Ko sme da odgovara Ki-Mun Banu

Odgovor predsednika Srbije Borisa Tadića na pismo generalnog sekretara UN Ki-Mun Bana izazvao novi politički sukob premijera Vojislava Koštunice sa predsednikom države.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 14.06.2008.

01:34

Default images

Naime, Boris Tadić je u odgovoru na pismo Ki-Mun Bana izneo stav da o reorganizaciji međunarodnog prisustva na Kosovu treba da odluči Savet bezbednosti. Predsednik tehničke Vlade Vojislav Koštunica optužio je predsednika Srbije da je prekoračio ustavna ovlašćenja, jer je samoinicijativno odgovorio na predlog Ki-Mun Bana.

Kako se navodi u Koštuničinoj reakciji, predlogom Ki-Mun Bana legalizuje se protivpravna misija Euleks.

Na inicijativu generalnog sekretara UN-a, stav bi morala, saglasno Ustavu Srbije, da zauzme Narodna skupština, naveo je Koštunica.

S obzirom da predsednik nema ustavnih ovlašćenja da vodi unutrašnju i spoljnu politiku zemlje, dvojica resornih ministara tehničke Vlade Jeremić i Samardžić pokušali su da dogovore zajednički odgovor, koji bi bio u najboljem interesu zemlje, rekao je Koštunica. Ukoliko je predsednik Republike smatrao da tehnička Vlada nema mandat da odlučuje o tome, onda, saglasno Ustavu, Narodna skupština mora odmah da zauzme stav o inicijativi da se legalizuje misija Euleks, smatra Koštunica.

Usledio je odgovor Tadićevog kabineta u kojem se odbacuju optužbe tehničkog premijera kao neosnovane, uz ocenu da premijer, po starom običaju, nastavlja da obmanjuje građane Srbije.

Tadić je na uvid javnosti dostavio svoj odgovor generalnom sekretaru UN, koji, ni jednim slovom, ne odstupa od jedinstvene državne politike prema Kosovu, rečeno je u kabinetu predsednika Srbije.

Tadić je u Atini ponovio da je bilo kakva reorganizacija prisustva međunarodnih snaga na Kosovu moguća samo uz odluku Saveta bezbednosti UN i da Srbija neće nikada priznati nezavisnost Kosova.

Samardžić: Tadić kida nit politike

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je da je predsednik Srbije Boris Tadić svojim "jednostranim odgovorom" na pismo generalnog sekretara UN Ban ki-Muna "prekinuo i poslednje preostale niti državne politike povodom Kosova i Metohije".

"Tadić je izigrao politički dogovor o zajedničkom odgovoru Generalnom sekretaru UN u trenutku kada se pred UN otvara možda i najopasniji čin kosovske drame", navodi se u izjavi Samardžića.

"Boris Tadić je to učinio u jasnoj nameri da u odgovoru Ki-Mun Banu izbegne jasan stav Srbije da Euleks misija ne može da se legalizuje. Taj stav bio je sadržan u mom dodatku na predlog odgovora, koji mi je bio poslat iz kabineta predsednika Republike radi konsultacija, ali je tada svaka saradnja na formulisanju odgovora bila jednostrano prekinuta", tvrdi Samardžić.

"Umesto saradničkog odnosa sa Vladom Srbije u ovoj stvari, budući da je reč o oblasti u kojoj samo Vlada ima ustavne nadležnosti, Boris Tadić je prionuo goloj političkoj samovolji i otvorenom kršenju Ustava Srbije", rekao je ministar za Kosovo.

"Da svi vide Kosovo onako kako im se sviđa"

Britanski novinar Tim Džuda rekao je, u intervjuu za Bi-Bi-Si, da postoje dva pisma različite sadržine koja je generalni sekretar Ki-Mun Ban poslao u Beograd i Prištinu.

"Jedno je poslato na adresu 'njegova ekselancija Fatmir Sejdiju, Priština', dok je drugo adresirano na 'njegova ekselencija predsednik Republike Srbije, Boris Tadić". Dakle, njih dvojica ne uživaju isti status, prema Banovom tumačenju, i generalni sekretar im je tako napisao dve različite stvari", smatra Džuda.

Prema njegovim rečima, u pismu Sejdijuu Ban govori o pojačanoj ulozi Evropske unije u operacijama na Kosovu u skladu sa Rezolucijom 1244, dok u pismu Borisu Tadiću, on navodi samo da će konsultovati visokog predstavnika Unije Havijera Solanu u vezi sa određivanjem operativne uloge EU na Kosovu."

"U pismu generalnog sekretara se još precizira da bi policijske snage na severu Kosova ostale onakve kakve su sada, i da bi u dobroj meri sve ostalo onako kako jeste", kaže britanski publicista.

On navodi i da je pismo Ban Ki Muna zapravo predlog da se svi pretvaraju i da vide postojeće stanje na Kosovu onako kako im se sviđa.

"Kosovski lideri bi se pretvarali da oni kontrolišu celu teritoriju Kosova, a u stvarnosti bi svi znali da oni ne kontrolišu sve, već samo albanske delove. Srbija bi, sa druge strane, mogla da nastavi da se pretvara da Kosovo nije nezavisno, mada veći deo Kosova zapravo jeste nezavisan. Suština mnogih nejasnoća je u tome da svima bude dozvoljeno da nastave da se pretvaraju i da vide stvari onako kako se njima dopada", smatra Tim Džuda.

Upoređujući Ban sa "hodačem na žici", Džuda smatra da bi moglo da se ispostavi "kako je generalni sekretar u stvari bio genije" - jer će, kako kaže, možda uspeti u nameri da svima dozvoli da vide stvari drugačijim od onog kakve one u stvarnosti jesu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: