Četvrtak, 13.11.2008.

03:22

Jeremić: Da prestanu uslovljavanja

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić zatražio je od EU da prestane sa uslovljavanjima Srbije. Saradnja sa Hagom jedini uslov, kaže Božidar Đelić.

Izvor: B92, FoNet

Default images

U govoru na Karlovom univerzitetu u Pragu, Jeremić je istakao da je Srbija posvećena ulasku u EU i da taj cilj dele i ostale zemlje regiona, a da češko predsedavanje, u prvoj polovini 2009, dolazi u pravom trenutku za sve njih.

"Nikada u istoriji naše zemlje nismo imali toliko prodemokratsku administraciju kao što je to administracija predsednika Borisa Tadića. Nikada nismo imali bolju poziciju da ispunimo obaveze. Nikada nismo imali veću mogućnost da počnemo završnicu trke u Evropu", rekao je on.

Naglasio je, međutim, da Srbija nema isti tretman kao ostale zemlje regiona koje teže članstvu u EU i da se čini da za Srbiju važe drugačiji standardi. "Čitav niz dodatnih uslova nam se neopravedno nameće", dodao je Jeremić.
"Zato verujem da predstojeće češko predsedavanje EU može da ima krucijalnu ulogu i da će Češka, kao predsedavajuća, pomoći Srbiji da prevaziđe izazove sa kojima se suočava umesto da joj se i dalje postavljaju nove prepreke", rekao je.

Jeremić je rekao da prelazni trgovinski sporazum EU i Srbije mora da bude odmrznut tako da Beograd i Prag mogu da zajedno rade sa ostatkom EU kako bi Srbija naredne godine zvanično dobila status kandidata za članstvo.

Ako Evropa ne ispuni svoja obećanja Srbiji i ostatku zapadnog Balkana u vrlo bliskoj budućnosti, postoji ozbiljna strateška opasnost od oživljavanja destruktivnog potencijala 90-ih godina, upozorio je Jeremić u predavanju na Fakultetu humanističkih nauka Karlovog univerziteta u Pragu.

Šef diplomatije Srbije sutra će u Pragu razgovarati sa svojim češkim kolegom knezom Karelom Švarcenbergom, kao i sa vicepremijerom zaduženim za evropska pitanja Aleksandrom Vondrom, predsednikom Poslaničkog doma parlamenta Miloslavom Vlčekom i potpredsednikom Senata Petrom Pithartom.

U govoru na Karlovom univerzitetu, ministar Jeremić osvrnuo se i na probleme koji su se javili u dogovorima o rekonfiguraciji međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu, a više o tome možete čitati u našoj posebnoj vesti.

Đelić: Hag jedini uslov

Za razliku od ministra Jeremića, potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić kaže da osim pune saradnje sa Haškim tribunalom nema novih uslova za Srbiju i da razmeštanje Euleksa nije uslov za pristupanje Srbije Uniji.

Đelić je na sednici skupštinskog Odbora za evropske integracije rekao da Beograd od glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca očekuje da u svom izveštaju konstatuje punu saradnju naše zemlje sa Tribunalom.
Božidar Ðeliæ (FoNet, arhiv)
Na taj način bila bi otklonjena i jedina preostala prepreka za primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma i početak ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

On je naglasio da će Bramercu, koji će Srbiju posetiti 17. i 18. novembra, biti predloženo da njegov izveštaj bude dovoljna baza za početak ratifikacije SSP-a.

"Osim pune saradnje sa Haškim tribunalom nema drugih uslova. Razmeštanje Euleksa nije uslov za evropske integracije naše zemlje", naglasio je Đelić i predložio da se i na "interparlamentarnom nivou poradi na promeni čvrstog stava Holandije po pitanju definisanja pune saradnje".

"Sve češće čujemo da Holandija vidi saradnju sa Tribunalom kao hapšenje i izručenje Ratka Mladića. Mi smo svim članicama EU poručili da je puna saradnja kada neko radi sve da je zaokruži i da druga tumačenja mogu ceo region dovesti u tešku situaciju“, ocenio je Đelić.

A uoči posete Serža Bramerca Beogradu, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tibunalom Rasim Ljajić kaže da će i narednih dana i sedmica biti nastavljena potraga za preostalim haškim beguncima. Više o tome možete čitati u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: