Mirel: Slučaj Šinavatra bez uticaja

Crnogorske vlasti obavestile su zvaničnike EU da su bivšem tajlandskom premijeru dale pasoš pre nego što je dospeo na poternicu Interpola, kaže Pjer Mirel.

Izvor: B92

Subota, 30.05.2009.

12:05

Default images

"Koliko mi shvatamo, kada je ova odluka donesena, bivši premijer Tajlanda (Taksin Šinavatra) nije bio ni na kakvoj crnoj listi, a posebno ne na Interpolovoj", rekao je visoki zvaničnik Evropske komisije zadužen za zapadni Balkan Pjer Mirel podgoričkim "Vijestima".

Mirel je direktor za zapadni Balkan u Direktoratu za proširenje Evropske komisije.

Prema njegovim rečima, ako "neko nije na nekoj 'crnoj listi'", a posebno na Interpolovoj, "svaka zemlja ima pravo da zbog nacionalnih interesa izda pasoš sportistima ili bilo kome".

Visoki zvaničnik Evropske komisije je ocenio da to neće uticati na proces liberalizacije viznog režima.

Podgorički nedeljnik "Monitor" objavio je juče da su crnogorski zvaničnici predstavnicima EU kazali da su Šinavatri pasoš izdali pre nego što je dospeo na Interpolovu listu.

Taj nedeljnik, međutim, tvrdi da je Šinavatri zahtev za državljanstvo odobren 14. januara, kada je već bio optužen za korupciju u svojoj zemlji. Prema crnogorskim zakonima, osuđeni kriminalci ne mogu dobiti državljanstvo.

Mediji u Podgorici navode i da je Crna Gora odlučila da Šinavatri izda pasoš jer on namerava da kupi ostrvo Sveti Nikola, koje je bilo u vlasništvu biznismena, takođe sa Interpolove poternice, Stanka Subotića Caneta.

Ostrvo već tri puta bezuspešno pokušava da proda Prva banka, koju kontroliše porodica premijera Mila Đukanovića i kojoj Subotić ne može da vraća kredite.

Mediji pišu i da je Šinavatra uključen u preuzimanje ostrva Sveti Stefan od singapurske kompanije Anam rizorts, koja već tri godine upravlja tim ostvrvom i plažama na Miločeru, ali koji su zatvoreni, jer singapurska kompanija nema novca za njihovu adaptaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: