Dan Dunava

Akcijom čišćenja dva kilometra obale Dunava na Zemunskom keju u Beogradu održana centralna proslava povodom obeležavanja Međunarodnog dana Dunava 29. juna.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 27.06.2009.

13:04

Default images

Pod sloganom "Ja volim Dunav" u Srbiji je, dva dana ranije nego u drugim podunavskim zemljama, obeležen Međunarodni dan te reke. Cilj obeležavanja Dana Dunava je podizanje svesti kod što većeg broja ljudi o važnosti ličnog doprinosa u očuvanju jedne od najlepših evropskih reka.

"Nama je cilj da današnja proslava preraste u festival koji bi ujedinio preko 80 miliona stanovnika podunavskih zemalja. Ono što je značajno da se spomene da jedanašnji dan ustanovljen od strane Međunarodne komisije za zaštitu reke Dunav", kaže Milica Milenković iz Republičke direkcije za vode.

"Po pitanju zaštite voda zakonski očekujemo krajem 2009. godine da Zakon o zaštiti voda stupi na snagu i samim tim već pošto i spadamo zahvaljujući Dunavu jednoj evropskoj zemlji tako ćemo i zakonski definitivno da pripadamo evropskim regulativama", navodi ona.

U okviru manifestacije organizovano je i čišćenje preko dva kilometra obale Dunava u kome su učestvovali Sekretarijat za zaštitu životne sredine, JKP "Zelenilo", Srbija vode, gradska čistoća i veliki broj volontera.

U ovogodišnju proslavu Dana Dunava u Srbiji uključeni su i gradovi Pančevo, Smederevo, Novi Sad, Golubac, Kraljevo, Smederevo, Donji Milanovac, Negotin i Kladovo, dodala je ona.

Gradski sekretar za životnu sredinu Goran Trivan je izjavio novinarima da je Dunav veoma važna evropska reka, čiji sliv odslikava životnu sredinu zemalja kroz koje prolazi.

"Dunav ulazi u Srbiju prljaviji nego što iz nje izlazi, zbog razvijenije industrije zemalja kroz koje prolazi, ali to nije razlog da se u Srbiji ne pobrinemo da Dunav bude još čistiji", rekao je Trivan.

On je kazao da gradske vlasti rade na izgradnji postrojenja za prečišćavanje jedne od najzagađenijih reka na teritoriji Beograda, reke Bolečice u koju se ulivaju otpadne vode, a koja se uliva u Dunav.

Na centralnoj proslavi, kod restorana Venecija, uručene su nagrade za najbolje radove mališanima koji su učestvovali na tradicionalnom konkursu "Danube Master Art".

Tu manifestaciju je organizovalo Ministarstvo poljoprvrede, šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa Skupštinom grada Beograda i kompanijom "Koka - Kola".

Kampanja proslave Dana Dunava predstavlja saradnju podunavskih zemalja, članica Međunarodne komisije za zaštitu reke Dunav (ICPDR), a pokrenuta je pre šest godina radi unapređenja svesti o očuvanju reke.

Dunav izvire kod planine Švarcvald i protiče kroz 11 zemalja, a njegovom slivu pripada 19 država. Dunav se uliva u Crno more i njegov tok je dugačak 2.860 kilometara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: