Živela četiri meseca bez srca

Četrnaestogodišnja Amerikanka živela je četiri meseca bez srca, uz pomoć posebne sprave, u očekivanju transplantacije srca.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.11.2008.

00:28

Default images

Prvo neuspelo presađivanje sprovedeno je 2. jula, ali je pacijentkinja D'Zana Simons morala da čeka do 29. oktobra da dobije novi organ. U tom periodu, ona je živela povezana s mašinom koja ima dve pumpe. Jedna pumpa je slala krv u pluća, a druga pumpa je raspoređivala krv po celom telu.

"Prvo srce koje smo presadili nije dobro funkcionisalo i trebalo je tražiti drugo. U tom čekanju, morali smo da pacijentkinju povežemo na sistem pumpi kako bi mogla da živi i da ima normalan krvotok", rekao je stručnjak Marko Riči, načelnik službe kardiologije Dečje klinike u Majamiju.

Prvi put se sistem pumpi koristi u pedijatriji. "Sada možemo da potvrdimo da osoba tako mlada može da živi tako dugo bez srca", dodao je hirurg.

Taj sistem se obično koristi da pomogne rad srca, a ne da ga u potpunosti zameni.

U prva dva meseca bez srca, D'Zana Simons je imala problema s bubrezima, jetrom, kao i infekciju pluća.

"Stanje je kasnije počelo da se poboljšava, tako da smo se odlučili na drugo presađivanje, koje je bolje prošlo", rekao je Riči i dodao da se ona sada dobro oseća.

Pacijentkinja je bolovala od dilatativne kardiomiopatije, teškog srčano oboljenja, koje u većini slučajeva zahteva transplantaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: