Godišnjica marsejskog atentata

U Topoli će se obeležiti 75. godišnjica smrti kralja Aleksandra I Karađorđevića, na koga je 9. oktobra 1934. godine izvršen atentat u Marseju.

Izvor: B92

Petak, 09.10.2009.

00:34

Default images

Organizacioni odbor Vlade Srbije za obeležavanje godišnjice je najavio da će ceremoniji obeležavanja godišnjice prisustvovati članovi diplomatskog i vojno-diplomatskog kora u Srbiji i članovi porodice Karađorđević, koje će predvoditi princ Aleksandar.

Predsednik Srbije Boris Tadić će položiti venac na grob kralja Aleksandra I karađorđevića, u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji se nalazi u radnoj poseti Francuskoj, kako je najavljeno, u Marseju će položiti venac na spomen-obeležje kralju Aleksandru I i francuskom ministru spoljnih poslova Luju Bartuu, koji su proginuli prilikom atentata na kralja.

Kralj Aleksandar je rođen na Cetinju 1888. godine, kao drugo dete kneginje Zorke i kralja Petra I. Nakon abdikacije starijeg brata Đorđa 1909. godine, postaje prestolonaslednik. Usled bolesti kralja Petra, koji se sa vladarskih dužnosti povukao 24. juna 1914. godine, prestolonaslednik Aleksandar je postao regent kraljevine Srbije.

Ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca u jednu državu proglasio je 1. decembra 1918. godine. Nakon smrti kralja Petra 1921. godine postaje kralj Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a 1929. godine menja naziv u Kraljevinu Jugoslavije.

Prilikom zvanične posete Francuskoj, 9. oktobra 1934. godine, na kralja Aleksandra je izvršen atentat u Marseju. Devet dana nakon toga, 18. oktobra, njegovi zemni ostaci su, na rukama Šumadinaca, uneti i položeni u porodičnu grobnicu Karađorđevića na Oplencu u Topoli, gde i danas počivaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: