Avion Er Fransa se raspao u vazduhu

Višestruki prelomi kostiju žrtava utvrđeni autopsijom i nađeni delovi aviona Er Fransa koji se srušio u Atlantik ukazuju da se letelica raspala u vazduhu.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.06.2009.

00:34

Default images

Uz više od 400 komada olupine nađenih na površini okeana, francuski istražitelji smatraju da će otkriti uzrok pada aviona, ali kažu da je mesto nesreće - daleko od kopna i nad okeanskim dubinama, "jedna od najtežih situacija ikada u istrazi udesa".

Jedan britanski veštak sudske medicine je rekao za AP da višestruki prelomi kostiju 50 žrtava čija su tela spolja "netaknuta", znače da se avion raspao u vazduhu.

Na to ukazuje i to što na žrvama nema odeće, što se takođe dešava kada se letelica raspadne pre udara o zemlju ili površinu mora.

Jedan od stručnjaka je objasnio da je ispadanje tela u vazduh pri brzini od više stotina kilometara na sat "kao udarac u zid od cigle, efekat je mrvljenje", zbog čega su putnici i posada umrli mnogo pre pada u okean.

Suprotno tome, kada se avion ceo sruši u more, tela su raskomadana.

Službe Brazila, Francuske, SAD i drugih zemalja pretražuju površinu i dno Atlantika, tragajući za ostacima erbasa A330 koji se srušio 31. maja kada je uleteo u oluju tokom leta od Rio de Žaneira za Pariz. Poginulo je svih 228 ljudi u avionu.

Još nema traga od dveju crnih kutija - registratora podataka leta i razgovora u pilotskoj kabini, za koje se veruje da su duboko, na morskom dnu.
Francuski brodovi na kablovima dužine šest kilometara vuku američku mornaričku opremu za snimanje zvuka u moru da bi u području 80 kilometara od mesta gde se veruje da je avion pao, čuli signale koje crne kutije automatski emituju da bi bile nađene.

Bez podataka iz crnih kutija, istražitelji su se usredsredili na niz poruka koje je avion automatski slao pre udesa, iz kojih su zaključili da su se zaledili senzori za brzinu leta što je destabilizovalo let.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: