Potraga za osmim osumnjičenim

Američke federalne vlasti tragaju za osmim osumnjičenim pripadnikom grupe koja je kovala zaveru za izvođenje terorističkih napada, između ostalog i na Kosovu.

Izvor: B92

Sreda, 29.07.2009.

00:58

Default images

Predstavnica tužilaštva u Reliju, mestu u kome je u ponedeljak uhapšeno sedam osoba iz savezne države Severne Karoline optuženih za kovanje zavere, rekla je da je osmi član te grupe američki državljanin, javila je američka televizijska mreža Si-En-En.

Prema navodima optužnice, osmi osumnjičeni, za koga je navedeno da je stanovnik Severne Karoline, putovao je u Pakistan u oktobru 2008. da bi "učestvovao u nasilnom džihadu".

Uhapšen je Danijel Patrik Bojd (39), po veroispovesti musliman, za koga se smatra da je vođa terorističke grupe, a koji je iskustvo iz obuke u Avganistanu i Pakistanu od 1989. do 1992. iskoristio da formira sopstvenu organizaciju, koja bi trenirala borce, prikupljala novac i izvodila napade van granica Sjedinjenih Američkih Država.

U Reliju su uhapšeni i Hisen Šerifi (24), poreklom sa Kosmeta, koji ima američku boravišnu dozvolu, Anes Subašić (33), Bojdova dva sina, Zakarije (20) i Dilan Bojd (22), zatim dvadesetdvogodišnji Mohamad Omar ali Hasan i dvadesetjednogodišnji Zijad Jagi.

Za Jagija i Subašića navodi se da su naturalizovani Amerikanci, ali ne i odakle su poreklom.

Svoj sedmorici preti doživotni zatvor ukoliko budu osuđeni.

Prema sedam tačaka optužnice, otpečaćene u Severnoj Karolini, vlasti su optužile Bojda i ostale da su putovali u Gazu, Izrael, Jordan, Pakistan i na Kosovo da bi isplanirali ili angažovali ljude za napade.

Oni su optuženi za zaveru za nabavku materijala za podršku teroristima, za zaveru za ubistvo, kidnapovanje i ranjavanje ljudi u inostranstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: