Bogdanović: Nema uslova za izbore

Na Kosovu ne postoje uslovi za učešće Srba na lokalnim izborima, koji se održavaju 15. novembra, rekao je za B92 ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.11.2009.

19:45

Default images

On je rekao da je reč o prvim lokalnim izborima koji se organizuju protivno Rezoluciji 1244. Srbi koji budu učestvovali na izborima treba da se zapitaju koliko će time pomoći Srbiji da sačuva Kosovo i Metohiju, kaže Bogdanović.

"Ne možemo nikome da uskratimo demokratsko pravo na izbore, niti to želimo, ali šaljemo vrlo jasnu poruku da ne postoje uslovi da Srbi izađu na izbore, jer su oni protivni Rezoluciji 1244", kazao je on.

Ministar Goran Bogdanović kaže da je iznenađen činjenicom da su Srbi podneli čak 21 listu za predstojeće lokalne izbore na Kosovu, uprkos jasnoj poruci predsednika države i vlade da nema uslova za izbore u pokrajini.

"Srbi koji budu izašli na izbore treba da se zapitaju da li tim činom pomažu državi Srbiji za očuvanje Kosova i Metohije ili odmažu našoj borbi za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta", kazao je Bogdanović i naveo da bi Srbi bili pozvani da učestvuju na izborima da je njih organizovala bilo koja druga statusno neutralna organizacija.

On, međutim, kaže da država ne namerava da na bilo koji način kažnjava građane koji odluče da u nedelju glasaju na izborima, ali da će političari morati da se opredele između Beograda i Prištine.

Za Vladu Srbije, jedini organi lokalne samouprave ostaju oni koji su izabrani na lokalnim izborima u maju prošle godine, koje je organizovala Vlada Srbije, kaže Bogdanović, iako će, veruje, biti pokušaja da se posle nedeljnih izbora oni ugase.

Grupa od 90 intelektualaca iz Srbije pozvala je, s druge strane, srpsku zajednicu na Kosovu da izađe na predstojeće izborie jer, kako je saopšteno, samo aktivnim učestvovanjem u političkom životu Kosova srpska zajednica može efikasno da rešava najznačajnije probleme.

Ovde možete pogledati gostovanje Gorana Bogdanovića u vestima TV B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: