Klintonova: SAD podržava Kosovo

Američka državna sekretarka Hilari Klinton rekla je nakon sastanka sa kosovskim predsednikom i premijerom da SAD "snažno podržavaju" Vladu Kosova.

Izvor: B92, Glas Amerike

Petak, 27.02.2009.

00:40

Default images

Najviši zvaničnici Kosova Fatmir Sejdiju i Hašim Tači, koji su boravili u Vašingtonu, rekli su da su veoma zahvalni SAD na trajnoj podršci. Američka državna sekretarka čestitala im je na napretku koji je ostvaren u prvoj godini od proglašenja nezavisnosti i istakla da Priština u svojim naporima uživa snažnu i kontinuiranu podršku Vašingtona.

"SAD stoje uz Kosovo, i nastaviće da sarađuju sa vama. Veoma nam je drago što je 55 zemalja priznalo Kosovo i podstičemo druge zemlje da to učine. U interesu je većine zemalja da priznaju i podrže mladu kosovsku demokratiju“, rekla je Klintonova.

Sejdiju je rekao da je protekla godina od proglašenja nezavisnosti bila godina u kojoj je Kosovo dobilo priliku da se dokaže kao demokratska i multietnička država, “država za sve svoje građane bez obzira na etničku pripadnost”

“To je bila godina u kojoj se Kosovo pokazalo kao dobar sused svim zemljama u okolini. U ovom susretu smo imali priliku da iskažemo našu viziju i želju da postanemo članica EU i NATO-a, te da afirmišemo specijalne veze i prijateljstvo sa SAD“, rekao je on.

Kosovski premijer ocenio je da je uspostavljena vlada koja je efikasna, transparentna i multietnička.

“Izgrađujemo demokratsku državu koja ima privilegovan tretman svih manjinskih zajednica i u bliskoj budućnosti očekujemo da postanemo član MMF-a i Svetske banke. Nezavisnost Kosova je donela više mira, stabilnosti i regionalne saradnje“, naveo je Tači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: