Četvrtak, 27.08.2009.

01:31

Automobili i dva puta na tehnički

Najava saobraćajne policije da će od sledeće godine automobili stariji od 15 godina dvaput godišnje ići na tehnički pregled zabrinula većinu vozača u Srbiji.

Izvor: Večernje novosti

Default images

Iako nema zvaničnih podataka, procenjuje se da je prosečna starost vozila na srpskim drumovima čak 18 godina. To znači da se novi pravilnik odnosi na polovinu četvorotočaša, od 1,6 miliona automobila, pišu "Večernje novosti".

Najveće negodovanje izazvao je propis - predviđen novim Zakonom o saobraćaju - prema kojem će vozači morati da plaćaju oba tehnička pregleda, a cenu će određivati Vlada Srbije. Dok sada pregled košta od 600 do 2.000 dinara, u javnosti se uveliko pominje moguće poskupljenje na 4.000 do čak 8.000 dinara.

Damir Okanović, direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja, smatra da, iako sa stanovišta sigurnosti na drumovima nova mera nije loša, ona predstavlja snažan udar na vlasnike starih vozila, među kojima većina ima plići džep.

"Država će morati da pronađe način da zaštiti vlasnike starih automobila koji su 'tankog' imovnog stanja. To se može učiniti ograničavanjem cene tehničkog pregleda ili smanjenjem dažbina za registraciju vozila", napominje Okanović.

Međutim, u Komitetu za bezbednost saobraćaja napominju da je starost vozila najređi faktor koji utiče na izazivanje saobraćajnih nesreća. U najvećem broju slučajeva, udesima, uglavnom, "kumuje" vozač koji ne poštuje saobraćajne propise, ili loše stanje puteva.

Osim što predviđa dvostruku proveru ispravnosti starijih vozila, novi pravilnik o tehničkom pregledu donosi i strože kriterijume za izduvne gasove, gume i ispravnost kočnica, trapa i pneumatika. Svi tehnički pregledi, uz to, obavljaće se pod video-nadzorom.

Pravilnik propisuje da će na tehnički pregled dva puta godišnje morati da idu i sva motorna i priključna vozila kojima se obavlja javni prevoz, autobusi, vozila za prevoz otrovnih materija, vozila auto-škola koja se koriste za obuku kandidata, vozila pod pratnjom i s pravom prvenstva prolaza, motorna i priključna vozila čija masa prelazi tri i po tone i vozila za iznajmljivanje.

Iako još nije poznato kako će ova mera biti primenjena u praksi, pretpostavlja se da će učiniti da gotovo 50.000 vozila bude isključeno iz saobraćaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: