UNMIK: Istraga samo o Medikusu

UNMIK formirao istražni tim koji će se baviti slučajem ilegalne transplantacije organa na prištinskoj klinici Medikus, ali ne i navodnim ratnim zločinima.

Izvor: B92

Subota, 15.11.2008.

16:16

Default images

Posle najave tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića da će UNMIK formirati istražni tim koji će se baviti i navodima o ilegalnoj trgovini organima kosovskih Srba, iz UNMIK-a saopštavaju da će se on baviti samo nedavnim slučajem ilegalne transplantacije organa na prištinskoj klinici Medikus. Dva slučaja su povezana, tvrde u Tužilaštvu za ratne zločine Srbije.

Zamenik portparola UNMIK-a Rasel Giki izjavio je za B92 da nesporazum nastaje jer se mešaju dva događaja - jedno su navodi o ratnim zločinima nad Srbima i nelegalnoj trgovini organima, na čemu insistira beogradsko Tužilaštvo za ratne zločine, a drugo su nedavni događaji kada je ustanovljeno da su na prištinskoj klinici Medikus rađene ilegalne transplantacije organa.

"UNMIK je formirao istražni tim koji će, sa timom kosovske policije koji se bavi trgovinom organima, istraživati najnoviji slučaj transplantacije organa na klinici Medikus", rekao je Giki.

"Sećate se da je, pre oko nedelju dana, izvršeno više hapšenja na toj klinici. Na slučaju Medikus rade i međunarodni istražitelji, ali ti timovi se bave navodima da je bilo ilegalne transplantacije organa na klinici Medikus. Oni se ne bave navodnim ratnim zločinima iz 1999. godine", rekao je Giki.

U Tužilaštvu za ratne zločine kažu, međutim, da je 13. novembra iz jedinice za ratne zločine UNMIK-a upućen poziv Dragoljubu Stankoviću, zameniku tužioca, da pomogne u istrazi.

Poziv je bio odgovor na zahtev tužilaštva da UNMIK obezbedi mrtvačnicu u Orahovcu u kojoj se, kako se veruje, nalaze dokazi značajni za istragu o ilegalnoj trgovini organima kosovskih Srba, za vreme i posle rata 1999. godine.

S obzirom da se UNMIK obraća tužiocu za ratne zločine i da poziv dolazi iz UNMIK-ove kancelarije za ratne zločine, u Beogradu nije bilo sumnje da je reč o pozivu na saradnju u vezi sa predmetom 33/08 - kako se u Tužilastvu za ratne zlocine vodi trgovina organima kosovskih Srba i nealbanaca, na severu Albanije.

Istrage koje se vode u Beogradu i Prištini povezuje to što se isti ljudi navode kao učesnici ilegalnih transplantacija, kaže Bruno Vekarić portparol Tužilatva za ratne zločine.

"Očigledno se radi o dva povezana slučaja s obzirom da su potencijalni počinioci ovih zločina umešani i u jedan i u drugi događaj. S druge strane, očigledno da postoji neki problem u komunikaciji, jer preko medija saznajemo šta ona druga strana radi", rekao je Vekarić.

"Mislim da UNMIK i Tužilaštvo moraju da istraju na ovom zadatku. Mi smo spremni da pomognemo. Drago nam je da postoji signal da bi UNMIK za takvu pomoć bio zainteresovan, ali ostaju dva pitanja koja nas tište - zašto nam nije dostavljen izveštaj UNMIK-a sa uviđaja na severu Albanije i zašto nam nije rečeno da se u Orahovcu nalaze dokazi sa terena", navodi Vekarić.

Podsetimo, Tužilaštvo radi na rasvetljavanju sudbine oko 300 Srba koji su nestali na Kosovu, a za koje se sumnja da su završili u logorima na Severu Albanije gde su, nekima od njih, vađeni vitalni organi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

17 h

Podeli: