Četvrtak, 19.02.2009.

12:23

Vijesti: Blokiran zahtev Crne Gore

Crnogorski zahtev za sticanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji blokiran je u Savetu EU, pišu podgoričke Vijesti.

Izvor: FoNet

Default images

To se dogodilo pre nego što je Evropska komisija dala mišljenje o pripremljenosti Crne Gore da stekne taj status, tvrdi list. U izveštaju se navodi da se nekoliko zemalja članica unutar radne grupe za proširenje (Holandija, Nemačka, Španija, Francuska i Belgija) protivi da se to pitanje prebaci Komitetu stalnih predstavnika (COREPER), pa zatim Savetu ministara.

"Smatramo da Crna Gora ima još posla, kao što je rečeno i u poslednjem izvještaju Komisije, pre nego što se može ozbiljno razmotriti njen zahtev", rekao je diplomata iz jedne od navedenih zemalja.

Prema informacijama Vijesti, Nemačka traži odlaganje procesuiranja crnogorske aplikacije jer smatra da Podgorica nije ispunila kriterijume i da bi to moglo dalje produbiti strah javnosti od novog proširenja EU.

Belgija smatra da treba sačekati novembarski izvještaj o napretku Crne Gore, a Holandija da se Podgorica nedovoljno bori protiv korupcije. Takođe, Holandija je veoma oštra prema Srbiji i ne želi da bude optužena za neprincipijelnu popustljivost prema srpskim susedima.

Izvori Vijesti naglašavaju da Francuska zapravo insistira da zahtev Crne Gore bude odobren da ne bi došli u situaciju da kasnije u paketu razmatraju i aplikacije Albanije i Srbije, što bi dodatno pojačalo protivljenje evropske javnosti proširenju Unije.

Šef diplomatije Milan Roćen poručio je u sredu da je za Crnu Goru “daleko važnija primjena preuzetih obaveza i standarda, na kojima su utemeljeni evropski i evroatlantski procesi, od nametanja rokova”, dok je potpredsednica Vlade Gordana Đurović negirala da je aplikacija blokirana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: