Petak, 05.06.2009.

09:37

Olakšice za decu sa disleksijom

Deca sa disleksijom prvi put ove godine imaće olakšavajuće okolnosti pri polaganju prijemnog ispita za srednju školu.

Izvor: B92

Default images

Da bi ostvarili olakšice, potrebno je da se jave Gradskoj upisnoj komisiji i prilože lekarsku dokumentaciju. Kvalifikacioni ispiti polažu se 22. i 23 juna a prijave upisnoj komisiji predaju se od 3. do 15.juna. Disleksija se otkriva u školskom dobu kao poremećaj čitanja i pisanja ali za decu je veliki problem kada ga ne uočavaju roditelji ili učitelji.

Pre nekoliko decenija napadala je jedva dva do četiri odsto đačke populacije, a danas taj procenat dostiže 10 do 15 odsto.

“Ova deca zahvaljujući tome što imaju teškoće u čitanju, strahovito razviju memoriju”, ukazuje logoped Ranko Vuković.

“Imao sam primer jednog deteta koje je doguralo do gimnazije, a nije naučilo da čita”, kazao je Vuković.

Uz svakodnevni višečasovni trud roditelja, neophodan je i rad sa stručnjakom kako bi deca sa disleksijom savladala čitanje. Tu nije kraj mukama, jer im je i dalje potrebna pomoć u učenju i rešavanju zadataka koji se postavljaju uglavnom u pisanoj formi, kaže Ljiljana Marković, majka jednog četrnaestogodišnjaka.

“Sve jako dugo traje. Moje dete nikad nije završilo niti jedan pisani zadatak”, kaže Ljiljana.

“Zato što, pored disleksije koju prati i rasuta pažnja, ako mu se učini nešto zanimljivo na času, nekad je to i pismeni, on će tako da ostane neko vreme dok ga neko ne upozori, i ode vreme”, rekla je ona.

Sva deca sa disleksijom i sa sličnim tekoćama u razvoju prvi put ove godine imaće odgovarajući tretman na kvalifikacionom ispitu za upis u srednju školu.

Roditelji im se ranijih godina nisu javljali sa sličnim zahtevima, kažu u Ministarstvu.

“Znamo da je toj deci potrebno dodatno vreme”, kaže pomoćnik ministra prosvete Bogoljub Lazarević.

Prijave za polaganje kvalifikacionih ispita uz lekarsku dokumentaciju predaju se do 15. juna u Zahumskoj 14. Budući srednjoškolci test iz srpskog polažu 22. a iz matematike 23. juna.

U umetničkim srednjim školama, za koje su najčešće osnovci sa disleksijom talenovani, prijemni ispiti su 4. i 7. juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: