Rusija prihvatila posmatrače EU

Ruski predstavnici u pregovorima o normalizaciji snadbevanja Evrope gasom prihvatili angažovanje posmatrača iz EU u Ukrajini, uskoro normalizovanje isporuke.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 08.01.2009.

08:11

Default images

"To angažovanje (posmatrača) trebalo bi da dovede do toga da budu nastavljene isporuke ruskog gasa članica EU", navodi se u saopštenju predsedavajuće EU Češke. Ruski Gasprom obustavio je zbog spora sa Ukrajinom isporuke gasa Evropi, zbog čega su najviše pogodjene zemlje centralne i južne Evrope koje su danas i juče ostale potpuno bez ruskog gasa.

Dogovor je postignut večeras, a Moskva je, kako je rečeno danas ranije u Briselu, traži da i ruski stručnjaci nadziru obnovu isporuka ruskog gasa Evropi preko ukrajinskog gasovoda.

Kako je saopštio evropski komesar za energiju Andris Pibalgs, pregovori će se nastaviti i Evropska unija je spremna već sutra da uputi posmatrače u Ukrajini, ali Kijev i Moskva moraju da se nagode o upućanju ruskim posmatrača, eksperata koji bi nadzirali protok ruskog gasa za Evropu.

Pibalgs je rekao da su Rusi od početka insistirali da posmatrači budu i evropski i ruski i to sada nije novi uslov, jer je Evropska komisija to znala, ali o tom moraju da se dogovore Moskva i Kijev.

Evropski zvaničnici su saopštli da su ruski premijer Vladimir Putin i česki Mirek Topolanek obavešteni o zasad neupešnim pregovorima o obnovi isporuka ruskog gasa Evropi.

Rusija: EU da ubrza potpisivanje

Ukrajina je odbila da potpiše protokol o stvaranju sistema međunarodne kontrole nad tranzitom ruskog gasa u Evropu, izjavio je u Briselu potpredsednik ruskog Gasproma Asleksandar Medvedev.

Posle razgovora sa evropskim komesarom za energetska pitanja Andrisom Pibalgsom, Medvedev je ruskim novinarima rekao da "političke nesuglasice u Ukrajini toj zemlji ne omogućuju da realizuje već postojeće dogovore".

On je podsetio da je predsednik Ukrajine Viktor Juščenko odobrio ideju stvaranja grupe za monitoring, koju je predložila nemačka kancelarka Angela Merkel, a koju je Rusija podržala.

Rusija je kao jedan od uslova za obnavljanje isporuka ruskog gasa zatražila slanje međunarodnih posmatrača, uključujući i iz EU, koji bi u Ukrajini nadgledali isporuke evropskim posmatračima.

Premijer Rusije Vladimir Putin je na konferenciji za novinare u Novom Ogarevu pozvao rukovodstvo EU i Evropske komisije da ubrzaju potpisivanje protokola o toj posmatračkoj komisiji.

On je podsetio da je Gasprom predložio Evropskoj komisiji protokol o funkcionisanju te komisije.

"Sa ruske strane su ga potpisali i ministar energetike i šef Gasproma. I Barozo i Pibalgs, na žalost, odbijaju da potpišu taj protokol, pozivajući se na to da treba da dobiju mandat od svih članica EU", naveo je Putin.

Evropska unija kao posrednik

Direktori ruskog Gasproma i ukrajinskog Naftogasa razgovarali su u Briselu, uz posredovanje zvaničnika Evropske unije, koji pokušavaju da pomognu u rešavanju spora zbog koga su sve zemlje centralne i jugoistočne Evrope ostale bez snabdevanja gasom.

Obe zemlje pristaju da prihvate ekspertsku, posmatračku misiju Evropske unije.

Iako su celo pre podne uspešno izbegavali jedni druge u sedištu Evropske unije, zbog čega su sletali na različite aerodrome u Briselu i susednom Luksemburgu, direktori ruskog Gasproma i ukrajinskog Naftogasa, Aleksej MIler i Oleg Dubina, ipak su seli za isti sto, gde se pod okriljem Evropske unije traži rešenje za najnoviji spor o snabdevanju gasom.

Detalji razgovora nisu saopšteni, ali je dogovor postignut po jednom pitanju - obe strane se slažu da se na granicu Rusije i Ukrajine odmah upute evropski posmatrači.

Gasprom najavljuje da će tada početi isporuku gasa.

Ruska delegacija sastala se pre toga sa predsednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom.

U isto vreme, Ukrajinci su poslanike Evropskog parlamenta ubeđivali da i oni žele da prevaziđu krizu, ali da Rusi menjaju pregovaračke pozicije povećavajući neprestano cenu gasa.

"Ukrajina nije spremna da učestvuje u propagandnom ratu. Zanima nas da brzo nađemo dugoročno rešenje za ovaj spor, koje će biti zasnovano na pravu i transparentnosti i koje će obezbediti stabilno snabdevanje Evropske unije. Bez obzira na komercijalni spor, koji je ponekad začinjen politikom, prekid dotoka gasa usred zime je neprihvatljiv", kazao je Grigorij Nemirija, potpredsednik Vlade Ukrajine.

U Briselu osuđuju ponašanje obeju država zbog čega trpe građani širom Evrope.

Najugroženiji su oni u zemljama Balkana i centralne Evrope, kojima su potpuno obustavljene isporuke gasa.

Govoreći o dramatičnoj situaciji u Bugarskoj, predstavnici te zemlje u EP uporedili su situaciju sa ratnom opsadom Staljingrada.

Zabrinjavajuće zvuče prognoze da, čak i kada bi se dogovor postigao odmah, biće potrebno 36 sati da se snabdevanje normalizuje.

"Ovaj problem zahteva jak politički podsticaj i jaku političku poruku da je neizvesnost u snabdevanju i tranzitu gasa za EU neprihvatljiva. Važno je da naši susedi - Rusija, sa kojom pregovaramo o obnavljanju sporazuma o partnerstvu i saradnji, i Ukrajina, sa kojom pregovaramo o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, pri čemu je energetski sporazum ključna stavka pregovora, prekinu sa svađama i počnu da sarađuju", kazao je Jacek Sarius Volski, predsedavajući Komitetu za spoljnu politiku EP.

"Imam prijateljsku poruku za rusku stranu: vi gubite reputaciju pouzdanog partnera koji ispunjava ono što je obećao. Ne možete pregovarati za tranzitnim zemljama na način koji se negativno odražava na treće zemlje. U isto vreme, mislim da politička pitanja treba ostaviti po strani. Verujem da Ukrajini nije lako, ali morate se sa Rusima dogovoriti kada ćete i kako platiti dug po tržišnim cenama gasa. Takođe se nadam da rasprava o ceni gasa nije tema za političko prepucavanje predsednika i premijerke", rekao je Mihael Gahler, poslanik EP iz Nemačke.

Kriza u snabdevanju gasom obnovila je raspravu o alternativnim načinima snabdevanja Evrope tim energentom i na dnevni red vratila priču o neophodnosti izgradnje evropskog gasovoda Nabuko, koji bi omogućio pristup izvorima gasa u centralnoj Aziji.

Dubina o ukrajinskim uslovima

Ukrajina garantuje normalne isporuke prirodnog gasa iz Rusije preko svoje teritorije u druge zemlje Evrope, ukoliko ukrajinski sistem gasovoda dobije neophodne količine tehnološkog gasa, izjavio je danas direktor "Naftogasa" Oleg Dubina.

"Nafogas će garantovati pun obim transporta ruskog gasa u Evropu ukoliko Rusija nastavi sa isporukama i obezbedi gas za ukrajinske gasovodne sisteme", rekao je Dubina u telefonskoj izjavi iz Brisela.

Dubina je rekao i da je Ukrajina spremna da primi predstavnike Evropske komisije koji će nadgledati isporuke gasa.

Oko 6,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje se koristi kao gorivo za održavanje rada gasovodnog sistema.

Strane diplomate akreditovane u Ukrajini, posetile su ranije danas kontrolni centar kompanije "Ukrtransgas", koja kontroliše rad glavnih gasovoda, navela je ruska agencija.

Gasprom: Posmatrači, pa gas

Isporuke gasa preko Ukrajine biće obnovljene čim budu razmešteni nezavisni posmatrači protoka gasa kroz tu zemlju, rekao je predsednik Gasproma Aleksej Miler.

"Čim posmatrači budu razmešteni i čim im se omogući pristup (gasnim stanicama), odmah ćemo obnoviti isporuke gasa", rekao je novinarima Miler na marginama sastanka sa predstavnicima Evropskog parlamenta.

On je naveo da je jutros predsedniku Evropske komisije Žozeu Manuelu Barozu predao "protokol" koji sadrži predloge o razmeštanju posmatrača."Nadam se da će biti brzo razmotren i usvojen", kazao je predsednik Gasproma.

U Briselu su se danas sastali najviši zvaničnici ruske naftne kompanije Gasprom i Evropske unije, kako bi razmotrili načine za prevazilaženje krize nastale obustavom isporuke ruskog gasa evropskim zemljama.

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je ranije da Rusija neće obnoviti isporuke gasa Ukrajini, ukoliko Kijev ne pristane na tržišnu cenu gasa i ne prihvati dolazak međunarodnih posmatrača, među kojima i evropskih, koji bi kontrolisali isporuke gasa Evropi.

Šefovi ruskog Gasrpoma i ukrajinskog Naftogasa, Aleksej Miler i Oleg Dubin, razgovaraju u Briselu o prevazilaženju gasne krize.

Predstavnici ruskog Gasproma prethodno u Briselu započeli su bilateralne razgovore sa predsednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom, kojem su predstavili ugovore sa Ukrajinom i podatke o izvozu gasa.

Kako je rekao ruski predstavnik u EU Vladimir Čižov, Rusija namerava da na pregovorima u Briselu objasni situaciju vezanu za isporuke gasa i nada se da će Evropska unija iskoristiti "instrumente" uticaja na Ukrajinu.

"Računamo ne samo da će situacija biti pravilno shvaćena, već i da će EU, koja ima ne male poluge uticaja na ukrajinsku stranu, te poluge iskoristiti. Ali, mi za sada to ne vidimo", rekao je Čižov ruskom kanalu Vesti. Ranije, predsednik Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da Rusija neće obnoviti isporuke gasa Ukrajini, ukoliko Kijev ne pristane na tržišnu cenu gasa i ne prihvati dolazak međunarodnih posmatrača, među kojima i evropskih, koji bi kontrolisali isporuke gasa Evropi.

U telefonskom razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Viktorom Juščenkom, kasno sinoć, Medvedev je istakao da je Rusija spremna da u svakom trenutku obnovi isporuke gasa Ukrajini, ukoliko budu ispunjeni ti uslovi, i ukoliko Ukrajina omogući transfer gasa evropskim potrošačima, prenela je pres-služba Kremlja.

Predsednik Ukrajine Viktor Juščenko potvrdio je spremnost njegove zemlje da prihvati EU kao učesnika u pregovorima za obnavljanje isporuka ruskog gasa u Evropu.

Juščenko je u toku telefonskog razgovora sa šefom Evropske komisije Žozeom Maneulom Barozom, koji je obavljen sinoć, ukazao da EU može učestovati i u svojstvu posmatrača na punktovima za uvoz i izvoz ruskog gasa, kao i na centralnom dispečarskom punktu kompanije "Ukrtansgas", saopštila je pres-služba ukrajinskog predsednika.

Predsednik Srbije Boris Tadić dogovorio se danas sa premijerom Mađarske Ferencom Đurčanjiim da ta zemlja Srbiji ustupi izvesnu količnu gasa iz svojih rezervi, o čemu možete više čitati u posebnoj vesti.

Podsetimo, premijer Srbije Mirko Cvetković najavio je sinoć da bi Srbija danas trebalo da dobije odgovor od Rusije da li postoji mogućnost da se deo gasa uputi alternativnim putem kroz Belorusiju, o čemu možete čitati više u našoj jučerašnjoj vesti.

Kriza ide u prilog izgradnje "Severnog toka"

Dramatična situacija oko tranzita ruskog prirodnog gasa preko teritorije Ukrajine aktualizuje izgradnju gasovoda Severni tok, koji će ići po dnu Baltičkog mora, izjavio je premijer Rusije Vladimir Putin prilikom susreta s predsednikom komiteta akcionara kompanije-operatora tog projekta Gerhardom Šrederom.

Bivši nemački kancelar je predočio, kako danas prenose moskovska elektronska glasila, da su se sve članice Evropske unije već saglasile sa realizacijom Severnog toka i da je sada svaka od njih odgovorna za pružanje podrške tom projektu.

"Apsolutno smo sigurni da će, ako se budemo pridržavali plana i propisa, taj gasovod biti pušten u rad u oktobru 2011", izjavio je Šreder.

Ministar inostranih poslova Estonije Urmas Paet je, međutim, negirao tvrdnju Šredera da su sve članice Unije dale saglasnost za izgradnju Severnog toka i da su spremne da podrže taj projekat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: