Subota, 14.06.2008.

01:34

Ko sme da odgovara Ki-Mun Banu

Odgovor predsednika Srbije Borisa Tadića na pismo generalnog sekretara UN Ki-Mun Bana izazvao <a href="http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&amp;mm=06&amp;dd=13&amp;nav_category=640&amp;nav_id=303571" class="text-link" target= "_blank">novi politički sukob</a> premijera Vojislava Koštunice sa predsednikom države.

Izvor: B92

Ko sme da odgovara Ki-Mun Banu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

58 Komentari

Sortiraj po:

Bojan al Pinto-Brkic

pre 15 godina

Premijer u ostavci zudi da odgovori na pismo generalnog sekretara UN koje je upuceno upravo reizabranom predsedniku republike, cija je lista ubedljivo pobedila na izborima?
Da li mozemo da se bavimo necim besmislenijim?

Ja

pre 15 godina

Samo bih napomenuo da je ova diskusija poučna, slažem se potpunosti sa načinom na koji predsednik Tadić predstavlja Srbiju, premijer mi je dozlogrdio, ali, sve to nije ni najmanje bitno, jer je Kosovo danas isto tako izvan Srbije kao što je bilo juče i kao što će biti sutra. Prema tome, dragi premijeru, nemojte nas više zabavljati jer od toga nema nikakve koristi.

Daanee

pre 15 godina

Srbija se uvek dicila kroz svoju istoriju kako treba braniti svoju zemlju, i bila je primer ostalim zemljama. A sad nazalost obrukali smo svoj obraz i cast zbog EU! E moj narode!

smesko

pre 15 godina

Ok, sada smo videli famozne clanove iz Ustava. Oni propisuju ko uredjuje spoljnu politiku, pa odredjuju i ko je sprovodi, a koliko sam razumeo tu spada i predsednik Tadic.
Cinjenica je da je Vlada definisala spoljnu politiku po pitanju Kosova, a to je da je Kosovo neotudjivi deo Srbije. Ja ne vidim gde je predsednik Tadic u svom odgovoru generlanom sekretaru UN odstupio od ove politike. Pismo je adresirano na predsednika Tadica, on je i odgovorio pri tome postujuci vec definisanu spoljnu politiku. Ne vidim gde je prekoracio svoja ovlascenja? U protivnom Tadic nikada ne bi smeo da ode u inostranstvo sam, vec bi morao sa sobom da povede celu Vladu pa svaki put kad ga pitaju nesto da se konsultuje sa Vladom da bi video sta da odgovori. Ili kada ode tamo da prica o lepom vremenu i pecanju? E, samo ako ne bude tako...

Milica Bg

pre 15 godina

Sto nam se to neko osetio preskocenim...ccc! Pa, dr Vojislave Kostunice, mislim, stvarno...Nije da niste u pravu,teoretski gledano, ali 'ajde, ostavite nas makar malo na miru s vasim filozofijama!A nasem predsedniku Tadicu sve cestitke na brze reakcije i odgovorno ponasanje. To je uvek najvaznije i to medjunarodna zajednica ceni koliko god se nama cinilo da su nas ostetili.

Ig

pre 15 godina

Mislim da je vreme da priznamo realnost oko Kosova - izgubili smo. Sad je potrebno da priznamo Kosovo, i tek tada cemo biti slobodni i krenucemo napred u buducnost. Dok se bavimo nostalgijom, prosloscu, istorijom, Kosovskom bitkom (a sto slavimo poraz?!?) tapkamo u mestu, i svi ce nas preteci na putu u EU, pa cak i Albanija i Kosovo... Najteze je priznati sebi... Priznajmo i hajdemo podignute glave napred!

marko

pre 15 godina

Ja stvarno ne znam koja je funkcija predsednika drzave, ako on ne sme da posalje jedno pismo ako pre toga ne pita nekog ministra.
Zasta smo ga i birali ako nema nikakva ovlascenja.
Ja mislim da treba da se izmeni ustav da postoji ili predsednik drzave ili premijer...
Ovako ne valja...
Jer po svemu sta pricaju clanovi vlade, ispade da predsednik nema nikakva ovlascenja...;)

smesko

pre 15 godina

Ne bi bilo lose da ovi koji se pozivaju na Ustav citiraju tacno clan kojim se definise da je Vlada zaduzena za spoljnu politiku. Cisto da vidimo o cemu se to radi i da li to iskljucuje mogucnost da predsednik Tadic odgovori na pismo koje je njemu(!) upuceno.
Ej, ljudi, ne zaboravite da je pismo upuceno predsedniku Tadicu. Ko ce da odgovori ako ne on? Odgovor na pismo nije obavezno kreiranje spoljne politike. Uostalom, navedite cime je to predsednik Tadic u svom odgovoru odstupio od dogovorene spoljne politike?! Kostunici se ne svidja cinjenica da njega niko nista ne pita, a ne sam odgovor. Odgovor je sam po sebi odlican, i sam Kostunica ne bi umeo bolje od toga!

Crno na belo

pre 15 godina

Akti u kojima se kaze da vlada vodi spoljnu politku

Ustav:

Члан 123.
Влада:
1. утврђује и води политику,

Zakon o spoljnim poslovima:
Član 2.
Vlada utvrđuje spoljnu politiku koju sprovodi Ministarstvo, kao i drugi organi državne uprave u okviru utvrđenog delokruga.

Normalan put bi bio sledeci:
- Tadic prima pismo
- prosledjuje ga MIP-u i min. za Kosovo
- ministarstva predlazu vladi odluku
- vlada donosi odluku na sednici ili odlucuje da pokrene raspravu u skupstini (koja je btw konstituisana)
- vlada/skupstina donose odluku
- Tadic potpisuje odgovor.

Tako se radi u uredjenim drzavama. Nadam se da ce Srbija to biti.

Sretko

pre 15 godina

Pa necu vljda ja da odgovorim Ban Ki Munu na pismo,zna se ko odgovara:,onaj na koga je pismo i adresirano,a to je predsednik republike. Nece valjda Voja ili neko drugi da odgovori na pismo.Voja moze sutra da ode na proglasenje ustava kao odlazeci premijer, a koji je dosta i kumavao istom tom ustavu...
Sretko

Pamet

pre 15 godina

Kakva kratkovidost Tadica. Ovim pismom se na mala vrata uvodi Euleks na Kosovo. Zasto se predsednik petlja u ono sto mu nije nadleznost i jos preuzima odgovornost za sve sto ce se desavati dalje? Sa malo mudrosti, predsednik je trebalo da postavi pitanje vladi i eventualno skupsini. Tako bi imao politicko pokrice za svoj odgovor. Ovako, moze da ocekuje samo napade radikala i dss, a bogami i pritisak EU, koja ce se pozivati na ovo pismo kao pravni medjunarodni osnov svog boravka na Kosovu.

Bibi

pre 15 godina

Nadležnost

Član 112.

Predsednik Republike:

1. predstavlja Republiku Srbiju u zemlji i inostranstvu

Kako Kostunica misli da nas predsednik predstavlja ako nista ne govori! Znaci, ima apsolutno pravo da odgovori na pismo koje je njemu upuceno. Plus politika prema Kosovu je vec utvrdjena ranije u dogovoru izmedju Vlade i predsednika. Kostunici se samo ne svidja nacin na koji je to predsednik uradio tj. verovatno mu sadrzaj pisma nije po volji.

Dalibor Davidovic

pre 15 godina

Mene samo interesuje, kakvi je to premijer, koji ne putuje u strane drzave ili na neke meeting-e u svijetu, ja zivim u austriji i imamo ovdje slican sistem , premijer (kancelar) i presednik - premijer putuje i sklapa ugovore sa drugim drzavama, vodi ekonomske delegacije i slicno a presednik isto takvo - ali za kostunicu nisam cuo da je otisao van iz beograda osim ono jednom kad je otisao u rusiju!?! boji se da mu nece biti mjesta kad se vrati?

Branko

pre 15 godina

Bolje bi bilo da Tadic procita svoje nadleznosti i u skladu sa tim postupa. Poslednjih meseci on je sve pobrkao, pa je uglavnom predsednik stranke. Nije njegovo da vodi spoljnu politiku i ne treba da se trpa u svaku corbu. Dobro je da ga je Kostunica upozorio na to. Koliko se moze zakljuciti njemi bas i nije stalo do Kosova. Mozda se i varam. Mozda ce s Cankom, Cedom i nevladinim organizacijama da brani integritet zemlje, ali kad udjemo u EU? Sad nema vremena za to.

Travis Bickle

pre 15 godina

Krajnje je vreme da predsednik države na argumente premijera odgovori argumentima a ne sapunicom u vidu saopštenja. Predsednik predstavlja državu ali Vlada vodi njenu politiku prema ustavu i ovakvo izletanje Tadića govori o njegovoj autoritarnoj prirodi. Legitimitet predsednika dobijen izborima je u granicama ovlašćenja definisanih ustavom. Međutim, očigledno je da srljamo u novu meku diktaturu koja će sve što čini legitimisati kroz tumačenje narodne volje, superiornost ideologije evropskih integracija, kontrolisane medije ili novinare i analitičare čiji komformizam ne dozvoljava kritički odnos. Nismo svesni da polako dobijmo novog diktatora koji koristi iste metode kao prethodnik, s tom razlikom što je u ovom trenutku prihvatljiv za EU.

ivana

pre 15 godina

Pismo Ban Ki Muna je potpuno u skladu sa sadasnjom situacijom i ne vidim sta je sporno. Jedino me brine sta ce biti kad dodje trenutak da Albanci moraju da priznaju da ne kontrolisu celo Kosovo, a Srbija isto to.

DM

pre 15 godina

Dakle, jedino predsednički sistem je dobar sistem. Ali kod nas nije tako, pa zato i može, čovek koji nema autoritet ni u svom komšiluku, da prica po vazdan. Nema obraza, očito mu ni ne treba!
Kad se lider jake, dakle i bitne, čuje, to razumem, pošteno je. Jest da ne volim šta i kako misli, ali 30% srbije misli kao on. Ma i da je predsednik manje, ali stabilne i za prevagu važne stranke, pa da se čuje šta govori imalo bi smisla.

Lignjoslav Pipak

pre 15 godina

Tadić je aktuelni Predsednik i biće još par godina. Koštunica je BIVŠI premijer... Ko bi trebao da odgovori na pismo Ban Ki Muna... hmmmm... teško pitanje... možda Žika iz kafića? I on ima ista prava kao i Koštunica. Jedino je Tadić STVARNO neko i nešto, dok se ne postavi nova vlada...

Iceman

pre 15 godina

Nama predlog Ban Kin Muna i ne predstavlja problem. Pa mi se u svakom slucaju vec 20 godina pravimo da je nesto ono sto nije. Kostunica zivi u nekom svom imaginarnom svetu, radikali svom pa tako dalje. Ministri zive u Svajcarskoj pa je njima ovde sve super i narod super zivi, a narod zivi u nekoj africkoj zemlji po standardu. Tako da mi sa velikim odusevljenjem treba da prihvatimo taj predlog i da nastavimo da se pretvaramo, a Kostunica da prihvati da vise nema mesta za njega u politici i da se povuce, a sa sobom da povede i svog ministra Samardzica dok nisu upropastili jadan narod Kosova

Pele

pre 15 godina

Pa dobro, sazovite sednicu tehnicke vlade pa izglasajte podrsku ili protivljenje odgovoru predsednika. Ako je problem u konsultovanju vlade to je resenje, a ako je problem u konsultovanju Kostunice... pa bojim se da on nema nikakvu politicku tezinu da tako nešto trazi. On je samo predstavnik izvrsne vlasti koju sacinjavaju svi ministri.

Brazilko

pre 15 godina

...Da je Kostunica iole posten rekao bi Tadicu, ok vi ste ovog puta osvojili daleko vise glasova od mene, sta ja mogu da pomognem? On ovako kad ide solo, samo odmaze.

citajte, ne verujte slepo

pre 15 godina

Po Ustavu Srbije, Vlada je nadlezna za spoljnu politiku, ne presednik. Kostunica je potpuno u pravu, voleli ga mi ili ne. Uostalom, procitajte Ustav. Ovakvi gafovi ne smeju se desavati u Srbiji, ako pretenduje da ostane demokratska. Podela vlasti je kljuc demokratije.

Tasmanijski djavo

pre 15 godina

Ko je u ovoj drzavi poglavica? V.Dr.K sigurno nije, iako bi to zeleo. U cemu je problem? Ono sto odluci Savet bezbednosti to je amin. Tehnicko lice u vladi moze samo da bude kalimero. Nazovi pravnik, a nesto mu nije jasno. Gospodine legalista mene Kosovo ne interesuje. Interesuje me buducnost moje porodice i naravno dece. Ako vam se ne svidja EU, mozete sa svojim telalima da se preselite u KM i tamo napravite zid placa i uzivate.

Figaro

pre 15 godina

Alo,Koštunice,iskuliraj malo.
Pa koji smo đavo birali predsednika ako za svaki svoj naredni potez mora da ide po dozvolu u vladu?!
Bre,mnogo si se osilio,pa nisi ti gospodar Srbije.

Marko_O

pre 15 godina

Sta Kostunica ,zarobljen u Seseljeve okove moze da uradi po pitanju Kosova. Sa takvim minusom na politickom racunu, neka bude sretan ako dodje do pozitivne nule.

Peđa APA

pre 15 godina

Koštunica je zaboravio da je politička kampanja završena. Alo Vojo GOTOV SI!!! ZA TEBE JE OVA IGRA ZAVRŠENA!! Molimo te napusti našu kuću!

polupismen

pre 15 godina

Izvinite ali zasto se u sve ovo mesa Kostunjavi. Jel njemu Generalni sekretar UN poslao pismo ili Tadicu? Covek koji je vec skupio svoje papirice is kabineta Predsednika Vlade ili ako nije nek ga neko obavesti da pocne, po mogucnosti Samardzic...

Beogradjanin

pre 15 godina

Doktore pravnih nauka , sto niste reagovali ovako kad su crvene beretke pocele protest koji je bio prethodnica ubistva premijera?
Jel to nije bilo protivustavno tada, nego ste brze bolje izasli u javnost i dali podrsku toj pobuni.
Jel nije bio protivustavan razgovor vasih ljudi sa Legijom u noci predaje mimo znanja istraznog sudije?
Imate vi puno toga protivustavnog izgleda , cim se toliko borite da ne sidjete sa vlasti.
U cemu je problem doktore?
Cemu tolika borba po svaku cenu?
Sta ima tu toliko bolno ako sidjete sa vlasti?

bezimena

pre 15 godina

PREDSEDNIK DRŽAVE se usudio da odgovori na pismo njemu upućeno!?
Ajde sastavljajte tu Vladu ako boga znate, da iguman već jednom otputuje!

buraz

pre 15 godina

Kostunica dr. Vojislav bi prodao i narod i zemlju i drzavu, pa i ono Kosovo koje mu je kao u srcu, samo da bi se suprotstavio Tadicu ili bilo kome drugom ko mu ugrozava fotelju. Tuzno je da dobija i toliko koliko dobija na izborima.

bojan

pre 15 godina

"S obzirom da predsednik nema ustavnih ovlašćenja da vodi unutrašnju i spoljnu politiku zemlje..."
Pa koja je onda njegova funkcija???

Rad oslobadja

pre 15 godina

Boris Tadic je predsednik Republike Srbije. Na poslednjim predednickim izborima je dobio mnoooooogo vise glasova biraca nego sto je dobio Vojislav Kostunica na republickim izborima.
Ko ovde sada ima mandat da predstavlja Srbiju?
Po onome sto kaze Kostunica, funkcija predsednika Republike je skoro figurativna?
Spustite se na zemlju i idite u penziju, pustite mladje i energicnije ljude da vode ovu zemlju!

Duksi

pre 15 godina

Kostunici sve smeta i sve sto urade drugi njemu neo dgovara.To je jos jedan dokaz da je njegova politicka karijera na izmaku. Sve njegove izjave i komentari su poslednji trzaji jednog propalog politicara koji nikako da shvati da ja doslo jedno novo vreme i da politika koju on vodi je proslost koju niko vise nece.

Toleranti (Albanac)

pre 15 godina

S obzirom da diplomatska politika Kostunice dovela Kosovo ovde gde jeste, ja mislim da VK ima najveci ODGOVORNOST. Hvala Kostunice vise ni nama ne trebas. Pozdrav iz Berlina.

goran

pre 15 godina

Da li ce Kostunica sada da predlozi da izadjemo iz UN jer su 42 clanice UN priznale nezavisno Kosovo i salju nelegalnu misiju EULEX? Samo da pravni strucnjaci DSS-a naprave analizu plana UN i Voja izlazi sa predlogom.

Prevodilac I

pre 15 godina

IZ NAJPATRIOTSKIJIH OBZIRA NEJVECI PATRIOTA IZBORNE KAMPANJE TREBAO BI DA ODE

V.K ce biti smetnja za svaku mogucu vladu, cak i za vlastitu partiju. Vreme za povlacenje V.K se neumoljivo primice. Ne bude li on to sam shvatio bice uskoro sa politickog ringa na nosilima iznesen.
Javno mnenje mora iz najhumanijih pobuda (mir u zemlji + Stabilana vlada) stalno da apeluje u ovom smislu, da bi steta za celu zajednicu (drzavu, drustvo etc.) bila svedena na minimum.

Evropljanka

pre 15 godina

Iskreno se DIVIM !
"Pronicljivosti" Premijera Kostunice! Ama bas nista nije u skladu sa zakonom! Ni ovo jednostrano proglasenje nezavisnosti Kosova, ni njihova privremena Vlada, ni skoro stupanje na snagu Ustava Kosova "fantomske izmisljene" drzave koja se posle ponoci pojavljuje samo u ruznim snovima a i to nije u skladu sa Ustavom Srbije! Prava je "steta" ako Srbija izgubi ovakvog Premijera!

Sale, Dorcol

pre 15 godina

Odgovor Tadica je previse mlak za predsednika drzave kojoj otimaju teritoriju. Umesto sto se medjusobno prepucavaju, Tadic i Kostunica su trebali na pismo Muna da odgovore zajedno, mnogo jacim recima.
Tuzno je sto obojica nisu dorasli funkcijama koje obavljaju.

j o k e r

pre 15 godina

kostunice ... - ma idi covece...vec jednom ...u ... p...enziju ako boga znas i ostavi nas sve na miru kao i tog predsednika, kome si zaseo za vrat ko guja i ne pustas ga da dise ko covek!!! mani nas vec jednom sebe i tvojih inadzijskih, tvrdoglavih ideja i paranoje da su svi protiv nas i da su oko nas sve sam spijun i anti/srbin!!!!!

Dejan

pre 15 godina

Kostunica je, nazalost, davno izgubio vezu sa realnoscu. Ono o cemu on prica namenjeno je iskljucivo birackom telu u Srbiji i nikome vise. Srbija svoje legalne interese vezane za Kosovo i Metohiju jedino moze da ostvari uz pomoc Rusije u Savetu bezbednostu. Sve ostalo je prodavanje magle ili jos gore, povratak u devedesete.

raja babeja

pre 15 godina

Sa ogromnim zadovoljstvom iščekujem dan kada će g-din "Neobavešteni" otići u (ne)zasluženu političku penziju. Valjda ćemo tada biti pošteđeni njegovih političkih konstrukcija za dnevno političku ličnu (zlo)upotrebu.

Kosovsko Pile

pre 15 godina

Ovo je prava Dinastija, pa ko bre vas tera da priznate Kosovo? I sta se mesate i Integritet i Suverenitet Kosova? Za Kostunicu nije mi cudo, ali cudim se Tadicu, covek je za Evropu i vodi Srbiju ka Evropi, a sa druge strane nece da prizna Kosovo, e toga nema.

mr.bibi

pre 15 godina

Poštovani doktore pravnih nauka,pustite ljude da rade svoj posao,vi ste svoj posao završili,tj. "rasturili ste sve što se da rasturiti" tako da smatram da je vreme da se penzionišete i pustite ovu Srbiju da se razvija.....

Branko

pre 15 godina

Sta se buni ovaj Kostunica??? Pa Boris se razume u spoljnu politiku! I unutrasnju, i telekomunikacije, i odbranu! Idu mu od ruke i sastanci po aerodromima... Svaka cast predsednice! Samo napred! Mi te volimo...

bora

pre 15 godina

Jos jedan pokusaj premijera da se oseca vaznim. Pa koliko puta je odlazeci premijer izlazio da da saopstenja unazad 3 meseca na sve i svasta. Stvarno je vreme da napusti fotelju. Kao da predsednik drzave ne sme da komentarise izjavu Ban Ki Muna. Stvarno sebi daje za pravo previse. Jadno!!!

E BAS TAJ

pre 15 godina

Tadicu fino reci da te ne zanima Kosovo vec EU. Na kraju krajeva to ne bi prestavljalo nikakav problem zato sto mi koji smo ti dali glasove znamo da smo izabrali EU a ne Kosovo.
Nema potrebe da izvodis neke kerafeke i prepucavas se sa Kostunicom.

his hero is gone

pre 15 godina

Kostunica je potpuno u pravu. Tadic i DS jos jednom pokazuju u kakvom su raskoraku sa fundamentalnim demokratskim nacelima, i nikakva retorika ne moze da promeni tu cinjenicu.
Hocete demekratiju po ugledu na EU? Ponasajte se u skladu sa zakonima na kojima pociva svako demokratsko drustvo.

Tesko Srbiji dok je takvi brane od radikala...

Dejan

pre 15 godina

Tadic je odgovorio Ban Ki Munu, na nesto sto ima veze sa Kosovom, a nije se konsultovao sa Kostunicom iako zna koliko Kostunica voli temu Kosova i medjunarodnog prava. Mislim, stvarno nije u redu :)

Dejan

pre 15 godina

Tadic je odgovorio Ban Ki Munu, na nesto sto ima veze sa Kosovom, a nije se konsultovao sa Kostunicom iako zna koliko Kostunica voli temu Kosova i medjunarodnog prava. Mislim, stvarno nije u redu :)

mr.bibi

pre 15 godina

Poštovani doktore pravnih nauka,pustite ljude da rade svoj posao,vi ste svoj posao završili,tj. "rasturili ste sve što se da rasturiti" tako da smatram da je vreme da se penzionišete i pustite ovu Srbiju da se razvija.....

E BAS TAJ

pre 15 godina

Tadicu fino reci da te ne zanima Kosovo vec EU. Na kraju krajeva to ne bi prestavljalo nikakav problem zato sto mi koji smo ti dali glasove znamo da smo izabrali EU a ne Kosovo.
Nema potrebe da izvodis neke kerafeke i prepucavas se sa Kostunicom.

bezimena

pre 15 godina

PREDSEDNIK DRŽAVE se usudio da odgovori na pismo njemu upućeno!?
Ajde sastavljajte tu Vladu ako boga znate, da iguman već jednom otputuje!

bora

pre 15 godina

Jos jedan pokusaj premijera da se oseca vaznim. Pa koliko puta je odlazeci premijer izlazio da da saopstenja unazad 3 meseca na sve i svasta. Stvarno je vreme da napusti fotelju. Kao da predsednik drzave ne sme da komentarise izjavu Ban Ki Muna. Stvarno sebi daje za pravo previse. Jadno!!!

Evropljanka

pre 15 godina

Iskreno se DIVIM !
"Pronicljivosti" Premijera Kostunice! Ama bas nista nije u skladu sa zakonom! Ni ovo jednostrano proglasenje nezavisnosti Kosova, ni njihova privremena Vlada, ni skoro stupanje na snagu Ustava Kosova "fantomske izmisljene" drzave koja se posle ponoci pojavljuje samo u ruznim snovima a i to nije u skladu sa Ustavom Srbije! Prava je "steta" ako Srbija izgubi ovakvog Premijera!

his hero is gone

pre 15 godina

Kostunica je potpuno u pravu. Tadic i DS jos jednom pokazuju u kakvom su raskoraku sa fundamentalnim demokratskim nacelima, i nikakva retorika ne moze da promeni tu cinjenicu.
Hocete demekratiju po ugledu na EU? Ponasajte se u skladu sa zakonima na kojima pociva svako demokratsko drustvo.

Tesko Srbiji dok je takvi brane od radikala...

goran

pre 15 godina

Da li ce Kostunica sada da predlozi da izadjemo iz UN jer su 42 clanice UN priznale nezavisno Kosovo i salju nelegalnu misiju EULEX? Samo da pravni strucnjaci DSS-a naprave analizu plana UN i Voja izlazi sa predlogom.

Branko

pre 15 godina

Sta se buni ovaj Kostunica??? Pa Boris se razume u spoljnu politiku! I unutrasnju, i telekomunikacije, i odbranu! Idu mu od ruke i sastanci po aerodromima... Svaka cast predsednice! Samo napred! Mi te volimo...

Figaro

pre 15 godina

Alo,Koštunice,iskuliraj malo.
Pa koji smo đavo birali predsednika ako za svaki svoj naredni potez mora da ide po dozvolu u vladu?!
Bre,mnogo si se osilio,pa nisi ti gospodar Srbije.

Beogradjanin

pre 15 godina

Doktore pravnih nauka , sto niste reagovali ovako kad su crvene beretke pocele protest koji je bio prethodnica ubistva premijera?
Jel to nije bilo protivustavno tada, nego ste brze bolje izasli u javnost i dali podrsku toj pobuni.
Jel nije bio protivustavan razgovor vasih ljudi sa Legijom u noci predaje mimo znanja istraznog sudije?
Imate vi puno toga protivustavnog izgleda , cim se toliko borite da ne sidjete sa vlasti.
U cemu je problem doktore?
Cemu tolika borba po svaku cenu?
Sta ima tu toliko bolno ako sidjete sa vlasti?

Kosovsko Pile

pre 15 godina

Ovo je prava Dinastija, pa ko bre vas tera da priznate Kosovo? I sta se mesate i Integritet i Suverenitet Kosova? Za Kostunicu nije mi cudo, ali cudim se Tadicu, covek je za Evropu i vodi Srbiju ka Evropi, a sa druge strane nece da prizna Kosovo, e toga nema.

j o k e r

pre 15 godina

kostunice ... - ma idi covece...vec jednom ...u ... p...enziju ako boga znas i ostavi nas sve na miru kao i tog predsednika, kome si zaseo za vrat ko guja i ne pustas ga da dise ko covek!!! mani nas vec jednom sebe i tvojih inadzijskih, tvrdoglavih ideja i paranoje da su svi protiv nas i da su oko nas sve sam spijun i anti/srbin!!!!!

citajte, ne verujte slepo

pre 15 godina

Po Ustavu Srbije, Vlada je nadlezna za spoljnu politiku, ne presednik. Kostunica je potpuno u pravu, voleli ga mi ili ne. Uostalom, procitajte Ustav. Ovakvi gafovi ne smeju se desavati u Srbiji, ako pretenduje da ostane demokratska. Podela vlasti je kljuc demokratije.

Toleranti (Albanac)

pre 15 godina

S obzirom da diplomatska politika Kostunice dovela Kosovo ovde gde jeste, ja mislim da VK ima najveci ODGOVORNOST. Hvala Kostunice vise ni nama ne trebas. Pozdrav iz Berlina.

polupismen

pre 15 godina

Izvinite ali zasto se u sve ovo mesa Kostunjavi. Jel njemu Generalni sekretar UN poslao pismo ili Tadicu? Covek koji je vec skupio svoje papirice is kabineta Predsednika Vlade ili ako nije nek ga neko obavesti da pocne, po mogucnosti Samardzic...

Duksi

pre 15 godina

Kostunici sve smeta i sve sto urade drugi njemu neo dgovara.To je jos jedan dokaz da je njegova politicka karijera na izmaku. Sve njegove izjave i komentari su poslednji trzaji jednog propalog politicara koji nikako da shvati da ja doslo jedno novo vreme i da politika koju on vodi je proslost koju niko vise nece.

Peđa APA

pre 15 godina

Koštunica je zaboravio da je politička kampanja završena. Alo Vojo GOTOV SI!!! ZA TEBE JE OVA IGRA ZAVRŠENA!! Molimo te napusti našu kuću!

Tasmanijski djavo

pre 15 godina

Ko je u ovoj drzavi poglavica? V.Dr.K sigurno nije, iako bi to zeleo. U cemu je problem? Ono sto odluci Savet bezbednosti to je amin. Tehnicko lice u vladi moze samo da bude kalimero. Nazovi pravnik, a nesto mu nije jasno. Gospodine legalista mene Kosovo ne interesuje. Interesuje me buducnost moje porodice i naravno dece. Ako vam se ne svidja EU, mozete sa svojim telalima da se preselite u KM i tamo napravite zid placa i uzivate.

Branko

pre 15 godina

Bolje bi bilo da Tadic procita svoje nadleznosti i u skladu sa tim postupa. Poslednjih meseci on je sve pobrkao, pa je uglavnom predsednik stranke. Nije njegovo da vodi spoljnu politiku i ne treba da se trpa u svaku corbu. Dobro je da ga je Kostunica upozorio na to. Koliko se moze zakljuciti njemi bas i nije stalo do Kosova. Mozda se i varam. Mozda ce s Cankom, Cedom i nevladinim organizacijama da brani integritet zemlje, ali kad udjemo u EU? Sad nema vremena za to.

Prevodilac I

pre 15 godina

IZ NAJPATRIOTSKIJIH OBZIRA NEJVECI PATRIOTA IZBORNE KAMPANJE TREBAO BI DA ODE

V.K ce biti smetnja za svaku mogucu vladu, cak i za vlastitu partiju. Vreme za povlacenje V.K se neumoljivo primice. Ne bude li on to sam shvatio bice uskoro sa politickog ringa na nosilima iznesen.
Javno mnenje mora iz najhumanijih pobuda (mir u zemlji + Stabilana vlada) stalno da apeluje u ovom smislu, da bi steta za celu zajednicu (drzavu, drustvo etc.) bila svedena na minimum.

Rad oslobadja

pre 15 godina

Boris Tadic je predsednik Republike Srbije. Na poslednjim predednickim izborima je dobio mnoooooogo vise glasova biraca nego sto je dobio Vojislav Kostunica na republickim izborima.
Ko ovde sada ima mandat da predstavlja Srbiju?
Po onome sto kaze Kostunica, funkcija predsednika Republike je skoro figurativna?
Spustite se na zemlju i idite u penziju, pustite mladje i energicnije ljude da vode ovu zemlju!

Travis Bickle

pre 15 godina

Krajnje je vreme da predsednik države na argumente premijera odgovori argumentima a ne sapunicom u vidu saopštenja. Predsednik predstavlja državu ali Vlada vodi njenu politiku prema ustavu i ovakvo izletanje Tadića govori o njegovoj autoritarnoj prirodi. Legitimitet predsednika dobijen izborima je u granicama ovlašćenja definisanih ustavom. Međutim, očigledno je da srljamo u novu meku diktaturu koja će sve što čini legitimisati kroz tumačenje narodne volje, superiornost ideologije evropskih integracija, kontrolisane medije ili novinare i analitičare čiji komformizam ne dozvoljava kritički odnos. Nismo svesni da polako dobijmo novog diktatora koji koristi iste metode kao prethodnik, s tom razlikom što je u ovom trenutku prihvatljiv za EU.

Sale, Dorcol

pre 15 godina

Odgovor Tadica je previse mlak za predsednika drzave kojoj otimaju teritoriju. Umesto sto se medjusobno prepucavaju, Tadic i Kostunica su trebali na pismo Muna da odgovore zajedno, mnogo jacim recima.
Tuzno je sto obojica nisu dorasli funkcijama koje obavljaju.

Crno na belo

pre 15 godina

Akti u kojima se kaze da vlada vodi spoljnu politku

Ustav:

Члан 123.
Влада:
1. утврђује и води политику,

Zakon o spoljnim poslovima:
Član 2.
Vlada utvrđuje spoljnu politiku koju sprovodi Ministarstvo, kao i drugi organi državne uprave u okviru utvrđenog delokruga.

Normalan put bi bio sledeci:
- Tadic prima pismo
- prosledjuje ga MIP-u i min. za Kosovo
- ministarstva predlazu vladi odluku
- vlada donosi odluku na sednici ili odlucuje da pokrene raspravu u skupstini (koja je btw konstituisana)
- vlada/skupstina donose odluku
- Tadic potpisuje odgovor.

Tako se radi u uredjenim drzavama. Nadam se da ce Srbija to biti.

buraz

pre 15 godina

Kostunica dr. Vojislav bi prodao i narod i zemlju i drzavu, pa i ono Kosovo koje mu je kao u srcu, samo da bi se suprotstavio Tadicu ili bilo kome drugom ko mu ugrozava fotelju. Tuzno je da dobija i toliko koliko dobija na izborima.

raja babeja

pre 15 godina

Sa ogromnim zadovoljstvom iščekujem dan kada će g-din "Neobavešteni" otići u (ne)zasluženu političku penziju. Valjda ćemo tada biti pošteđeni njegovih političkih konstrukcija za dnevno političku ličnu (zlo)upotrebu.

bojan

pre 15 godina

"S obzirom da predsednik nema ustavnih ovlašćenja da vodi unutrašnju i spoljnu politiku zemlje..."
Pa koja je onda njegova funkcija???

Lignjoslav Pipak

pre 15 godina

Tadić je aktuelni Predsednik i biće još par godina. Koštunica je BIVŠI premijer... Ko bi trebao da odgovori na pismo Ban Ki Muna... hmmmm... teško pitanje... možda Žika iz kafića? I on ima ista prava kao i Koštunica. Jedino je Tadić STVARNO neko i nešto, dok se ne postavi nova vlada...

Marko_O

pre 15 godina

Sta Kostunica ,zarobljen u Seseljeve okove moze da uradi po pitanju Kosova. Sa takvim minusom na politickom racunu, neka bude sretan ako dodje do pozitivne nule.

Dalibor Davidovic

pre 15 godina

Mene samo interesuje, kakvi je to premijer, koji ne putuje u strane drzave ili na neke meeting-e u svijetu, ja zivim u austriji i imamo ovdje slican sistem , premijer (kancelar) i presednik - premijer putuje i sklapa ugovore sa drugim drzavama, vodi ekonomske delegacije i slicno a presednik isto takvo - ali za kostunicu nisam cuo da je otisao van iz beograda osim ono jednom kad je otisao u rusiju!?! boji se da mu nece biti mjesta kad se vrati?

Dejan

pre 15 godina

Kostunica je, nazalost, davno izgubio vezu sa realnoscu. Ono o cemu on prica namenjeno je iskljucivo birackom telu u Srbiji i nikome vise. Srbija svoje legalne interese vezane za Kosovo i Metohiju jedino moze da ostvari uz pomoc Rusije u Savetu bezbednostu. Sve ostalo je prodavanje magle ili jos gore, povratak u devedesete.

Iceman

pre 15 godina

Nama predlog Ban Kin Muna i ne predstavlja problem. Pa mi se u svakom slucaju vec 20 godina pravimo da je nesto ono sto nije. Kostunica zivi u nekom svom imaginarnom svetu, radikali svom pa tako dalje. Ministri zive u Svajcarskoj pa je njima ovde sve super i narod super zivi, a narod zivi u nekoj africkoj zemlji po standardu. Tako da mi sa velikim odusevljenjem treba da prihvatimo taj predlog i da nastavimo da se pretvaramo, a Kostunica da prihvati da vise nema mesta za njega u politici i da se povuce, a sa sobom da povede i svog ministra Samardzica dok nisu upropastili jadan narod Kosova

Pamet

pre 15 godina

Kakva kratkovidost Tadica. Ovim pismom se na mala vrata uvodi Euleks na Kosovo. Zasto se predsednik petlja u ono sto mu nije nadleznost i jos preuzima odgovornost za sve sto ce se desavati dalje? Sa malo mudrosti, predsednik je trebalo da postavi pitanje vladi i eventualno skupsini. Tako bi imao politicko pokrice za svoj odgovor. Ovako, moze da ocekuje samo napade radikala i dss, a bogami i pritisak EU, koja ce se pozivati na ovo pismo kao pravni medjunarodni osnov svog boravka na Kosovu.

Bibi

pre 15 godina

Nadležnost

Član 112.

Predsednik Republike:

1. predstavlja Republiku Srbiju u zemlji i inostranstvu

Kako Kostunica misli da nas predsednik predstavlja ako nista ne govori! Znaci, ima apsolutno pravo da odgovori na pismo koje je njemu upuceno. Plus politika prema Kosovu je vec utvrdjena ranije u dogovoru izmedju Vlade i predsednika. Kostunici se samo ne svidja nacin na koji je to predsednik uradio tj. verovatno mu sadrzaj pisma nije po volji.

smesko

pre 15 godina

Ne bi bilo lose da ovi koji se pozivaju na Ustav citiraju tacno clan kojim se definise da je Vlada zaduzena za spoljnu politiku. Cisto da vidimo o cemu se to radi i da li to iskljucuje mogucnost da predsednik Tadic odgovori na pismo koje je njemu(!) upuceno.
Ej, ljudi, ne zaboravite da je pismo upuceno predsedniku Tadicu. Ko ce da odgovori ako ne on? Odgovor na pismo nije obavezno kreiranje spoljne politike. Uostalom, navedite cime je to predsednik Tadic u svom odgovoru odstupio od dogovorene spoljne politike?! Kostunici se ne svidja cinjenica da njega niko nista ne pita, a ne sam odgovor. Odgovor je sam po sebi odlican, i sam Kostunica ne bi umeo bolje od toga!

Ig

pre 15 godina

Mislim da je vreme da priznamo realnost oko Kosova - izgubili smo. Sad je potrebno da priznamo Kosovo, i tek tada cemo biti slobodni i krenucemo napred u buducnost. Dok se bavimo nostalgijom, prosloscu, istorijom, Kosovskom bitkom (a sto slavimo poraz?!?) tapkamo u mestu, i svi ce nas preteci na putu u EU, pa cak i Albanija i Kosovo... Najteze je priznati sebi... Priznajmo i hajdemo podignute glave napred!

Brazilko

pre 15 godina

...Da je Kostunica iole posten rekao bi Tadicu, ok vi ste ovog puta osvojili daleko vise glasova od mene, sta ja mogu da pomognem? On ovako kad ide solo, samo odmaze.

Milica Bg

pre 15 godina

Sto nam se to neko osetio preskocenim...ccc! Pa, dr Vojislave Kostunice, mislim, stvarno...Nije da niste u pravu,teoretski gledano, ali 'ajde, ostavite nas makar malo na miru s vasim filozofijama!A nasem predsedniku Tadicu sve cestitke na brze reakcije i odgovorno ponasanje. To je uvek najvaznije i to medjunarodna zajednica ceni koliko god se nama cinilo da su nas ostetili.

marko

pre 15 godina

Ja stvarno ne znam koja je funkcija predsednika drzave, ako on ne sme da posalje jedno pismo ako pre toga ne pita nekog ministra.
Zasta smo ga i birali ako nema nikakva ovlascenja.
Ja mislim da treba da se izmeni ustav da postoji ili predsednik drzave ili premijer...
Ovako ne valja...
Jer po svemu sta pricaju clanovi vlade, ispade da predsednik nema nikakva ovlascenja...;)

smesko

pre 15 godina

Ok, sada smo videli famozne clanove iz Ustava. Oni propisuju ko uredjuje spoljnu politiku, pa odredjuju i ko je sprovodi, a koliko sam razumeo tu spada i predsednik Tadic.
Cinjenica je da je Vlada definisala spoljnu politiku po pitanju Kosova, a to je da je Kosovo neotudjivi deo Srbije. Ja ne vidim gde je predsednik Tadic u svom odgovoru generlanom sekretaru UN odstupio od ove politike. Pismo je adresirano na predsednika Tadica, on je i odgovorio pri tome postujuci vec definisanu spoljnu politiku. Ne vidim gde je prekoracio svoja ovlascenja? U protivnom Tadic nikada ne bi smeo da ode u inostranstvo sam, vec bi morao sa sobom da povede celu Vladu pa svaki put kad ga pitaju nesto da se konsultuje sa Vladom da bi video sta da odgovori. Ili kada ode tamo da prica o lepom vremenu i pecanju? E, samo ako ne bude tako...

Sretko

pre 15 godina

Pa necu vljda ja da odgovorim Ban Ki Munu na pismo,zna se ko odgovara:,onaj na koga je pismo i adresirano,a to je predsednik republike. Nece valjda Voja ili neko drugi da odgovori na pismo.Voja moze sutra da ode na proglasenje ustava kao odlazeci premijer, a koji je dosta i kumavao istom tom ustavu...
Sretko

Pele

pre 15 godina

Pa dobro, sazovite sednicu tehnicke vlade pa izglasajte podrsku ili protivljenje odgovoru predsednika. Ako je problem u konsultovanju vlade to je resenje, a ako je problem u konsultovanju Kostunice... pa bojim se da on nema nikakvu politicku tezinu da tako nešto trazi. On je samo predstavnik izvrsne vlasti koju sacinjavaju svi ministri.

ivana

pre 15 godina

Pismo Ban Ki Muna je potpuno u skladu sa sadasnjom situacijom i ne vidim sta je sporno. Jedino me brine sta ce biti kad dodje trenutak da Albanci moraju da priznaju da ne kontrolisu celo Kosovo, a Srbija isto to.

Bojan al Pinto-Brkic

pre 15 godina

Premijer u ostavci zudi da odgovori na pismo generalnog sekretara UN koje je upuceno upravo reizabranom predsedniku republike, cija je lista ubedljivo pobedila na izborima?
Da li mozemo da se bavimo necim besmislenijim?

DM

pre 15 godina

Dakle, jedino predsednički sistem je dobar sistem. Ali kod nas nije tako, pa zato i može, čovek koji nema autoritet ni u svom komšiluku, da prica po vazdan. Nema obraza, očito mu ni ne treba!
Kad se lider jake, dakle i bitne, čuje, to razumem, pošteno je. Jest da ne volim šta i kako misli, ali 30% srbije misli kao on. Ma i da je predsednik manje, ali stabilne i za prevagu važne stranke, pa da se čuje šta govori imalo bi smisla.

Ja

pre 15 godina

Samo bih napomenuo da je ova diskusija poučna, slažem se potpunosti sa načinom na koji predsednik Tadić predstavlja Srbiju, premijer mi je dozlogrdio, ali, sve to nije ni najmanje bitno, jer je Kosovo danas isto tako izvan Srbije kao što je bilo juče i kao što će biti sutra. Prema tome, dragi premijeru, nemojte nas više zabavljati jer od toga nema nikakve koristi.

Daanee

pre 15 godina

Srbija se uvek dicila kroz svoju istoriju kako treba braniti svoju zemlju, i bila je primer ostalim zemljama. A sad nazalost obrukali smo svoj obraz i cast zbog EU! E moj narode!

his hero is gone

pre 15 godina

Kostunica je potpuno u pravu. Tadic i DS jos jednom pokazuju u kakvom su raskoraku sa fundamentalnim demokratskim nacelima, i nikakva retorika ne moze da promeni tu cinjenicu.
Hocete demekratiju po ugledu na EU? Ponasajte se u skladu sa zakonima na kojima pociva svako demokratsko drustvo.

Tesko Srbiji dok je takvi brane od radikala...

E BAS TAJ

pre 15 godina

Tadicu fino reci da te ne zanima Kosovo vec EU. Na kraju krajeva to ne bi prestavljalo nikakav problem zato sto mi koji smo ti dali glasove znamo da smo izabrali EU a ne Kosovo.
Nema potrebe da izvodis neke kerafeke i prepucavas se sa Kostunicom.

Kosovsko Pile

pre 15 godina

Ovo je prava Dinastija, pa ko bre vas tera da priznate Kosovo? I sta se mesate i Integritet i Suverenitet Kosova? Za Kostunicu nije mi cudo, ali cudim se Tadicu, covek je za Evropu i vodi Srbiju ka Evropi, a sa druge strane nece da prizna Kosovo, e toga nema.

Branko

pre 15 godina

Sta se buni ovaj Kostunica??? Pa Boris se razume u spoljnu politiku! I unutrasnju, i telekomunikacije, i odbranu! Idu mu od ruke i sastanci po aerodromima... Svaka cast predsednice! Samo napred! Mi te volimo...

Sale, Dorcol

pre 15 godina

Odgovor Tadica je previse mlak za predsednika drzave kojoj otimaju teritoriju. Umesto sto se medjusobno prepucavaju, Tadic i Kostunica su trebali na pismo Muna da odgovore zajedno, mnogo jacim recima.
Tuzno je sto obojica nisu dorasli funkcijama koje obavljaju.

bora

pre 15 godina

Jos jedan pokusaj premijera da se oseca vaznim. Pa koliko puta je odlazeci premijer izlazio da da saopstenja unazad 3 meseca na sve i svasta. Stvarno je vreme da napusti fotelju. Kao da predsednik drzave ne sme da komentarise izjavu Ban Ki Muna. Stvarno sebi daje za pravo previse. Jadno!!!

citajte, ne verujte slepo

pre 15 godina

Po Ustavu Srbije, Vlada je nadlezna za spoljnu politiku, ne presednik. Kostunica je potpuno u pravu, voleli ga mi ili ne. Uostalom, procitajte Ustav. Ovakvi gafovi ne smeju se desavati u Srbiji, ako pretenduje da ostane demokratska. Podela vlasti je kljuc demokratije.

j o k e r

pre 15 godina

kostunice ... - ma idi covece...vec jednom ...u ... p...enziju ako boga znas i ostavi nas sve na miru kao i tog predsednika, kome si zaseo za vrat ko guja i ne pustas ga da dise ko covek!!! mani nas vec jednom sebe i tvojih inadzijskih, tvrdoglavih ideja i paranoje da su svi protiv nas i da su oko nas sve sam spijun i anti/srbin!!!!!

Dejan

pre 15 godina

Tadic je odgovorio Ban Ki Munu, na nesto sto ima veze sa Kosovom, a nije se konsultovao sa Kostunicom iako zna koliko Kostunica voli temu Kosova i medjunarodnog prava. Mislim, stvarno nije u redu :)

mr.bibi

pre 15 godina

Poštovani doktore pravnih nauka,pustite ljude da rade svoj posao,vi ste svoj posao završili,tj. "rasturili ste sve što se da rasturiti" tako da smatram da je vreme da se penzionišete i pustite ovu Srbiju da se razvija.....

Evropljanka

pre 15 godina

Iskreno se DIVIM !
"Pronicljivosti" Premijera Kostunice! Ama bas nista nije u skladu sa zakonom! Ni ovo jednostrano proglasenje nezavisnosti Kosova, ni njihova privremena Vlada, ni skoro stupanje na snagu Ustava Kosova "fantomske izmisljene" drzave koja se posle ponoci pojavljuje samo u ruznim snovima a i to nije u skladu sa Ustavom Srbije! Prava je "steta" ako Srbija izgubi ovakvog Premijera!

Dejan

pre 15 godina

Kostunica je, nazalost, davno izgubio vezu sa realnoscu. Ono o cemu on prica namenjeno je iskljucivo birackom telu u Srbiji i nikome vise. Srbija svoje legalne interese vezane za Kosovo i Metohiju jedino moze da ostvari uz pomoc Rusije u Savetu bezbednostu. Sve ostalo je prodavanje magle ili jos gore, povratak u devedesete.

Toleranti (Albanac)

pre 15 godina

S obzirom da diplomatska politika Kostunice dovela Kosovo ovde gde jeste, ja mislim da VK ima najveci ODGOVORNOST. Hvala Kostunice vise ni nama ne trebas. Pozdrav iz Berlina.

Rad oslobadja

pre 15 godina

Boris Tadic je predsednik Republike Srbije. Na poslednjim predednickim izborima je dobio mnoooooogo vise glasova biraca nego sto je dobio Vojislav Kostunica na republickim izborima.
Ko ovde sada ima mandat da predstavlja Srbiju?
Po onome sto kaze Kostunica, funkcija predsednika Republike je skoro figurativna?
Spustite se na zemlju i idite u penziju, pustite mladje i energicnije ljude da vode ovu zemlju!

raja babeja

pre 15 godina

Sa ogromnim zadovoljstvom iščekujem dan kada će g-din "Neobavešteni" otići u (ne)zasluženu političku penziju. Valjda ćemo tada biti pošteđeni njegovih političkih konstrukcija za dnevno političku ličnu (zlo)upotrebu.

Duksi

pre 15 godina

Kostunici sve smeta i sve sto urade drugi njemu neo dgovara.To je jos jedan dokaz da je njegova politicka karijera na izmaku. Sve njegove izjave i komentari su poslednji trzaji jednog propalog politicara koji nikako da shvati da ja doslo jedno novo vreme i da politika koju on vodi je proslost koju niko vise nece.

Prevodilac I

pre 15 godina

IZ NAJPATRIOTSKIJIH OBZIRA NEJVECI PATRIOTA IZBORNE KAMPANJE TREBAO BI DA ODE

V.K ce biti smetnja za svaku mogucu vladu, cak i za vlastitu partiju. Vreme za povlacenje V.K se neumoljivo primice. Ne bude li on to sam shvatio bice uskoro sa politickog ringa na nosilima iznesen.
Javno mnenje mora iz najhumanijih pobuda (mir u zemlji + Stabilana vlada) stalno da apeluje u ovom smislu, da bi steta za celu zajednicu (drzavu, drustvo etc.) bila svedena na minimum.

Lignjoslav Pipak

pre 15 godina

Tadić je aktuelni Predsednik i biće još par godina. Koštunica je BIVŠI premijer... Ko bi trebao da odgovori na pismo Ban Ki Muna... hmmmm... teško pitanje... možda Žika iz kafića? I on ima ista prava kao i Koštunica. Jedino je Tadić STVARNO neko i nešto, dok se ne postavi nova vlada...

Ig

pre 15 godina

Mislim da je vreme da priznamo realnost oko Kosova - izgubili smo. Sad je potrebno da priznamo Kosovo, i tek tada cemo biti slobodni i krenucemo napred u buducnost. Dok se bavimo nostalgijom, prosloscu, istorijom, Kosovskom bitkom (a sto slavimo poraz?!?) tapkamo u mestu, i svi ce nas preteci na putu u EU, pa cak i Albanija i Kosovo... Najteze je priznati sebi... Priznajmo i hajdemo podignute glave napred!

goran

pre 15 godina

Da li ce Kostunica sada da predlozi da izadjemo iz UN jer su 42 clanice UN priznale nezavisno Kosovo i salju nelegalnu misiju EULEX? Samo da pravni strucnjaci DSS-a naprave analizu plana UN i Voja izlazi sa predlogom.

buraz

pre 15 godina

Kostunica dr. Vojislav bi prodao i narod i zemlju i drzavu, pa i ono Kosovo koje mu je kao u srcu, samo da bi se suprotstavio Tadicu ili bilo kome drugom ko mu ugrozava fotelju. Tuzno je da dobija i toliko koliko dobija na izborima.

Pamet

pre 15 godina

Kakva kratkovidost Tadica. Ovim pismom se na mala vrata uvodi Euleks na Kosovo. Zasto se predsednik petlja u ono sto mu nije nadleznost i jos preuzima odgovornost za sve sto ce se desavati dalje? Sa malo mudrosti, predsednik je trebalo da postavi pitanje vladi i eventualno skupsini. Tako bi imao politicko pokrice za svoj odgovor. Ovako, moze da ocekuje samo napade radikala i dss, a bogami i pritisak EU, koja ce se pozivati na ovo pismo kao pravni medjunarodni osnov svog boravka na Kosovu.

bojan

pre 15 godina

"S obzirom da predsednik nema ustavnih ovlašćenja da vodi unutrašnju i spoljnu politiku zemlje..."
Pa koja je onda njegova funkcija???

polupismen

pre 15 godina

Izvinite ali zasto se u sve ovo mesa Kostunjavi. Jel njemu Generalni sekretar UN poslao pismo ili Tadicu? Covek koji je vec skupio svoje papirice is kabineta Predsednika Vlade ili ako nije nek ga neko obavesti da pocne, po mogucnosti Samardzic...

Marko_O

pre 15 godina

Sta Kostunica ,zarobljen u Seseljeve okove moze da uradi po pitanju Kosova. Sa takvim minusom na politickom racunu, neka bude sretan ako dodje do pozitivne nule.

Tasmanijski djavo

pre 15 godina

Ko je u ovoj drzavi poglavica? V.Dr.K sigurno nije, iako bi to zeleo. U cemu je problem? Ono sto odluci Savet bezbednosti to je amin. Tehnicko lice u vladi moze samo da bude kalimero. Nazovi pravnik, a nesto mu nije jasno. Gospodine legalista mene Kosovo ne interesuje. Interesuje me buducnost moje porodice i naravno dece. Ako vam se ne svidja EU, mozete sa svojim telalima da se preselite u KM i tamo napravite zid placa i uzivate.

bezimena

pre 15 godina

PREDSEDNIK DRŽAVE se usudio da odgovori na pismo njemu upućeno!?
Ajde sastavljajte tu Vladu ako boga znate, da iguman već jednom otputuje!

Figaro

pre 15 godina

Alo,Koštunice,iskuliraj malo.
Pa koji smo đavo birali predsednika ako za svaki svoj naredni potez mora da ide po dozvolu u vladu?!
Bre,mnogo si se osilio,pa nisi ti gospodar Srbije.

Travis Bickle

pre 15 godina

Krajnje je vreme da predsednik države na argumente premijera odgovori argumentima a ne sapunicom u vidu saopštenja. Predsednik predstavlja državu ali Vlada vodi njenu politiku prema ustavu i ovakvo izletanje Tadića govori o njegovoj autoritarnoj prirodi. Legitimitet predsednika dobijen izborima je u granicama ovlašćenja definisanih ustavom. Međutim, očigledno je da srljamo u novu meku diktaturu koja će sve što čini legitimisati kroz tumačenje narodne volje, superiornost ideologije evropskih integracija, kontrolisane medije ili novinare i analitičare čiji komformizam ne dozvoljava kritički odnos. Nismo svesni da polako dobijmo novog diktatora koji koristi iste metode kao prethodnik, s tom razlikom što je u ovom trenutku prihvatljiv za EU.

Crno na belo

pre 15 godina

Akti u kojima se kaze da vlada vodi spoljnu politku

Ustav:

Члан 123.
Влада:
1. утврђује и води политику,

Zakon o spoljnim poslovima:
Član 2.
Vlada utvrđuje spoljnu politiku koju sprovodi Ministarstvo, kao i drugi organi državne uprave u okviru utvrđenog delokruga.

Normalan put bi bio sledeci:
- Tadic prima pismo
- prosledjuje ga MIP-u i min. za Kosovo
- ministarstva predlazu vladi odluku
- vlada donosi odluku na sednici ili odlucuje da pokrene raspravu u skupstini (koja je btw konstituisana)
- vlada/skupstina donose odluku
- Tadic potpisuje odgovor.

Tako se radi u uredjenim drzavama. Nadam se da ce Srbija to biti.

Branko

pre 15 godina

Bolje bi bilo da Tadic procita svoje nadleznosti i u skladu sa tim postupa. Poslednjih meseci on je sve pobrkao, pa je uglavnom predsednik stranke. Nije njegovo da vodi spoljnu politiku i ne treba da se trpa u svaku corbu. Dobro je da ga je Kostunica upozorio na to. Koliko se moze zakljuciti njemi bas i nije stalo do Kosova. Mozda se i varam. Mozda ce s Cankom, Cedom i nevladinim organizacijama da brani integritet zemlje, ali kad udjemo u EU? Sad nema vremena za to.

Beogradjanin

pre 15 godina

Doktore pravnih nauka , sto niste reagovali ovako kad su crvene beretke pocele protest koji je bio prethodnica ubistva premijera?
Jel to nije bilo protivustavno tada, nego ste brze bolje izasli u javnost i dali podrsku toj pobuni.
Jel nije bio protivustavan razgovor vasih ljudi sa Legijom u noci predaje mimo znanja istraznog sudije?
Imate vi puno toga protivustavnog izgleda , cim se toliko borite da ne sidjete sa vlasti.
U cemu je problem doktore?
Cemu tolika borba po svaku cenu?
Sta ima tu toliko bolno ako sidjete sa vlasti?

Peđa APA

pre 15 godina

Koštunica je zaboravio da je politička kampanja završena. Alo Vojo GOTOV SI!!! ZA TEBE JE OVA IGRA ZAVRŠENA!! Molimo te napusti našu kuću!

Brazilko

pre 15 godina

...Da je Kostunica iole posten rekao bi Tadicu, ok vi ste ovog puta osvojili daleko vise glasova od mene, sta ja mogu da pomognem? On ovako kad ide solo, samo odmaze.

Pele

pre 15 godina

Pa dobro, sazovite sednicu tehnicke vlade pa izglasajte podrsku ili protivljenje odgovoru predsednika. Ako je problem u konsultovanju vlade to je resenje, a ako je problem u konsultovanju Kostunice... pa bojim se da on nema nikakvu politicku tezinu da tako nešto trazi. On je samo predstavnik izvrsne vlasti koju sacinjavaju svi ministri.

Iceman

pre 15 godina

Nama predlog Ban Kin Muna i ne predstavlja problem. Pa mi se u svakom slucaju vec 20 godina pravimo da je nesto ono sto nije. Kostunica zivi u nekom svom imaginarnom svetu, radikali svom pa tako dalje. Ministri zive u Svajcarskoj pa je njima ovde sve super i narod super zivi, a narod zivi u nekoj africkoj zemlji po standardu. Tako da mi sa velikim odusevljenjem treba da prihvatimo taj predlog i da nastavimo da se pretvaramo, a Kostunica da prihvati da vise nema mesta za njega u politici i da se povuce, a sa sobom da povede i svog ministra Samardzica dok nisu upropastili jadan narod Kosova

ivana

pre 15 godina

Pismo Ban Ki Muna je potpuno u skladu sa sadasnjom situacijom i ne vidim sta je sporno. Jedino me brine sta ce biti kad dodje trenutak da Albanci moraju da priznaju da ne kontrolisu celo Kosovo, a Srbija isto to.

Bibi

pre 15 godina

Nadležnost

Član 112.

Predsednik Republike:

1. predstavlja Republiku Srbiju u zemlji i inostranstvu

Kako Kostunica misli da nas predsednik predstavlja ako nista ne govori! Znaci, ima apsolutno pravo da odgovori na pismo koje je njemu upuceno. Plus politika prema Kosovu je vec utvrdjena ranije u dogovoru izmedju Vlade i predsednika. Kostunici se samo ne svidja nacin na koji je to predsednik uradio tj. verovatno mu sadrzaj pisma nije po volji.

Dalibor Davidovic

pre 15 godina

Mene samo interesuje, kakvi je to premijer, koji ne putuje u strane drzave ili na neke meeting-e u svijetu, ja zivim u austriji i imamo ovdje slican sistem , premijer (kancelar) i presednik - premijer putuje i sklapa ugovore sa drugim drzavama, vodi ekonomske delegacije i slicno a presednik isto takvo - ali za kostunicu nisam cuo da je otisao van iz beograda osim ono jednom kad je otisao u rusiju!?! boji se da mu nece biti mjesta kad se vrati?

smesko

pre 15 godina

Ne bi bilo lose da ovi koji se pozivaju na Ustav citiraju tacno clan kojim se definise da je Vlada zaduzena za spoljnu politiku. Cisto da vidimo o cemu se to radi i da li to iskljucuje mogucnost da predsednik Tadic odgovori na pismo koje je njemu(!) upuceno.
Ej, ljudi, ne zaboravite da je pismo upuceno predsedniku Tadicu. Ko ce da odgovori ako ne on? Odgovor na pismo nije obavezno kreiranje spoljne politike. Uostalom, navedite cime je to predsednik Tadic u svom odgovoru odstupio od dogovorene spoljne politike?! Kostunici se ne svidja cinjenica da njega niko nista ne pita, a ne sam odgovor. Odgovor je sam po sebi odlican, i sam Kostunica ne bi umeo bolje od toga!

marko

pre 15 godina

Ja stvarno ne znam koja je funkcija predsednika drzave, ako on ne sme da posalje jedno pismo ako pre toga ne pita nekog ministra.
Zasta smo ga i birali ako nema nikakva ovlascenja.
Ja mislim da treba da se izmeni ustav da postoji ili predsednik drzave ili premijer...
Ovako ne valja...
Jer po svemu sta pricaju clanovi vlade, ispade da predsednik nema nikakva ovlascenja...;)

Sretko

pre 15 godina

Pa necu vljda ja da odgovorim Ban Ki Munu na pismo,zna se ko odgovara:,onaj na koga je pismo i adresirano,a to je predsednik republike. Nece valjda Voja ili neko drugi da odgovori na pismo.Voja moze sutra da ode na proglasenje ustava kao odlazeci premijer, a koji je dosta i kumavao istom tom ustavu...
Sretko

Milica Bg

pre 15 godina

Sto nam se to neko osetio preskocenim...ccc! Pa, dr Vojislave Kostunice, mislim, stvarno...Nije da niste u pravu,teoretski gledano, ali 'ajde, ostavite nas makar malo na miru s vasim filozofijama!A nasem predsedniku Tadicu sve cestitke na brze reakcije i odgovorno ponasanje. To je uvek najvaznije i to medjunarodna zajednica ceni koliko god se nama cinilo da su nas ostetili.

DM

pre 15 godina

Dakle, jedino predsednički sistem je dobar sistem. Ali kod nas nije tako, pa zato i može, čovek koji nema autoritet ni u svom komšiluku, da prica po vazdan. Nema obraza, očito mu ni ne treba!
Kad se lider jake, dakle i bitne, čuje, to razumem, pošteno je. Jest da ne volim šta i kako misli, ali 30% srbije misli kao on. Ma i da je predsednik manje, ali stabilne i za prevagu važne stranke, pa da se čuje šta govori imalo bi smisla.

smesko

pre 15 godina

Ok, sada smo videli famozne clanove iz Ustava. Oni propisuju ko uredjuje spoljnu politiku, pa odredjuju i ko je sprovodi, a koliko sam razumeo tu spada i predsednik Tadic.
Cinjenica je da je Vlada definisala spoljnu politiku po pitanju Kosova, a to je da je Kosovo neotudjivi deo Srbije. Ja ne vidim gde je predsednik Tadic u svom odgovoru generlanom sekretaru UN odstupio od ove politike. Pismo je adresirano na predsednika Tadica, on je i odgovorio pri tome postujuci vec definisanu spoljnu politiku. Ne vidim gde je prekoracio svoja ovlascenja? U protivnom Tadic nikada ne bi smeo da ode u inostranstvo sam, vec bi morao sa sobom da povede celu Vladu pa svaki put kad ga pitaju nesto da se konsultuje sa Vladom da bi video sta da odgovori. Ili kada ode tamo da prica o lepom vremenu i pecanju? E, samo ako ne bude tako...

Daanee

pre 15 godina

Srbija se uvek dicila kroz svoju istoriju kako treba braniti svoju zemlju, i bila je primer ostalim zemljama. A sad nazalost obrukali smo svoj obraz i cast zbog EU! E moj narode!

Ja

pre 15 godina

Samo bih napomenuo da je ova diskusija poučna, slažem se potpunosti sa načinom na koji predsednik Tadić predstavlja Srbiju, premijer mi je dozlogrdio, ali, sve to nije ni najmanje bitno, jer je Kosovo danas isto tako izvan Srbije kao što je bilo juče i kao što će biti sutra. Prema tome, dragi premijeru, nemojte nas više zabavljati jer od toga nema nikakve koristi.

Bojan al Pinto-Brkic

pre 15 godina

Premijer u ostavci zudi da odgovori na pismo generalnog sekretara UN koje je upuceno upravo reizabranom predsedniku republike, cija je lista ubedljivo pobedila na izborima?
Da li mozemo da se bavimo necim besmislenijim?