Četiri antikorupcijska tela

Država osniva nova tela za borbu protiv korupcije, a ne ukida stara, pa sada postoje četiri institucije sličnih nadležnosti, pišu “Večerenje novosti”.

Izvor: B92

Sreda, 22.07.2009.

01:19

Default images

List navodi da se iz državne kase, uveliko istanjene krizom, u ovom trenutku izdvajaju stotine miliona dinara za četiri tela sa sličnim poslom - borba protiv korupcije.

Tako su sada na platnom spisku države Agencija za borbu protiv korupcije i istoimeni savet, kao i Republički odbor za sprečavanje o sukobu interesa.

Samo za ova tri tela do kraja godine biće izdvojeno više od 50 miliona dinara.

Tome treba dodati i Državnu revizorsku instituciju, koja zapravo treba da bude glavni kontrolor trošenja novca iz republičke kase, što je jedan od najvažnijih mehanizama za sprečavanje korupcije.

Premda se Agencija, od koje se očekuje da bude udarna pesnica države u obračunu sa korupcijom, uveliko priprema za to da počne da radi, to neće uzdrmati temelje istoimenog saveta, koji godinama predvodi Verica Barać.

Iako Vlada od ovog tela, koje bi trebalo da bude njen korektiv, već osam godina ne traži savet, ono egzistira i troši državni novac.

“Nema razloga da ovo telo bude ukinuto, jer se nadležnosti Saveta i Agencije ne preklapaju. Uostalom, nije problem u broju tela za borbu protiv korupcije već u njihovim rezultatima”, poručuje predsednica Saveta Verica Barać.

“Novosti” navode da upravo u izostanku rezultata većina kritičara Saveta i vidi glavni razlog za njegovo ukidanje.

Vlada, koja je osnovala Savet 2001, to u svakom trenutku može da uradi. Međutim, za sada nema naznaka da će se to dogoditi.

Naprotiv, Vlada je za ovu godinu namenila značajna sredstva Savetu - oko 14 miliona dinara.

Najveći deo odlazi za naknade za devet članova i predsednika. Članu sleduje mesečna naknada od 40.000 dinara, dok predsednica dobija 70.000.

Agencija za borbu protiv korupcije, pak, do kraja godine ima na raspolaganju devet miliona dinara. Direktorka Agencije pred sobom ima ozbiljan zadatak - da uvede red u finansiranje stranaka, suzbije "šaltersku korupciju", stane "na crtu" nesavesnim političarima koji kriju imovinu... I to za platu od oko 88.000 dinara.

“Od 1. januara, kada počnemo da radimo, između ostalog, preuzećemo i kontrolu imovine 13.000 funkcionera i samo za to potrebno nam je minimum 50 iskusnih ljudi” , kaže direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković.

U Agenciju će se utopiti, ali tek od Nove godine, i Odbor za rešavanje o sukobu interesa.

U međuvremenu, do kraja 2009. za njega će biti izdvojeno 29,5 miliona dinara.

S druge strane, Državna revizorska institucija već mesecima, zbog nedostatka novca, kuburi sa prostorom i kadrovima.

Zbog toga, tvrdi Radoslav Sretenović, predsednik Saveta DRI, ne može da se krene u reviziju finansijskih izveštaja lokalnih samouprava, javnih preduzeća, ali i stranaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: