Egipat: Optužbe na račun Izraela

Šef egipatske diplomatije Ahmed Abul Geit optužio je Izrael da nije pokazao političku volju da se angažuje u ozbiljnim mirovnim pregovorima sa Palestincima.

Izvor: B92

Nedelja, 27.09.2009.

01:16

Default images

"Cele godine je Izrael pokazivao da nema potrebnu političku volju da se angažuje u ozbiljnim i kredibilnim pregovorima kako bi se postiglo konačno rešenje sukoba", izjavio je Abul Geit pred Generalnom skupštinom UN. On je ocenio da ne neophodan intenzivan rad u narednim nedeljama i mesecima kako bi bili nastavljeni mirovni pregovori.

Abul Geit je zatražio od međunarodne zajednice da "pronađe formulu za defititivno rešenje sukoba" i naveo da je neophodno da Izrael prekine kolonizaciju okupiranih palestinskih terotorija, uključujući istočni Jerusalim.

Obustavljanje kolonizacije treba da ide paralelno sa pregovorima kako bi se ojačalo poverenje Palestinaca u namere Izraela, kazao je šef egipatske diplomatije.

SAD: Arapski saveznici da pomognu

SAD žele da njeni arapski saveznici pomognu da se nastave mirovni pregovori na Bliskom istoku, izjavio je jedan zvaničnik Stejt departmenta.

"Želimo jasne signale koji pokazuju ozbiljnost sa kojom Arapi gledaju na (mirovni) proces, kako bi pomogli da se u Izraelu stvori odgovarajuća politička klima za pregovore", izjavio je u Njujorku Džefri Feltman, zamenik američkog državnog sekretara zadužen za Bliski istok.

SAD se nadaju da će zemlje Persijskog zaliva, bliski saveznici Vašingtona, naći sredstva da podrže palestinskog predsednika Mahmuda Abasa na pregovorima, rekao je Feltman.

Američki diplomata rekao je da se nada pre svega finansijskoj podršci zalivskih zemalja naporima za izgradnju palestinske države.

"Mislimo da svi imaju odgovornost da se stvori pozitivna atmosfera", naveo je Feltman i podsetio da je predsednik SAD Barak Obama u govoru u UN ponovo pozvao na uspostavljanje pregovora između Palestinaca i Izraelaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: