Bez brze i efikasne zamene pasoša

U izdavanju pasoša ima mnogo propusta, kaže zaštitnik građana Saša Janković. Ponovo gužve u nekim policijskim stanicama.

Izvor: B92

Petak, 23.01.2009.

13:06

Default images

U nekim beogradskim policijskim stanicama građani ponovo moraju da čekaju u redovima da bi dobili biometrijskie pasoše i lične karte. U MUP-u ponavljaju da su proširili kapacitete u policijskim stanicama da bi se ubrzao proces izdavanja pasoša. Rad službenika u Srbiji analizirao je i zaštitnik građana Saša Janković, koji je utvrdio da u organizaciji izdavanja dokumenata ima dosta propusta.

U najvećoj beogradskoj opštini, Novom Beogradu redovi su se smanjili. Ljudi koji porane i pred stanicu dođu u zoru, u toku dana stignu da predaju dokumenta za pasoš ili ličnu kartu.

Ipak, ukoliko neko ne stigne da dobije redni broj, predaju zahteva i pored toga što je čekao u redu, moraće da odloži za neki drugi dan.

U novobeogradskoj stanici policije mesečno izdaju preko šest hiljada pasoša, s tim što očekuju da će taj broj, zbog letnje sezone, biti sve veći.

“Naši sugrađani su se već navikli na naš sistem dnevnog zakazivanja. Znači ujutru u osam sati počinje naše radno vreme, podelimo dnevno oko 100 do 150 brojeva i na tom broju je određeno tačno vreme i tu je naznačeno vreme kada građani treba da se jave upravo da bi izbegli čekanje u našoj šalter sali“, objašnjava načelnica odseka za upravne poslove Ljudmila Ostojić.

Ministar policije Ivica Dačić, rekao je da je do sada izdato oko 230 hiljada novih pasoša i podsetio Beograđane da zahteve za izdavanje ličnih dokumenata mogu da predaju u svakoj stanici policije u Beogradu.

“Mi smo na žalost limitirani određenim brojem naših radnika koji mogu da rade na tome i tehničkim mogućnostima za izdavanje pasoša, imajući u vidu da ta oprema koja je kupljena omogućava izdavanje od 50 do 60 hiljada pasoša nedeljno“, kaže Dačić.

Zaštitnik građana Saša Janković, nakon kontrole 92 stanice u Srbiji, rekao je da u porcesu izdavanja dokumenata ima dosta propusta.

On je, između ostalog, naveo nedostatak kadrova, lošu organizaciju u poslu i loše informisanje građana.

“Ali ima i neprofesionalnog i bahatog ponašanja prema građanima, za koje pretpostavljeni često ne shvataju težinu tog propusta, i zaista u mnogim slučajevima taj lični odnos - gruba reč, prek pogled, nepoštovanje nekih osnovnih civilizacijskih manira - jesu često najčešći faktor stvaranja osećaja poniženosti kod samih građana“, ocenio je ombuds

U različitim policijskim stanicama u Beogradu različiti su načini predaje dokumenata - na zakazivanje, izdavanjem brojeva ili jednostavno stajanjem u redu.

Na Čukarici policajci zakazuju termine dolaska, na Paliluli se čeka u redu, dok u ostalim, kako tvrde u MUP-u, sistem predaje dokumenata protiče bez problema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: