužnosti, zastupao britanski advokat Karim Kan.

Protestujući zbog toga, Župljanin je odbijao da sedne i proces je tokom celog prepodneva pratio stojeći. "Kako vam drago", rekao mu je predsedavajući sudija Barton Hol.

Na kraju zasedanja, Župljanin je rekao sudijama da "smatra nepotrebnim da dolazi u sudnicu dok se branioci ne pojave" i da zbog toga sutra ne namerava da dođe na nastavak procesa. Sudije to nisu komentarisale.

Današnjem zasedanju, poštujući štrajk u Srbiji, nije prisustvovao ni Slobodan Zečević, jedan od branilaca saoptuženog Mića Stanišića.

Stanišića je, međutim, u sudnici zastupao kobranilac, advokat iz Republike Srpske, odnosno BiH, Slobodan Cvijetić.

Budući da se iskaz današnjeg zaštićenog svedoka optužbe ticao Stanišića, unakrsno ga je ispitivala samo Stanišićeva odbrana.

Bivši ministar policije Republike Srpske Mićo Stanišić i načelnik policije u banjalučkom regionu Stojan Župljanin optuženi su za zločine nad bosanskim Muslimanima i Hrvatima 1992.

Advokati u Srbiji stupili su juče, na poziv svoje komore, u trodnevni štrajk upozorenja zbog namere vlasti da ih obaveže na upotrebu fiskalnih kasa.

Za danas i sutra pred Tribunalom, osim suđenja Župljaninu i Stanišiću, nije zakazan nijedan proces u kojem učestvuju advokati iz Srbije.

Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević pred Haškim tribunalom zastupa penzionisanog generala MUP-a Srbije Vlastimira Đorđevića, optuženog za zločine nad kosovskim Albancima 1999. Suđenje Đorđeviću biće nastavljeno 30. novembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: