Novi distributer video sadržaja B92

B92, nezadovoljan korisničkim servisom kompanije Google, odnosno njihovog servisa YouTube, odlučio je da pronađe novog partnera za distribuciju video sadržaja.

Izvor: B92

Petak, 21.11.2008.

15:36

Default images

Izbor je Blip.tv (http://b92.blip.tv/), video servis pokrenut 2005. godine, koji danas koriste i medijske kuće poput CNN-a. Za svoj servis građanskog novinarstva, popularni iReport, CNN koristi upravo platformu servisa Blip.tv. Karakteristike servisa Blip.tv čine ga u mnogim aspektima boljim izborom za postavljanje video sadržaja nego što je to YouTube.

Video sadržaji koje korisnici postave na YouTube, prvo se konvertuju u fleš video format i mogu se emitovati isključivo u fleš plejeru YouTube-a, dok Blip.tv omogućava niz opcija – posetioci mogu da gledaju video sadržaje u regularnom fleš formatu ili čak i u originalnom formatu u kom je određeni video sadržaj postavljen na sajt.

Poznato je da YouTube posetiocima ne omogućava preuzimanje ("download") video sadržaja objavljenih na sajtu, a nasuprot tome, to je jedna od najpopularnijih opcija Blip.tv-a. Možete sačuvati video sadržaje u originalnom formatu, sa originalnim kvalitetom. Dovoljno je samo da kliknite desnim dugmetom miša ili tačpeda i izaberite opciju „save as“.

Bitna razlika između sajtova YouTube i Blip.tv je i u tome što vam Blip.tv omogućava stalni pristup vašoj video arhivi, nezavisno od toga u kom je statusu vaš nalog.

Važna karakteristika servisa Blip.tv jeste i da svim svojim korisnicima daje mogućnost zarade putem advertajzinga plasiranog uz njihove video sadržaje, a Blip.tv prevazilazi i ograničenja koja YouTube postavlja u veličini fajlova koji se objavljuju.

Posebno loše iskustvo koje je kuća B92 imala sa nalogom YouTube zbog nepostojanja jedne ovakve opcije jeste činjenica da je YouTube nakon primera klasične zloupotrebe procedure za prijavu kršenja autorskih prava ukinuo pristup B92 video arhivi urednicima našeg sajta. Taj pristup je onemogućen i u trenutku dok pišemo ovaj tekst iako smo menadžmentu YouTube-a priložili sva neophodna objašnjenja i argumentaciju.

Konačno, posebno treba istaći najveću prednost servisa Blip.tv, a to je kvalitet video zapisa.

Posetite B92 kanal na Blipu.

Opširnije na stranici Dokumenti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: