Subota, 15.08.2009.

12:56

Spremiti se za jesen i novi grip

Preduzeća bi već trebalo da planiraju da bi od jeseni zbog masovnije pojave novog gripa veći broj radnika mogao da odsustvuje s posla, upozoravaju epidemiolozi.

Izvor: FoNet, Tanjug

Default images

Član Radne grupe Ministarstva zdravlja za praćenje virusa novog gripa Branislav Tiodorović rekao je da talas gripa neće biti jak i da se očekuju uglavnom lakše kliničke slike. “Radna grupa će svakako dati preporuke za rad i funkcionisanje različitih sektora u zemlji” naveo je on.

Tiodrović je dodao da je ta grupa još pre tri godine, "kada je bio aktuelan ptičiji grip, opasniji od meksičkog", napravila predloge i planove za različite delatnosti - školstvo, trgovinu, lokalne zajednice, predškolske ustanove, banke, javna preduzeća i da se on trenutno usklađuje sa potrebama u sadašnjim okolnostima.

Prema Tiodorovićevim rečima, nema razloga za paniku, ali mere treba preduzeti na vreme kako bi se spremno dočekala dva ili tri udarna talasa virusa H1N1, koja se očekuju tokom jeseni i zime.

"Najvažnije je obezbediti da oni koji su bolesni, imaju temperatruru ili neku respiratornu infekciju, ne dolaze na posao i da poslodavac bude svestan da je u suprotnom to i za njega šteta", upozorio je Tiodorović.

On je ocenio da bi, ukoliko se vakcina za grip dobije uskoro, prvo trebalo vakcinisati decu, mlade i stanovništvo koje se bavi poslovima gde postoji opasnost da dođu u kontakt sa obolelima, kao što su zdravstveni radnici.

Bez obzira na to što je Srbija već naručila tri milona doza te vakcine, koja bi prema rečima Tiodorovića, mogla u najboljem slučaju da stigne krajem novembra, pitanje je kada će ona i biti isporučena, jer mnoge zemlje već "čekaju u redu".

Ukoliko bi vakcina stigla u novembru, udarni talas koji se očekuje krajem jeseni i početkom zime “bio bi dočekan sa što više otpornih ljudi”, rekao je Tiodorović.

Kon: Moguće zatvaranje škola

Predrag Kon (Beta, arhiva)
Moguće je zatvaranje škola zbog novog gripa, ali to neće biti centralizovana mera, već lokalna potreba, kaže šef Radne grupe Ministarstva zdravlja Predrag Kon.

“Povratak dece u školske klupe predstavlja značajan epidemiološki događaj, jer kad počnu gužve u javnom prevozu, kada se popune klupe, realno je očekivati veći broj obolelih od novog gripa, pa se cela Evropa priprema za prvo školsko zvono“, rekao je on za “Politiku”.

Kon je naveo da je realno razmišljati o zatvaranju škola i o tome je radna grupa raspravljala i predvidela takve mogućnosti.

"Ali zatvaranje škola neće biti odjednom, znači kao centralizovana mera, već prema potrebama, na lokalnom nivou, a sa ovim predlogom smo upoznali Ministarstvo prosvete, koje meru može naložiti. Naravno, pre toga mora biti doneta odluka o proglašenju epidemije", naglasio je Kon.

Da bi epidemija bila proglašena mora da postoji pet međusobno nepovezanih slučajeva, koji nisu u vezi sa kontaktima sa putnikom ili sa nekom kulturnom i sportskom manifestacijom. Do sada, kako je podsetio Kon, to u Srbiji još nije bio slučaj.

On je potvrdio da je Radna grupa Ministarstva zdravlja ostavila mogućnost da se, ako bude potrebno, uvede poseban režim rada u saobraćaju, energetici, javnom i komunalnom sektoru.

“To neće biti neophodno ukoliko pandemija bude blaga. Ali, ako stopa obolevanja bude toliko visoka da sa posla izostane i do 40 procenata ljudi, onda smo morali da razmišljamo kakve ćemo mere preduzimati, ali to ne može da radi Posebna radna grupa, već nadležni resori", naglasio je Kon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: