Sreda, 29.04.2009.

16:41

"Intermost" zatražio stečaj

Građevinska firma "Intermost", deo francuske "Vinči" grupe zatražila je pokretanje stečajnog postupka jer ne može da plati svoje finansijske obaveze.

Izvor: B92

Default images

"Intermost" je prva velika firma u Srbiji osnovana stranim kapitalom koja se povlači sa domaćeg tržišta i to zbog, kako B92 saznaje, dugovanja države. Kompanija koja u Srbiji posluje od 2003. odlučila je da stavi katanac na svoja vrata i zaustavila je sve mašine koje su radile na srpskim putevima.

"Intermost", deo francuske kompanije "Vinči", zatražio je 24. aprila od Trgovinskog suda u Beogradu pokretanje stečajnog postupka zbog nemogućnosti plaćanja poveriocima.

Vršilac dužnosti predsednika Trgovinskog suda Stevo Đuranović potvrdio je za B92 ovu informaciju i rekao da će sud o uvođenju stečaja odlučiti veoma brzo. “Ugrubo rečeno njihove obaveze su već preko 100 miliona. Obavešten sam da je preduzeće u blokadi, što je još jedan od razloga za pokretanje stečajnog postupka, to znači da je neko pustio neke obaveze prema njima.Treba reći da su svi radovi na gradilištima zaustavljeni i da praktično više ne postoji mogućnost da se ti radovi nastave” ,objasnio je Đuranović.

"Intermostom" sada upravlja direktor iz Francuske, pošto je sa tog mesta otišao višegodišnji upravnik Rene Milošević. Milošević je krajem januara ove godine izjavio da država duguje "Intermostu" više od milijardu dinara za izvršene infrastrukturne radove u Srbiji što je, kako nezvanično saznaje B92, i dalje slučaj.

Ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić smatra da dugovi nisu razlog da Intermost traži stečaj u Srbiji i obećava radnicima tog preduzeća da neće ostati bez posla.

On je potvrdio da je Intermost radio nekoliko značajnih objekata u Srbiji i da im “preduzeča za puteve, a ne ministarstvo infrastrukture duguje oko 320 miliona dinara”.

“Isto je tako tačno, koliko ja znam, nisam stigao da proverim, da oni danas imaju poslove za negde oko 40 miliona evra i to 20 miliona evra na obilaznici oko Novog Sada i to po međunarodnom kreditu. Tu dugovanja ne dolaze u obzir, međunarodni krediti se isplaćuju i još 20 miliona evra imaju kao kooperanti aa našim preduzećima za puteve širom Srbije” objasnio je Mrkonjić.

“Jedna ozbiljna kompanij kao što je Vinči ne bi trebalo na ovakav način da se igra sa svojim ugledom, da forsira stečaj i prebacuje to na državu kada to nije istina. Dugovanja našim preduzećima su daleko veća, pa nijedno od tih predizeća ne ide u stečaj” poručio je ministar infrastrukture.

Na sajtu I"ntermosta" se navodi da je najvredniji projekat koji su radili u Srbiji projektovanje i izgradnja dela puta, mosta, tunela i potpornih zidova u Ovčar banji.

Takođe su radili i sanaciju starog Savskog mosta u Beogradu i mosta preko Ibra u Kraljevu.

Kako smo saznali u "Intermostu", obustavljeni su radovi na gradnji obilaznice oko Novog Sada, mosta preko Tise kod Ade, kao i izgradnja i sanacija nekoliko mostova na jugu i u centralnom delu zemlje.

U javnom preduzeću "Putevi Srbije" kažu da će u slučaju stečaja "Intermosta", projekti, među kojima je i izgradnja obilaznice oko Novog Sada, biti povereni drugim izvođačima, kao što je “Energoprojekt -niskogradnja”.

Ta kompanija je na tenderu, zajedno sa "Intermostom" i dobila taj posao.

Drugo rešenje, koje je ranije najavljivano iz "Intermosta" je da poslove preuzme neka druga kompanija "Vinči"grupe koja posluje u regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: