Savetovalište za zaštitu potrošača

U Nišu je otvoreno regionalno savetovalište za zaštitu potrošača, prvo takve vrste u Srbiji, gde građani mogu dobiti pravnu pomoć.

Izvor: B92

Petak, 07.08.2009.

00:38

Default images

Otvaranje savetovališta bilo je neophodno jer potrošači često ne znaju kome da se obrate, a često nisu upoznati ni sa svojim pravima. Nadležni u Ministarstvu trgovine očekuju da se usvajanjem novog Zakona o potrošačima uvede red u ovu oblast i precizno regulišu prava i obaveze, i potrošača i trgovaca.

Vesna Novaković, načelnica odeljenja za zaštitu potrošača u Ministarstvu trgovine, kaže da će usvajanjem novog zakona o potrošačima u potpunosti biti regulisan ugovorni odnos između potrošača i trgovaca. Takođe, građani će imati uvid u način formiranja i promena cena.

Potrošači u Nišu najčešće se žale na kvalitet tehničke robe i formiranje cena u javnim preduzećima, koje su za njih najčešće tajna. Sa prosečnom platom od 23.500 dinara koja ne pokriva potrošačku korpu, Nišlije još nemaju mogućnost da namirnice kupuju u SOS prodavnicama. U skladu sa svojim pravima, na osnovu cena odlučuju gde će kupovati namirnice.

U Savetovalištu potrošači mogu da dobiju pravnu pomoć ukoliko smatraju da su njihova prava ugrožena. O nepravilnostima će biti obaveštene i nadležne inspekcijske službe, a ukoliko se ne postigne dogovor između potrošača i trgovaca, pokretaće se i sudski sporovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: