Ponedeljak, 25.05.2009.

13:01

Sporazum policija Srbije i Hrvatske

Ministri unutrašnjih poslova Srbije i Hrvatske Ivica Dačić i Tomislav Karamarko potpisali su danas u Rijeci sporazum o policijskoj saradnji.

Izvor: Beta

Default images

Sporazum bi trebalo da omogući efikasniju borbu protiv međunarodnog organizovanog kriminala, terorizma i korupcije. "Poruka koju danas šaljemo organizovanim kriminalim grupama je da ni Srbija ni Hrvatska neće biti oaza za skrivanje počinilaca kriminalnih dela", izjavio je Dačić posle potpisivanja sporazuma.

On je pozvao i druge zemlje u regionu da se uključe u saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala.

Dačić je naveo da policije Srbije i Hrvatske već imaju uspešnu saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala, koja je i preduslov za evropske integracije dveju zemalja i ocenio da je potrebno inicirati regionalnu borbu, zbog činjenice da kriminalne grupe čine ljudi iz svih republika bivše Jugoslavije.

"Ideja je da napravimo regionalni centar za borbu protiv organizovanog kriminala koji bi koordinirao svim kriminalističkim i obaveštajnim informacijama, a što bi pomoglo da držimo situaciju pod kontrolom i da ubuduće idemo ispred kriminalnih akcija", rekao je Dačić.

On je naveo da bi centar tog regionalnog centra mogao da bude u Beogradu, a da njegov rukovodilac bude iz Hrvatske, ili obrnuto i da se svakodnevno razmenjuju informacije, dodajući da saradnja Srbije i Hrvatske treba da bude primer koji će terati i druge zemlje u regionu da se uključe.

"Pitanje međunarodnog kriminala, terorizma i korucije mora da bude iznad političkih odnosa, jer od toga zavisi život naših građana i policije moraju da sarađuju jer kriminalne grupe već odlično sarađuju", rekao je Dačić i ocenio da od odnosa Srbije i Hrvatske zavisi stabilnost čitavog regiona.

Takođe, kako je naveo, u razgovoru je predloženo da se sastanu pravosudni organi i policije dveju zemalja i da razgovaraju o pitanju ratnih zločina, kako bi se olakšalo putovanje i sprečili incidenti poput hapšenja po nekim starim optužnicama.

Tomislav Karamarko je istakao da je saradnja policija dveju zemalja veoma uspešna i da mora da ostane konstantna i da je ne dovode u pitanje politički odnosi.

On je rekao da uporni potezi policija Srbije i Hrvatske radi unapređenja saradnje daju ton u odnosima između dve zemlje i naveo da je veoma važno da se borba protiv organizovanog kriminala vodi na kvalitetan način.

Dačić i Karamarko su danas potpisali i sporazum vlada dveju zemalja o zajedničkoj borbi protiv nezakonitih migracija kojim se omogućuje primena Zakona o readmisiji.

Sporazum o policijskoj saradnji predviđa i uspostavljanje oficira za vezu u Zagrebu i Beogradu, omogućava realizaciju programa za zaštitu svedoka, razmenu informacija, kadrova i obrazovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: