Četvrtak, 10.09.2009.

12:57

Hrvatska i Slovenija blizu dogovora

Spor Hrvatske i Slovenije oko državne granice je okončan i Ljubljana će deblokirati pregovore Hrvatske o prijemu u EU, nezvaničnmo javljaju hrvatski mediji.

Izvor: Beta

Default images

Oni navode da bi sutra u Ljubljani na sastanku premijera Slovenije i Hrvatske, Boruta Pahora i Jadranke Kosor, trebalo da bude objavljen model rešenja spora oko državne granice, koji međudržavne odnose opterećuje već 18 godina i zbog kojeg Slovenija od decembra prošle godine blokira pristupne pregovore Hrvatske sa EU.

Kao pouzdani izvor te informacije, osim domaćih, mediji navode neimenovani diplomatski izvor iz Brisela.

Premijerka Kosor je danas popodne održala vanredni sastanak s predsednicima stranaka vladajuće koalicije, od kojih je zatražila i dobila podršku za postizanje dogovora sa Slovenijom. Učesnici sastanka nisu želeli da daju izjave novinarima.

Ministar spoljih poslova i evropskih integracija Gordan Jandroković koji je takođe prisustvovao sastanku, novinarima je kratko u prolazu dobacio da će dvoje premijera posle sutrašnjeg sastanka objaviti pojedinosti dogovora.

Slovenčki premijer danas je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade izjavio da očekuje da će dve strane uskoro uspešno rešiti međudržavne sporove.

Pahor je rekao da bi, "ako budu ispunjeni svi uslovi koje je Slovenija navela u pregovorima", problemi između dve države mogli biti rešeni do kraja ove godine.

Dodao je da su u poslednje vreme pregovori ministarstava spoljnih poslova Slovenije i Hrvatske bili intenzivni, otvoreni i konstruktivni.

Hrvatski mediji podsećaju da je Kosorova poslednjih dana u nekoliko navrata ponovila da je vrlo optimistična uoči sutrašnjeg sastanka s Pahorom i da veruje da će se problem sa Slovenijom uspešno rešiti ove godine.

Kosorova je rekla da je u pregovorima s Pahorom "postignuta atmosfera poverenja i obostranog poštovanja" i rekla da je Hrvatska spremna da, odmah posle deblokade, u kratkom roku otvori i zatvori nekoliko pregovaračkih poglavlja da bi nadoknadila vreme potrošeno tokom desetomesečne blokade.

Najava mogućnosti rešenja dugogodišnjeg spora objavljeni su posle susreta premijera Kosorove i Pahora u dvorcu Trakošćanu 31. juna ove godine.

Taj sastanak je sazvan tri sedmice posle iznenadne ostavke bivšeg premijera Hrvatske Ive Sanadera čija vlada za više od šest godina nije uspela da reši granični spor.

To je, kako tvrde nezvanični izvori, vrlo brzo uspelo novoj premijerki, ali tek pošto je po kratkom postupku razrešila funkcije gotovo sve članove hrvatskog dela međudržavne komisije za granicu, i pošto je, takođe prema nezvaničnim informacijama, pokazala spremnost za kompromis i popuštanje radi nalaženja obostrano prihvatljivog rešenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: