Britanija čisti bazu DNK profila

Britanska policija uništiće podatke o DNK profililma 800.000 građana koji su bili osumnjičeni da su počinili krivično delo, ali je potom utvrđeno da su nevini.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.05.2009.

01:36

Default images

Odluka o brisanju podataka je u skladu sa presudom donetom u decembru 2008. u Evropskom sudu za ljudska prava kojom se zadržavanje podataka nevinih osoba smatra "nepotrebnim u demokratskom društvu".

Ova vest, koja predstavlja pobedu za organizacije za zaštitu privatnosti i prava građana, listu "Obzerver" prenela je ministarka unutrašnjih poslova Džeki Smit, koja je rekla da je "važno da vlada učini sve kako bi garantovala sigurnost svojim građanima, a kriminalce primorala da odgovaraju za svoja dela".

"Baza podataka DNK profila je važan instrument koji nam pomaže upravo u tome. Treba, međutim, pronaći ravnotežu između potrebe da se građani zaštite i dužnosti da se poštuju njihova prava. Izvagavši prednosti i štetu, došli smo do zaključka da podatke treba uništiti", objasnila je ona.

Baza podataka DNK profila Velike Britanije jedna je od najvećih u svetu i sadrži genetske profile skoro 4,5 miliona osoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: