Francuska zabranjuje burke?

Francuska će razmotriti predlog zakona kojim bi se muslimankama zabranilo nošenje burki ili sličnih prekrivala za telo van njihove kuće.

Izvor: B92

Subota, 20.06.2009.

12:57

Default images

Portparol francuske vlade Luk Šatel najavio je da će Vlada osnovati parlamentarnu komisiju koja bi mogla doneti predlog takvog zakona. “Ako ustanovimo da je nošenje burke čin podređivanja i da je to protivno republičkim načelima, prirodno, parlament će doneti potrebne zaključke“, rekao je Šatel za televiziju Frans-2.

Francuska je već pre pet godina donela zakon kojim se zabranjuje nošenje burki (širokog odevnog predmeta koji prekriva telo od glave do pete) i drugih tradicionalnih prekrivala u školama, piše “Večernji list“.

Zahtev za osnivanjem parlamentarne komisije uputio je poslanik Komunističke partije Andre Gerin, a podržalo ga je još 57 poslanika, većinom iz stranke predsednika Nikole Sarkozija.

"Pogled na ove utamničene žene kad dođu iz Irana, Afganistana ili Saudijske Arabije, neprihvatljiv je na francuskom tlu", rekao je Gerin.

Sarkozijeva bivša saradnica Fadela Amara, muslimanka i bivša predsednica grupe za ženska prava, podržala je inicijativu.

"Ja sam za zabranu tog mrtvačkog sanduka koji ubija osnovne slobode. Ova debata mora da očisti put zakonu koji štiti žene", rekla je Amara za novine "Parizijen".

Predsednik Francuskog veća islamske veroispovesti Mohamed Mušani smatra da je to provokativan potez koji će dodatno udaljiti one umerene u poštovanju svoje vere.

Potegnuti ovo pitanje putem parlamentarne komisije je način stigmatiziranja islama i muslimana u Francuskoj - rekao je Mušani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: