Četvrtak, 13.11.2008.

00:56

Postignut dogovor sa MMF-om

Vlada Srbije i Međunarodni monetarni fond (MMF) postigli su dogovor o sklapanju petnaestomesečnog "stend baj" aranžmana i o ekonomskom programu.

Izvor: B92, Beta

Default images

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, dogovoreno je da u budžetu za 2009. godinu deficit bude 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda i da rashodi za plate, penzije i subvencije "budu izbalansirani na način da se ostvari makroekonomska stabilnost".

"Imajući u vidu svetsku finansijsku krizu i njene moguće efekte na ekonomiju Srbije, članovi vlade saglasni su da svi budžetski korisnici treba da budu odgovorni i da uštede moraju da se ostvare na svim nivoima", navodi se u saopštenju.

Kako agencija Beta saznaje u Vladi Srbije, penzije sledeće godine neće rasti, a to će biti regulisano amandmanom na zakon o budžetu.
Plate u javnom sektoru biće povećane do osam odsto iz dva puta, a dogovoreno je da se za četvrtinu u proseku smanje subvencije u poljoprivredi, turizmu, društvenim preduzećima i socijalna davanja, naveo je Betin izvor.

Još nije dogovoreno kolike će biti subvencije u energetici i da li će ih biti.

Prema dogovoru, rast ukupnih prihoda iznosiće 10 odsto, a kada je reč o izdacima u apsolutnom iznosu, najviše će porasti izdaci za penzije - na 410 milijardi dinara sa ovogodišnjih 352 milijarde dinara. To je, izraženo u procentima, rast od 16 odsto.

Dogovoren je i rast kapitalnih ulaganja za 19 procenata.

Srbija će tokom aranžmana moći da povlači novac ukoliko joj bude potreban, ali to nije kreditni aranžman, istakao je izvor Bete.

Delegacija MMF-a u Beogradu boravi od 28. oktobra.

Povećanje penzija ostaje na snazi

Prethodno, premijer Srbije Mirko Cvetković i Partija ujedinjenih penzinera dogovorili su se da na snazi ostane povišica penzija od 10 odsto, ali da do oktobra sledeće godine ne bude novog povećanja.

Kabinet premijera Srbije potvrdio je da je dogovor postignut, što je ključno za aranžman sa MMF-om koji traži smanjenje javne potrošnje i deficita na 1,5 odsto.

Predsednik PUPS-a Jovan Krkobavić i potpredsednik vlade uspeo je da ubedi premijera Mirka Cvetkovića da se ne ukine vanredna povišica penzija od 10 odsto.

Predstavnici PUPS-a kažu da će veći iznos penzija koje su počeli da primaju ovog meseca biti zadržan do oktobra sledeće godine jer su se privremeno odrekli usklađivanja penzije na 70 odsto prosečne plate.

“Predsednik je javio da je prihvaćen taj naš predlog da iznos penzija koji je utvrđen ovom uredbom i zakonskim povećanjem od 14,13 odsto, što će biti u decembru taj iznos. Da se taj iznos penzija i zarade koje se isplaćuju iz budžeta ne povećavaju u idućoj godini do oktobra meseca, ali da će se kvartalno vršiti analiza stanja, s obzirom na ekomsku krizu koja će se reperkusovati i na našu zemlju“, kaže Đuro Perić iz PUPS-a.

Inače, Vlada Srbije odložila je redovnu sednicu za jedan dan zbog konsultacija članova vlade o merama štednje u budžetu za 2009. godinu. I Međunarodni monetarni fond još jednom je produžio boravak u Beogradu.

"Trudimo se da postignemo dogovor koji će omogućiti našoj zemlji novi program sa MMF-om. To će biti jedan veoma jasan signal međunarodnim poslovnim krugovima da je naša zemlja stabilna, a sa druge strane, dobijanje tog programa otvorilo bi mogućnost dodatne makrofinansijske pomoći Evropske komisije“, kaže potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

MMF koji na poziv Beograda skoro tri sedmice pregovara sa vladom o budžetu za sledeću godinu, predložio je da se smanji javna potrošnja i deficit ograniči na nivo od 1,5 odsto.

Najveća davanja u budžetu su za penzije i plate, zbog čega se i raspravljalo o zaustavljanju njihovog rasta.

Brkić: Vlada mora sa MMF-om

Ekonomski novinar Miša Brkić ocenio je jutros u izjavi za B92 da vlada nema izlaza, odnosno da će morati da skolopi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom.

“Da nije morala, ne bi ga ni zvala u pomoć, a vidim da i mnoge zemlje u okruženju, u Evropskoj uniji, takođe pozivaju MMF kao spasioca i neku vrstu slamke spasa u ovoj globalnoj ekonomskoj krizi”, objašnjava on.

Na pitanje da li je moguće pomiriti zahteve penzionera, zaposlenih u javnom sektoru i preporuke MMF-a da budžet za iduću godinu bude štedljiv, Brkić odgovara da je to najvažnija preporuka MMF-a i podseća da je susedna Hrvatska juče donela odluku da se preduzme opširne mere državne štednje.

“Ako to radi Hrvatska, ne vidim razlog zašto i Srbija ne bi postupila na sličan način. Da li će se napraviti kompromis, tako što će se smanjiti i plate i penzije za iduću godinu, ili će samo penzioneri ili samo zaposleni u državnoj administraciji platiti ceh globalne krize koja se oseća i u Srbiji, u ovom trenutku je manje značajno. Značajan je krajnji rezultat, a to je da Srbija mora da prihvati sugestije MMF-a kako zemlja ne bi upala u još veću ekonomsku krizu od ove koja joj preti”, kaže Brkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: