Svet 2

12.05.2024.

17:01

Okreću leđa Izraelu? "Podrška Bajdena bi mogla da prestane..."

Američki državni sekretar Entoni Blinken branio je danas odluku SAD da obustave isporuku oružja Izraela, navodeći da Izrael nije imao "kredibilan plan" za zaštitu oko 1,4 miliona civila koji su tamo pronašli sklonište.

Izvor: Tanjug

Okreću leđa Izraelu? "Podrška Bajdena bi mogla da prestane..."
Profimedia

Podeli:

Blinken je rekao u intervjuu za Ej-Bi-Si njuz da je američki predsednik Džozef Bajden i dalje odlučan u nameri da pomogne Izraelu da se brani i da je paket 1.800 bombi teških po 900 kilograma i 1.700 bombi teških 226 kilograma jedina isporuka koja je obustavljena.

Podrška Bajdena bi mogla da prestane ukoliko, prema Blinkenu, Izrael otpočne potpunu ofanzivu na Rafu.

"Izrael mora da ima jasan, kredibilan plan za zaštitu civila, koji nismo videli", ukazao je Blinken.

Izraelski ratni kabinet je u četvrtak uveče odobrio "ograničeno proširenje" vojne operacije u Rafi. Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć Palestincima u Gazi (UNRWA) saopštila je da je oko 300.000 ljudi pogođeno naredbama za evakuaciju u Rafi i Džabaliji, ali da bi brojeve verovatno mogli biti i veći jer su to gusto naseljena područja.

Oko milion Palestinaca, koji su pobegli od sukoba u drugim delovima Pojasa Gaze, našlo je utočište u Rafi.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se haos? Komšijama preti talas bankrota

Bugarskim ugostiteljima i hotelijerima prete bankroti zbog rastućih cena električne energije u zemlji, a predstavnici ove industrije pozivaju vladu u Sofiji na hitnu intervenciju kako bi se sačuvala stabilnost sektora.

17:04

24.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Podeli: