Dulić: Neefikasno trošenje energije

U Srbiji se troši 4,6 puta više energije od evropskog proseka i zato je važno da se zamlja okrene obnovljivim izvorima energije, rekao je ministar Oliver Dulić.

Izvor: B92

Petak, 21.11.2008.

19:15

Default images

"Srbija je jedna od energetski najneefikasnijih zemalja u svetu i Evropi", kazao je ministar životne sredine i prostornog planiranja Srbije Dulić na konstitutivnoj sednici Nacionalnog tela za primenu mehanizama čistog razvoja.

On je naveo da je cilj tog tela je da se dugoročno obezbedi stabilnost izvora energije i očuva životna sredina, ali i da se kroz projekte privuku strane investicije.

"Procene su da će ovo telo donoseći pravovremene odluke uspeti da privuče blizu 225 miliona evra samo u sistem obnovljivih izvora energije", naveo je ministar životne sredine i prostornog planiranja.

Dulić je poručio da Srbija neće moći da uđe u Evropsku uniju ako na dobar način ne bude krenula da sprovodi protokol iz Kjota.

On je podsetio da je Evropa Kjoto protokolom zacrtala sebi cilj da smanji potrošnju energije i podstakne korišćenje obnovljivih izvora energije i naveo da Srbija tome mora da se priključi.

Članovi Nacionalnog tela za primenu mehanizama čistog razvoja su predstavnici ministarstava životne sredine i prostornog planiranja, energetike i rudarstva, ekonomije i regionalnog razvoja, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kao i ministarstava infrastrukture i finansija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: