O poverenju Vladi 28. novembra

Predsednica Skupštine zakazala je za 28. novembar četvrtu sednicu drugog redovnog zasedanja, na kojoj će se razmatrati predlog o izglasavanju nepoverenja Vladi.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 18.11.2008.

10:30

Default images

Predlog su podneli poslanici Demokratske stranke Srbije, Nove Srbije i Srpske radikalne stranke zbog, kako su naveli, saradnje Srbije u uspostavljanju misije Euleks na Kosovu i Metohiji. Predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović sednicu je zakazala za 10 časova.

Srpska napredna stranka najavila je da će podržati predlog.

Vladajuća većina nije zabrinuta

Poslanici vladajuće većine kažu da nisu zabrinuti za budućnost Vlade Srbije, kada se bude raspravaljalo o njenom poverenju, 28. novembra, a poslanici opozicije smatraju da je to prilika da se pokaže da izvršna vlast više ne zaslužuje poverenje građana.
Šefica poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija rekla je novinarima u parlamentu da "priča može da traje onoliko koliko dopušta poslovnik", napominjući da je "sigurna u svoje koalicione partnere" i da nije zabrinuta za sudbinu vlade.

"Što se nas tiče, neka traje onoliko koliko poslanici imaju potrebu da pitaju vladu ili da traže odgovor na neka pitanja ili da govore o onoj temi koju su tražili, a to nije pitanje nepoverenja Vladi već pitanje Kosova i Euleksa", rekla je Kolundžija.

Poslanik G17 plus Željko Ivanji rekao je da je siguran da će ova incijativa ojačati vladu i da će vlađuće stranke iz rasprave "izaći još jače, jer nema razloga za bilo kakvu smenu vlade".

Šef poslaničkog kluba SPS-a Branko Ružić kazao je da očekuje dinamičnu sednicu, punu poplulistickih izjava inicijatora smene.

On je, međutim, naveo da "svaka inicijatva za smenu vlade može da rezultuira uspehom samo ako ima potrebnu većinu od 126 poslanika".

"Ne očekujem da će se desiti ništa epohalno, osim što će građani Srbije dobiti argumetaciju opozicije protiv vlade, ali i argumentacije vladajuće koalicije o tome šta je to vlada dobro radila", rekao je Ružić.

Opozicija: Prilika za raspravu

Opozicija ima drugačije mišljenje.

Šef poslaničkog kluba DSS-a Miloš Aligrudić je rekao da će sednica parlamenta biti "prilika da se govori ne samo o onome što je bio formlno povod za njeno sazivanje - pitanje Euleksa i pristanka vladajuće strukture u Srbiji na Euleks koji je deo plana Martija Ahtisarija i priznavanja nezavisnog Kosova, već i da se razgovara s ostalim problemima".

"Vlada ne radi ništa i nije kompetentna za bilo šta, a inicijatave za poverenje vlade nisu nikad besmislene bez odzira da li imaju podršku 126 poslanika", rekao je Aligrudić.

Šef poslaničkog kluba SRS-a Dragan Todorović ocenio je da će građani od poslanika te stranke dobiti "svu argumentaciju i činjenice koje idu u prilog tome da vlada više ne zaslužuje poverenje i da nanosi štetu Srbiji, jer pregovara sa Evropskom unijom i navodno Ujedinjenim nacijama, u šta ne veruje, o razmeštanju Euleksa koji bi sporvodio Ahtisarijev plan na Kosovu".

Šef poslaničkog kluba LDP-a Čedomir Jovanović je ocenio da je "sada bitno da postoji elementarna politička stabilnost u zemlji s obzirm na ekonomsku sitauciju".

"Vrlo smo jasno rekli da smatramo da je neminovno postizanje politickog dogovora koji bi osigurao kvalitetniju budućnost našeg društva i da ne postoji ni jedna argumentacija koja bi nas navela da prihvatimo inicijativu predstavnika sa pogrešnom vizijom", rekao je Jovanović.

On je rekao da će u subotu, 22. novembra, biti održana sednica Glavnog odbora stranke na kojoj će se razgovarati o odnosu LDP-a prema vladi.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović sazvala je danas za petak, 28. novembar, sednicu parlamenta na kojoj će poslanici raspravljati o nepoverenju Vladi.

Na dnevnom redu te sednice je predlog za izglasavanje nepoverenja Vladi, koji je podnela grupa od 86 poslanika SRS-a, DSS-a i Nove Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: