Mladi talenti i medalje

Učenici Matematičke i Računarske gimnazije osvojili su na olimpijadama matematičara i fizičara u Nemačkoj i Meksiku ukupno 10 medalja.

Izvor: B92

Sreda, 22.07.2009.

00:53

Default images

Time su od početka održavanja takvih takmičenja ostvarili najbolji rezultat Srbije do sada. “Drago mi je da smo dobro prošli. Svi smo doneli medalje, a sa druge strane nismo doneli nikakav grip”, ovako uspeh ekipe sumira osvajač zlatnje medalje Nikola Šibalić.

Ništa manje raspoloženi, bez obzira na dugo putavanje, nisu bili ni Aleksandar Vasiljković koji je osvojio srebro, ali ni Ognjen Ivković, Aleksandra Dimić i Uglješa Stojanovića sa bronzanim medaljama.

Osim malog peha u povratku, izgubljenog prtljaga, učenici Matematičke gimnazije nose lepe uspomene sa Olimpijade.

“Upoznali smo mnogo novih ljudi, videli smo nalazišta, gde je bila kolevka majanske civilizacije”, kaže Aleksandar Vasiljković.

Od osnivanja Matematičke gimanzije pre 43 godine njeni učenici do sada su na različitim međunarodnim takmičenjima osvojili više od 350 medalja.

Direktor škole Srđan Ognjenović, vidno ponosan na uspehe, kaže da se do kraja godine očekuje još pobeda jer je genaracija puna upornih i talentovanih mladih ljudi.

Međutim, veliki broj talentovanih odlazi u inostranstvo, gde im se nude bolji uslovi za rad i istraživanje.

“To je tamna strana medalje ili uspeha. Na žalost ili na njihovu sreću jedan veliki broj naših bivših olimpijaca koji su bili uspešni pre 10 ili 20 godina je trenutno u inostranstvu i samo manji broj se nalazi ovde u našoj zemjli i na neki način učestvuje u napretku naše nauke”, ističe Ognjenović.

Ministarka omladine i sporta i predsednica Fonda za mlade talente Snežana Samardžić-Marković pozvala je učenike osvajače medalja da se prijave na konkurs Fonda koji će biti raspisan početkom 2010. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: