NATO: I sa Rusijom o štitu

U NATO-u smatraju da bi bilo dobro da se i Rusija uključi u novi projekt protivraketne odbrane za celu Alijansu koji je ponudio predsednik SAD Barak Obama.

Izvor: B92

Petak, 23.10.2009.

15:04

Default images

Ministri odbrane zemalja članica NATO pozdravili su novi Obamin predlog umesto starog projekta štita u Poljskoj i Češkoj od koga je odustao 17. septembra. "Novi američki plan zaštitiće Amerikance i Evropljane od istinskih pretnji iz zemalja kao što je Iran", kazao je danas generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen na neformalnom sastanku u Bratislavi.

Prvi čovek NATO naglasio je da bi bilo dobro kada bi u realizaciji tog novog projekta sarađivala i Rusija.

"Novi američki antiraketni štit omogućiće lakšu saradnju sa ruskim radarskim sistemima, ako Moskva za to bude zainteresovana", založio se za saradnju sa Rusijom i američki ministar odbrane Robert Gejts.

Jedini ko je u Bratislavi unapred odbio novi projekt antiraketnog štita je Slovačka, tačnije njen premijer Robert Fico koji je juče posle susreta sa Rasmusenom kategorično izjavio da dok je on premijer u Slovačkoj neće biti instaliran nijedan jedini element protivraketnog sistema.

"Primio sam to k znanju. Nije mi poznato da je Slovačkoj neko nešto u tom smislu nudio", reagovao je na to odbijanje danas na konferenciji za novinare u Bratislavi Rasmusen.

"Iz razgovora na današnjem sastanku ministara shvatio sam da taj novi američki plan protivraketne odbrane u Evropi ima široku podršku, zato što će omogućiti svim saveznicima da u njemu učestvuju i štitiće sve, uključujući i Slovačku", kazao je Rasmusen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: