Proizvodnja "Punta" počinje u martu

Proizvodnja "Punta" u Kragujevcu počinje u martu, potvrđeno sporazumom "Fijata" i "Zastave". Ove godine najmanje 15 hiljada vozila, kažu u Torinu.

Izvor: B92, Beta

Petak, 30.01.2009.

01:16

Default images

Iako se poslednjih dana dosta spekulisalo o tome da je moguće odlaganje realizacije ugovora sa "Fijatom", iz Torina je stigla potvrda da će proizvodnja "Punta" u Kragujevcu početi u martu. Ugovor su danas potpisali predstavnici Vlade Srbije i "Fijata".

I pored ozbiljne finansijske krize koja pogađa automobilsku industriju u celom svetu, “Fijat” je potrvrdio da ostaje na tržištu Srbije.

Iz kragujevačke fabrike do kraja godine trebalo bi da izađe najmanje 15 hiljada automobila. Pored klasičnog “Punta”, u “Zastavi” će se sklapati i “Punto” sa dizel motorom.

Predstavnici "Fijat grupe" poručili su da su i pored svetske krize oni i dalje zainteresovani za ulaganja u tržište Srbije.

Činjenica da Kragujevac u martu dobija fabriku za sklapanje automobila to i potvrđuje, rekao je jedan od predstavnika “Fijata” u Torinu.

“Proizvodnja počinje u martu, a obim proizvodnje će zavisiti i od tržišnih uslova u svetu, s obzirom na to da taj auto nije namenjen samo za srpsko tržište, već i za izvoz u susedne zemlje, ali i za severnu Afriku i u Rusiju", naveo je potpredsednik "Fijata" za komunikacije Gvalberto Ranijeri.

Delegaciji Srbije je u Torinu predstavljen i budući, novi “Fijatov” model, čija bi proizvodnja u Kragujevcu mogla da počne već 2010 godine.

Italijanski proizvođač navodi da je ovaj ugovor samo prvi korak u realizaciji zajedničkog ulaganja “Fijata” i Srbije u proizvodnju automobila u Kragujevcu.

Dinkić: Najmanje 15.000 automobila ove godine

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je danas u Torinu da je sa čelnicima "Fijata" dogovorena proizvodnja od najmanje 15.000 "punta" ove godine, sa mogućnošću da se proizvodnja i duplira.

“Ohrabren sam današnjiim razgovorima u Torinu, jer smo u doba svetske ekonomske krize dobili čvrsta uveravanja da će naše zajedničko ulaganje sa ‘Fijatom’ biti do kraja realizovano i da ćemo u ovoj kriznoj godini uposliti radnike ‘Zastave’”, izjavio je danas u Torinu potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić nakon sastanka sa direktorom "Fijatovog" sektora za međunarodne odnose Siverijom Bonsiljorijem.

“Imaćemo proizvodnju od minimalno 15.000 ‘Punta’ ove godine, sa mogućnošću da se ta proizvodnja duplira“, najavio je on.

Potpredsednik Vlade Mlađan Dinkić rekao je da je, u doba kada opada tražnja za automobilima, postignut dogovor koji garantuje sigurnost radnicima “Zastave”, uposlenost kragujevačkih pogona kao i mogućnost upošljavanja dobavljača iz Srbije.

On je potvrdio i da će krajem sledeće godine započeti proizvodnja potpuno novog modela “Fijata”.

“Mi smo danas utvrdili biznis plan za ovu godinu koji predviđa da do kraja marta krene proizvodnja ‘Punta’ u Kragujevcu“, izjavio je Dinkić i naveo da je tokom ova dva dana razgovora u Torinu utvrđeno da će proizvodnja “Punta” u 2009. godini iznositi 15.000 automobila, što je više od cele proizvodnje “Zastave” u protekloj godini.

On kaže da postoji mogućnost da se proizvodnja duplira ukoliko Ruska Federacija, u skladu sa ranijim najavama, obezbedi Srbiji odgovarajući kontigent za bescarinski izvoz vozila na to tržište.

Dinkić je rekao i da je sa “Fijatom” utvrđeno da se za proizvodnju vozila u Kragujevcu što više delova nabavlja u Srbiji kao što su automobilske gume, akumulatori i ostalo.

“Uspostaviće se saradnja sa ‘Ju es stilom’ koja bi Zastavi obezbedila sirovine za proizvodnju karoserija, čime bi se indirektno uposlilo što više radnika u Srbiji“, rekao je ministar Dinkić.

“Vođeni su razgovori i o tome da se za krajnje potrošače kragujevačkih vozila u Srbiji, regionu CEFTA i eventualno za rusko tržište iznađe mogućnost snižavanja cena vozila, kao i zamena starih automobila za nove što je apsolutna novost u Srbiji“, kazao je Dinkić.

“Motivisaćemo građane koji imaju automobile bez ekološkog motora da staro vozilo, uz značajan popust, zamene za nov automobil“, rekao je Dinkić i najavio da će od jula ove godine početi i proizvodnja “Punta” sa dizel motorom koji bi trošio samo četiri litra na 100 kilometara.

“Novi model biće lansiran do kraja sledeće godine, pripreme za to kreću odmah, tako što ćemo krenuti u rekonstrukciju fabrike, dok će jedan deo investicija Italijani ove godine uneti u fabriku kako bismo do kraja 2010. godine bili spremni za lansiranje novog modela i da na taj način u 2011. godini dostignemo onaj puni kapacitet koji je planiran ugovorom potpisanim u septembru“, potvrdio je Dinkić.

Potpredsednik Vlade Srbije rekao je da će radnici u “Zastavi” imati više posla nego ranije, sigurnost i obezbeđene plate i najavio da će u ponedeljak pozvati predstavnike sindikata i rukovodstva “Zastave”, kao i grada Kragujevca na sastanak u Ministarstvo ekonomije na kome će ih detaljno informisati o svemu što je danas dogovoreno u Torinu.

Potpredsednik “Fijat grupe” za komunikacije Gilberto Ranijeri izjavio je danas nakon sastanka sa srpskom delegacijom da je cilj da se u kragujevačkoj “Zastavi” u 2009. godini proizvede minimum 15.000 vozila modela “Punto“.

On je potvrdio da "Fijat punto", koji će se proizvoditi u Srbiji, nije namenjen samo za srpsko tržište, već i za izvoz, kako u susedne zemlje, tako i u države severne Afrike i u Rusiju.

Pokretanje proizvodnje u Kragujevcu je prvi korak u okviru zajedničkog ulaganja “Fijat grup automobiles” i Vlade Republike Srbije od 29. septembra 2008. koji vodi ka formiranju zajedničke kompanije “Fijat automobiles Srbija”.

U razgovorima sa rukovodstvom “Fijata” potvrđeno je i da će fabrika u Kragujevcu biti uključena u međunarodnu mrežu proizvodnje “Fijat grup automobiles”, tako da će “Fijat automobiles Srbija” dobiti punu podršku za svoju marketinšku i proizvodnu strategiju, slično drugim “Fijat grup” međunarodnim projektima. Ministar ekonomije Mlađan Dinkić rekao je juče za B92 da od marta kreće da radi i paralelno priprema za lansiranje novog modela, ali će te pripreme, očito, trajati nešto duže, zbog svetske ekonomske krize.

O pregovorima u Torinu možete čitati i u Drugi pišu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: