Incko: BiH teško u EU do 2014.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko izjavio je da sumnja da bi Bosna mogla pristupiti Evropskoj uniji 2014.godine.

Izvor: B92

Subota, 22.08.2009.

10:58

Default images

"Ta godina eventualno je preoptimistički rok. Ali bio bi lep simbol kada bi Bosna i druge zemlje Balkana na stotu godišnjicu atentata u Sarajevu i početka Prvog svetskog rata mogle pristupiti EU", rekao je on bečkom dnevniku "Standard".

"Uslovi EU su konkretniji nego što se misli i strategije za pristupanje su jasne. Takođe i za viznu liberalizaciju postoje jasni kriterijumi za sve. Od 174 tačaka je BiH ispunila oko 150 i polazim od toga da će i preostale zadatke u tom pogledu moći da ispuni do juna 2010", istakao je Incko.

Govoreći o sudbini kancelarije visokog predstavnika (OHR) on je istakao da će doći do tranzicije od OHR ka pojačanoj kancelariji specijalnog izaslanika EU.

"Bosanci će morati sve više da stoje na sopstvenim nogama i biti otvoreniji za kompromis...Ja mislim da je vreme da se razmisli da li bi Bosna bez OHR mogla pronaći svoj put. Visoki predstavnik ne može ostati večno. Međunarodno prisustvo će ostati još dugo, ali u ulozi posrednika. Pre svega u oblasti pomirenja ili funkcionalnosti država naša pomoć može biti korisna", naglasio je Incko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: