"Promeniti propise o imovini"

Predsednik organizacije Transparentnost Srbija Vladimir Goati smatra da je neophodno izmeniti propise o korišćenju državne imovine.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 01.09.2008.

14:35

Default images

Na konferenciji za novinare, Goati je rekao da bi trebalo izmeniti ili ukinuti problematične odredbe Uredbe o rešavanju stambenih potreba državnih funkcionera i službenika koja omogućava otkup stanova po privilegovanim uslovima, uz kredit na 20 godina bez kamate.

Goati je naglasio da je ta uredba veoma loša i pristrasna, ali da je to važeći pravni akt i da bi bilo važno da se sankcionišu svi slučajevi njegovog kršenja.

On je rekao da bi posebno trebalo da bude sankcionisan bivši ministar privrede Predrag Bubalo ukoliko je tačno da je on koristio službeni stan iako je imao vlastiti u Beogradu.

"Nije reč o tome da li se iselio 15 dana ranije ili kasnije, već da je on grubo prekršio 'član tri' uredbe po kojoj stan ne može biti dodeljen na korišćenje ako državni funkcioner ili član njegovog domaćinstva ima rešeno stambeno pitanje", rekao je Goati.

On je dodao da bi prelaženje preko takvog slučaja moglo biti protumačeno kao znak bolećivosti i jedna vrsta poruke za sve koji čine slične stvari na nižim nivoima hijerarhije.

Prema Goatijevim rečima, dobro bi bilo da kontrola odlučivanja o pojedinim pravima i privilegijama, kriterijumima i načinima njihovog ostvarenja bude poverena nekoj drugoj instituciji, a ne Vladi Srbije.

Potrebno je da se obezbedi i visok stepen vidljivosti podataka o državnoj imovini kojom raspolažu funkcioneri jer se prikrivanjem stvara sumnja da se njome ne upravlja na domaćinski način, rekao je Goati.

Ukazao je i da bi trebalo da se uvede i dodatna provera pismenih izjava funkcionera koji tvrde da ispunjavaju uslove za sticanje određenih prava i da se to zaduženje poveri Sekretarijatu Vlade Srbije.

Goati je ocenio korisnim inicijative kojima bi funkcioneri bili obavezani da nadležnom organu prijavljuju podatke o državnoj imovini koja im je na raspolaganju tokom obavljanja funkcije.

“Izmeniti Zakon o finansiranju stranaka“

Organizacija "Transparentnost Srbija" ukazala je i na nisku dostupnost podataka o finansiranju izborne kampanje na poslednjim izborima, zbog čega su neophodne izmene Zakona o finansiranju političkih stranaka.

Dostupnost podataka o finansiranju kampanje, održane pred izbore u maju, na još nižem je stepenu nego što je to bilo ranije, pa Skupština ima mnogo razloga da od Republičke izborne komisije zatraži kontrolu izveštaja o prihodima i rashodima političkih stranaka tokom kampanje, rekao je programski direktor te organizacije Nemanja Nenadić.

Ocenivši da se "na kontroli izborne kampanje ovoga puta ništa ne radi", Nenadić je, na konferenciji za novinare, kazao da stranke nisu bile dosledne u evidentiranju rashoda.

On je naveo primer Srpske radikalne stranke, ocenivši da je "teško verovati da je potrošila oko milion dinara na reklame".

Sve stranke koje su ušle u parlament su, prema Nenadićevim rečima, potrošile više novca nego što im sleduje iz budžeta po osnovu izbornog uspeha, odnosno broja poslanika.

"Stranke su se, u najvećoj meri, finansirale iz budžeta Srbije, a kako je u dostavljenim izveštajima navedeno, prikupile su znatno manje novca nego što im je bilo dozvoljeno da prikupe iz privatnih izvora", ukazao je on.

Predsednik "Transparentnost Srbija" Vladimir Goati ukazao je na izuzetno mali broj prekršajnih postupaka i kazni pravnim i odgovornim licima zbog kršenja odredaba Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakona o javnim nabavkama.

On je ocenio da su neophodne promene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i o javnim nabavkama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: