Zapad: Ne prodavati uranijum Iranu

Zapadne sile veruju da Iranu ponestaje sirovog uranijuma za nuklearni program i apeluju da se ta radioaktivna ruda ne prodaje Teheranu, piše londonski Tajms.

Izvor: B92

Subota, 24.01.2009.

15:07

Default images

List prenosi da je britansko Ministarstvo spoljnih poslova krajem prošle godine naložilo svojim diplomatama u Kazahstanu, Uzbekistanu i Brazilu, velikim proizvođačima uranijuma, da lobiraju vlade tih zemalja po tom pitanju.

"Zemlje među kojima su Britanija, SAD, Francuska i Nemačka, počele su intenzivne diplomatske napore da se glavni proizvođači uranijuma odvrate od prodaje Iranu", navodi list.

Vlade zapadnih zemalja optužuju Iran da pokušava da napravi nuklearno oružje pod izgovorom razvoja cilivnog programa nuklearne energije.

Iran demantuje te optužbe, navodeći da samo želi nuklearnu energiju za proizvodnju struje.

Obogaćeni uranijum neophodan za nuklearne reaktore i oružje proizvodi se centrifugiranjem gasa uranijuma heksafluorida (UF6) na velikim brzinama. UF6 se hemijskim procesom dobija od takozvanog "žutog kolača", koncentrata dobijenog od rude uranijuma.

Kako navode izvori, a prenosi Tajms, Iran je skoro u potpunosti potrošio zalihe od više hiljada tona "žutog kolača" koji je nabavljen iz Južnoafričke Republike sredinom 1970-ih godina.

Prema podacima Svetske nuklearne asocijacije u 2007. godini najveći proizvođači uranijuma bili su Kanada, Australija, Kazahstan, Rusija, Niger, Namibija, Uzbekistan, SAD, Ukrajina i Kina, dok je Brazil na 13. mestu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: