Evropljani žive u bučnoj okolini

Svaki peti Evropljanin živi u okolini sa noćnim zvukom višim od 40 decibela, što je štetno za zdravlje, upozorava Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Izvor: B92

Nedelja, 11.10.2009.

01:57

Default images

Limit od 40 decibela je prihvatljiv limit za izlaganje zvucima noću i odgovara buci "neke mirne ulice", navodi SZO. Izlaganje u dužem periodu zvucima jačim od 40 decibela, do 55, što odgovara bučnoj ulici, "utiče na pritisak i može da izazove srčani udar", dodaje SZO.

Svaki peti Evropljan živi u okolini u kojoj je buka iznad 40 decibela.

"Buka može da izazove bolest, jer kad spavamo mozak, uši i celo telo nastavljaju da reaguju na zvuk", navodi se u saopštenju.

SZO je posebnu pažnju posvetila zvucima aerodroma noću, procenivši da zvuk aviona "može da izazove povećanje krvnog pritiska dok osoba spava".

"Nedavno objavljene studije navode da je zvuk aviona u ranojutarnjim časovima najštetniji efekat na srčani ritam", navodi SZO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: