Slovenija: Srbiji otvoren put ka EU

Srbija ima otvoren put ka evropskoj budućnosti, izjavio je Dimitrij Rupel čestitajući pobedu Borisu Tadiću.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.02.2008.

08:52

Default images

Predsednik vlade Slovenije i predsednik Evropskog saveta, Janez Janša, čestitao je sinoć Borisu Tadiću pobedu na predsedničkim izborima i poželeo mu mnogo uspeha, ocenjujući da se rezultat izbora može razumeti i kao odraz želje i odlučnosti demokratskih snaga da Srbija ubrza napredovanje ka cilju, članstvu u Evropskoj uniji.

Što se tiče kriterijuma koje Srbija mora da ispuni na tom putu, Janša je ubeđen da će joj to uspeti brzo.

Slovenački premijer je predsedniku Srbije Borisu Tadiću obećao da, na tom putu, Srbija i dalje može da računa na podršku Slovenije, rekavši da Slovenija želi da i dalje jača višestrane odnose sa Srbijom.

Slovenački šef diplomatije i predsednik evropskog saveta za opšte i spoljne poslove Dimitrij Rupel izjavio je da su izveštaji o visokom učešću birača na predsedničkim izborima u Srbiji podsticajni.

"Sa radošću čestitam predsedniku Tadiću i njegovim saradnicima za doslednu politiku i za izborno dostignuće", izjavio je Rupel i naveo da je Tadićeva pobeda veliki izazov za modernu Srbiju i za Evropsku uniju.

"Očekivanja da će se Srbija odlučnije usmeriti ka saradnji sa EU bila su osnovana. Došlo je vreme za odlučniju podršku EU demokratskim i proevropskim činiocima srpske politike", izjavio je Rupel, navodeći da se Slovenija i do sada dosledno zalagala da Eu široko otvori vrata Srbiji.

"Srbija ima otvoren put ka evropskoj budućnosti. Srbija ima važne potencijale, koji će joj omogućiti brzo približavanje EU. Najpre ćemo, uz poštovanje poznatih uslova, sklopiti Sporazum o asocijaciji i stabilizaciji, ali želimo da Srbija što pre postane kandidatkinja i počne sa pregovorima za članstvo u EU", izjavio je sinoć Dimitrij Rupel.

Kacin čestitao Tadiću

Jelko Kacin (Beta)
Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, čestitao je Borisu Tadiću na pobedi u drugom krugu predsedničkih izbora.

"Puno me raduje što mogu Borisu Tadiću i ubedljivoj većini srpskih birača da čestitam na njegovom i njihovom uspehu...Nema više sumnje da će Srbija i dalje nastaviti putem evropskih integracija i budućeg članstva u EU. Posle današnjih rezultata to je jasno, ne samo državljanima Srbije, već i celoj regiji", zapisao je Kacin i dodao da je rezultat izbora jasan dokaz da većina srpskih državljana veruje u reforme i evropsku budućnost.

Povodom visoke izlaznosti birača na jučerašnje izbore, Kacin je zapisao da to znači da su državljani Srbije svesni da je budućnost države i nastavak pozitivnih promena u njihovim rukama.

Srpska demokratija je itekako živa. To je početak novog, pozitivnog poglavlja u srpskoj istoriji, zato pozivam srpske političare da taj trenutak iskoriste za još brže napredovanje ka EU. To će podstaći i njihove kolege u drugim državama Zapadnog Balkana", poručuje izvestilac Evropskog parlamenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: