Počeli razgovori sa MMF-om

Predstavnici Vlade Srbije i MMF-a saglasili su se da je deficit od četiri odsto bruto domaćeg proizvoda realna polazna osnova za izradu budžeta Srbije za 2010.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.10.2009.

14:32

Default images

Na sastaku premijera Srbije Mirka Cvetković i ministarke finansija Dijane Dragutinović sa šefom Misije MMF-a Albertom Jegerom bilo je reči i o dodatnim mehanizmima za jačanje fiskalne discipline u 2010. i narednim godinama, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Cvetković je rekao da su osnovni ciljevi u oblasti javnih finansija dalje smanjenje učešća javne potrošnje u bruto domaćem proizvodu i dostizanje održivog nivoa javnog duga.

Premijer je delegaciji MMF-a predstavio i projekat reforme javnog sektora čiji je osnovni cilj podizanje efikasnosti.

Cvetković je predstavio predloge zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u državnoj i lokalnoj administraciji koje je Vlada usvojila, kao i dalje korake u restrukturiranju javnih preduzeća i predstojećoj reformi penzijskog sistema, zdravstva i obrazovanja.

Kako je ranije rečeno agenciji Beta, Međunarodni monetarni fond je danas pre podne u načelu prihvatio predlog da se u Srbiji ne povećava starosna granica za odlazak žena u penziju.

Predlog da žene u Srbiji u penziju i dalje idu sa 60 godina dao je potpredsednik Vlade Srbije i ministar eknomije Mlađan Dinkić i to se sigurno neće menjati do kraja mandata sadašnje Vlade, naveo je izvor Bete.

Kako su rekli u Vladi, sa MMF-om se razgovara i da Srbija iz kreditnog aranžmana povuče 700 miliona evra, umesto planiranih 1,4 miljarde evra za drugu i treću ratu, pošto je konstatovano da se makroekonomska situacija u Srbiji znatno popravila.

"Povećanja poreza u Srbiji sigurno neće biti pošto su poboljšani prihodi budžeta, a prema podacima Narodne banke Srbije, BDP je u drugom trećem kvartalu ove godine bio za 2,7 odsto veći nego u drugom tromesečju ove godine", kazali su u Vladi Srbije.

Predstavnici MMF-a su pohvalili i mere koje je Ministarstvo ekonomije Srbije preduzelo za ublažavanje efekata svetske ekonomske krize, pohvalili predloge zakona o smanjenju državne i lokalne administracije i giljotinu propisa.

U Vladi su naveli da je MMF ocenio da je reforma administracije pravi način za smanjenje javne potrošnje.

Razgovori sa MMF-om će biti nastavljeni do završetka posete 4. novembra, kazali su i naveli da će središte pažnje biti na fiskalnom aspektu kroz smanjenje javne potrošnje, bez povećanja poreza.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda i delegacija Srbije počeli su danas u Beogradu zvanične razgovore o reviziji kreditnog stend baj aranžmana od 2,9 milijarde evra.

Odbor direktora MMF-a je 15. maja 2009. godine odobrio kreditni stend baj aranžman sa Srbijom, koji će trajati do aprila 2011. godine.

Time je za oko sedam puta povećan kredit koji je MMF odobrio Srbiji u januaru 2009, sa 402,5 miliona evra na 2,94 milijarde evra. Srbija je do sada povukla prvu tranšu od oko 788 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: