Evropa i ekstremna desnica

U borbi protiv uspona ekstremne desnice evropske zemlje primenjuju različite načine, od većinskog izbornog sistema, preko izolacije do uključivanja u vlast.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.07.2009.

09:48

Default images

Britanija je taj problem rešila većinskim izbornim sistemom, koji ide na ruku najjačim strankama, dok u kontinentalnoj Evropi, gde preovlađuje proporcionalni sistem, postoje dva modela - izolacija, kojoj pribegavaju Francuska i Belgija, tj. uključenje u vlast, piše britanski dnevnik “Gardijan“.

U Italiji, Berluskoni je prigrlio neofašistički Nacionalni savez, a ministarstvo unutrašnjih poslova poverio je separatističkoj i antimuslimanskoj Severnoj ligi.

Taktika kooptiranja ekstremne desnice primenjena je i u Poljskoj, gde je desničarska Stranka zakona i pravde blizanaca Kačinjski uništila dve male ekstremističke antisemitske, antinemačke i ultrakatoličke partije tako što je pridobila njihove glasače i primila u svoje redove njihove čelnike.

S druge strane, u u Francuskoj i belgijskoj pokrajini Flandriji, desnica i levica sarađuju u borbi protiv ekstremne desnice, dodaje “Gardijan“.

Francuska levica je tako 2002. godine glasala za konzervativnog Žaka Širaka da lider Nacionalnog fronta Žan Mari Lepen ne bi pobedio na predsedničkim izborima.

U Flandriji su ostale stranke postavile svojevrstan sanitarni kordon oko separatističke Stranke flamanskih interesa.

Mnogi, međutim, smatraju da to nije dobar metod i da izolacija i odbacivanje samo jačaju ekstremističke partije.

U međuvremenu, navodi “Gardijan“, Berluskoni, Sarkozi i tradicionalne stranke u Austriji i Holandiji se protiv ekstremne desnice bore tako što oponašaju njihove stavove i retoriku po pitanjima imigracije, zakona i reda, nacionalizma i evroskepticizma, preneo je BBC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: