Katalonija:Referendum u 130 opština

U 130 opština u Kataloniji 13.decembra biće održan referendum o samoopredeljenju saopštio je Urijel Beltran, političar koji se zalaže za katalonsku nezavisnost.

Izvor: B92

Nedelja, 08.11.2009.

20:21

Default images

Na taj način će ovih 130 opština, od 978 koliko ih ima u Kataloniji, slediti primer male opštine u Barseloni, Arenis de Munt, koja je 13. septembra održala prvi takav referendum o odvajanju od Španije, prenela je italijanska agencija Ansa. Na tom referendumu je učestvovalo 40 odsto birača, a u prilog nezavisnosti izjasnilo se 96 odsto.

Za Urijela, je referendum u 130 opština, najava velikog referenduma o nezavisnosti Katalonije, koji bi uskoro trebalo da bude realizovan, a prisustvovaće mu i međunarodni posmatrači.

Urijel je rekao da bi rezultat referenduma trebalo da potvrdi ne sama Španija, već medjunarodna zajednica, kao što je jedan njen deo priznao jedniostrano proglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine Kosova i Metohije, navela Ansa.

Prema anketi instituta Noksa objavljenoj pre tri dana, većina Katalonaca (53 odsto) podržava organizovanje referenduma, ali je samo 35 procenata njih za nezavisnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: