"Zdravo srce, moj izbor"

Svetski dan srca u Novom Sadu je obeležen akcijom "Otvorena vrata Doma zdravlja Novi Sad", čiji je slogan "Zdravo srce MOJ IZBOR - Upoznaj svoj rizik".

Izvor: B92

Nedelja, 28.09.2008.

00:12

Default images

Novosađani su imali priliku da besplatno provere pritisak, krv, urade EKG i da obave ostale analize koje mogu ukazati na rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Stereotip da su svi Vojvođani rumeni i debeli je daleko od istine, ali činjenica jeste da su žitelji severne pokrajine u odnosu na ostatak Srbije skloniji kardiovaskularnim oboljenjima. Ima više razloga ovakvog stanja, ali je jedan od glavnih nekvalitetan način života odnosno nedostatak discipline u ishrani i aktivnostima.

Koliko je važno kontrolisati parametre koji ukazuju na rizik od kardiovaskularnih bolesti govori činjenica da su upravo ova oboljenja vodeća u Vojvodini, a srčani problemi jedan od glavnih uzroka smrti u pokrajini.

Na evropskom nivou, Srbija spada u zemlje sa povišenim nivoom rizika od kardiovaskularnih bolesti.

"U odnosu na svet, mi spadamo u onu grupu zemalja gde imamo povišen rizik. Naša težnja je da pređemo u grupu zemalja koje imaju niži rizik – Švedska, Poljska, Nemačka, Francuska, Italija, Portugalija... Na žalost, mi do toga još nismo došli", kaže direktorka Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine Nada Čemerlić-Ađić.

Kako bi se situacija bar donekele promenila, Novosađanima je omogućeno da jednom mesečno obave besplatne kontrole krvnog pritiska, šećera, holesterola i triglicerida u krvi i EKG monitoring, kao i da se konsultuju sa lekarom. Ovakve akcije će biti organizovane i tokom narednih meseci.

"Ovo će postati praksa. Odziv naših sugrađana i problem koji smo detektovali znači da i oni razumeju o čemu se radi. Mi ćemo već sad rebalansom budžeta planirati sredstva za ovakve akcije", rekao je gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić.

Za bolesti važi da ih je bolje sprečiti nego lečiti, pa je to slučaj i sa kardiovaskularnim oboljenjima, a jedan od načina prevencije ovih bolesti je poboljšanje kvaliteta života odnosno pravilna ishrana i adekvatna fizička aktivnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: