Utorak, 02.06.2009.

13:20

Vukčević: Bramerc vrednuje naš trud

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević očekuje da će izveštaj glavnog haškog tužioca Serža Bramerca o saradnji Srbije sa Hagom biti najpozitivniji do sada.

Izvor: FoNet, Beta

Default images

"Smatram da tužilac Bramerc vrednuje naš rad i trud da rešimo to pitanje. Smatram da će izveštaj biti najpozitivniji do sada", rekao je Vukčević, nakon promocije novog broja časopisa "Tužilačka reč".

Upitan koliko će na stav Bramerca uticati pozitivna ocena SAD o saradnji Srbije sa Tribunalom, Vukčević je odgovorio da je Srbija uspela da pokaže Amerikancima koliki je naš trud i rad, tako da i oni, kao i Bramerc, to vrednuju. "Nedostaje jedino Mladić, rezultat, ali je evidentan naš rad", rekao je Vukčević.

On je naveo da su svi kapaciteti maksimalno, 24 sata dnevno, angažovani na pronalaženju Mladića.

Prema rečima Vukčevića, izvesno je da postoji politička volja da se završi saradnja sa Tribunalom.

Ljajić pisao Ban Ki Munu

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić zatražio je danas od generalnog sekretara UN Ban Ki Muna da se osuđenima pred tim sudom omogući izdržavanje kazne u zemljama čiji su državljani.

"Srbija, sa svoje strane, pruža sve garancije da će njeni državljani osuđeni pred Haškim tribunalom kazne zatvora u našoj zemlji izdržavati po svim predviđenim standardima", rekao je Ljajić.

On je generalnom sekretaru UN u pismu, koje mu je danas uputio, takođe predočio da zatvori u Srbiji ispunjavaju sve zahteve u pogledu bezbednosti.

"Takođe, naveo sam u pismu generalnom sekretaru da u slučaju izdržavanja kazni u zavorima u Srbiji ne bi bilo moguće prevremeno puštanje haških osuđenika na slobodu bez prethodne saglasnosti Tribunala", naveo je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa sudom u Hagu.

U prilog zahtevu koji je uputio u Njujork, Ljajić je u pismu Ban Ki Munu naveo stav Sjedinjenih Država da Srbija sarađuje sa Haškim tribunalom.

Sporazum po kome haški osuđenici mogu izdržavati kazne u zatvorima matičnih zemalja do sada je potpisalo 17 država.

Savet bezbednosti UN u četvrtak će razmotriti najnoviji šestomesečni izveštaj glavnog haškog tužioca Serža Bramerca o saradnji s Hagom zemalja bivše SFRJ, uključujući Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: