Nepoželjni Amerikanci i Britanci

RIK, definitivno, nije odobrio predstavnicima ambasada SAD i Velike Britanije da posmatraju izbore.

Izvor: B92, Beta

Petak, 11.01.2008.

08:05

Default images

Republička izborna komisija potvrdila je raniju odluku da ambasadama Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država ne odobri da posmatraju predstojeće predsedničke izbore. Definitivnoj odluci prethodila je višečasovna rasprava po prigovoru koji je na tu odluku uputila Liberalno demokratska partija.

Podršku prigovoru na jučerašnju odluku RIK-a kojom se predstavnicima ambasada Sjednjenih Američkih Država i Velike Britanije uskraćuje pravo da prate izbore 20. januara dalo je devet članova RIK-a.

Kako je za usvajanje odluke potrebna većina od 14 glasova, prigovor je odbijen, a potvrđeno je da Amerikanci i Britanci nisu dobordošli.

Po oceni LDP-a, odluka RIK-a je sramna i pogrešna, jer je RIK morao da poštuje odluku Vlade Srbije koja je Amerikancima i Britancima dala zeleno svetlo za prisustvo posmatrača na izborima.

Glasanju je prethodila višečasovna rasprava u kojoj su prednjačili predstavnici Srpske radikalne stranke.

Oni su optužili DS, G17 plus, pa i medije da su celog dana vodile, kako su rekli, hajku protiv odluke RIK-a i vršile pritisak na to telo da promeni odluku.

I predsednica RIK, Sonja Brkić, optužena je za kršenje pravilnika, zbog davanja izajva medijima u kojima je najavila preispitavanje sporne odluke.

Stavove SRS-a da Amerikancima i Britancima kao "ekstremno nedobronamernim" bude uskraćena mogućnost da posmartaju glasanje, podržali su SPS i DSS, čiji je predstavnik na naše pitanje da li će ostati pri takvom stavu odgovorio pitanjem "zar sumnjate?"

Zoran Balinovac, koji se sinoć zalagao da se Britanacima i Amerikancima ne dozvoli da posmatraju izbore argumentima da je "protiv Engleza, kao i njegov deda", pozivao je danas da se u odlučivanju o prigovoru članovi komisije drže prava, a ne politike.

Raspravi u maloj sali Skupštine Srbije prisustvovali su i predstavnici OEBS-a, koji je dobio dozvolu da, zajedno sa Rusijom i Slovačkom, pošalje posmatrače da prate izbore za predsednika Srbije.

Suprotno mišljenju Vlade

Republička izborna komisija je sinoć, na četvorosatnoj sednici, odlučila da praćenje izbora, zakazanih za 20. januar, odobri grupi od 26 posmatrača Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju i Zajednice nezavisnih država.

Odlučeno je i da posmatračima iz Slovačke bude omogućeno posmatranje izbora, ako o tome Vlada Srbije da pozitivno mišljenje, jer je zahtev Ambasade Slovačke u Srbiji stigao neblagovremeno.

Vlada Srbije ranije je dala pozitivno mišljenje o predlogu da predstavnicima ambasada SAD i Velike Britanije u Srbiji bude omogućeno posmatranje izbora.

U RIK je stiglo i obaveštenje predsednika Skupštine Srbije Olivera Dulića da "za sada" nema mogućnosti da u parlamentu bude imenovan nadzorni odbor Skupštine za praćenje izbora, a Komisija će o tome raspravljati na narednim sednicama.

Povodom rasprave koja je sinoć vođena, Sonja Brkić kaže da je atmosferu na sednicama RIK-a moguće delimično kanalisati, ali da je nekada bolje da se čuju različiti stavovi.

"Prilikom glasanja preovladava politički stav, a ne pravnički, i to nije ništa novo. Sednica RIK-a je trajala možda suviše dugo, ali je moguće da će iz tre diskusije u toku narednih 24 sata izaći neka odluka koja je makar pravno ispravna", rekla je Brkićeva.

Nova sednica je održana danas.

Inače, jučerašnje zasedanje, koje je trebalo da bude rutinsko odobravanje zahteva koji su već dobili "zeleno svetlo" Vlade Srbije, pretvorilo se u raspravu o prijateljima i neprijateljima srpskog naroda, što je postao i kriterijum za odlučivanje kome dati dozvolu da prati izbore.

"Prvo sprečavanje posmatrača nakon 5. oktobra"

Direktor Cesida Marko Blagojević kaže da je pre 5. oktobra bilo dosta primera kada strani posmatrači nisu dobijali dozvolu da posmatraju izbore, ali se to od 2000. do sada nije desilo.

"Nikako ne bi bilo dobro da je u pitanju nekakav hir. Nije nevažno kako će naši izbori izgledati u očima sveta, a upravo su strani posmatrači 'oči' međunarodne zajednice. Stoga smatram da takva odluka svakako neće doprineti tome da izgledamo bolje u očima sveta", kaže Blagojević.

On navodi i da se radilo o zahtevu za samo nekoliko ljudi, dakle, ne radi se o nekoj masovnoj misiji za koju je potrebna velika logistika.

Marković: Ne treba zabranjivati monitoring

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković izjavio je danas da su izbori u Srbiji fer, otvoreni i demokratski i da nikom ne bi trebalo zabraniti monitoring izbornog postupka.

Povodom odluke Republičke izborne komisije da se predstavnicima ambasada SAD i Velike Britanije u Srbiji ne dozvoli da posmatraju predsedničke izbore, Marković je rekao da ne zna sa kojim obrazloženjem je doneta takva odluka, ali da je njegov lični stav da svakome treba dozvoliti da se uveri u ispravnost izbornog procesa.

"Mislim da mi apsolutno ništa ne krijemo u našim izborima. Naši izbori su fer, otvoreni i demokratski i, uprkos manjkavosti u biračkim spiskovima, su solidni", rekao je on na konferenciji za novinare.

On je dodao da nema razloga da se bilo od koga krije izborni postupak ili da se bilo kome zabrani da vrši monitoring nad tim postupkom.

DS: Krajnje neobična odluka

Demokratska stranka je saopštila da je "krajnje neobična" odluka RIK-a da ne dozvoli svim zainteresovanim posmatračima da prate predsedničke izbore 20. januara.

Demokratska stranka smatra da je za demokratičnost i legitimnost izbora poželjno i neophodno da se omogući da što veći broj međunarodnih i domaćih posmatrača prati izborni proces, navodi se u saopštenju te stranke.

Demokratska stranka je ukazala da je transparentnost izborne procedure najsigurniji i najdemokratičniji put da se ostvare fer izbori i dođe do rezultata koji se ne može dovesti u sumnju.

SDU: Čega se plaše

Socijaldemokratska unija smatra da odluka RIK-a o zabrani prisustva na predsedničkim izborima posmatračima iz Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije predstavlja još jedan korak ka samoizolaciji Srbije.

"Postavljaju se pitanja kojim kriterijumima se deo članova RIK-a rukovodio kada je predstavnicima nekih zemalja dozvolio posmatranje izbornog procesa a nekim ne, kao i čega se to DSS, SPS i SRS plaše kada sprečavaju deo zemalja zainteresovanih za praćenje izbora u Srbiji da tim izborima i prisustvuju", pita se ta stranka.

SDU apeluje na članove RIK-a da na prvoj narednoj sednici promene odluku i time spreče dalje zaoštravanje odnosa sa međunarodnom zajednicom.

G17 plus: Odluka štetna i kontraproduktivna

Odluka Republičke izborne komisije da ne dozvoli svim zainteresovanim posmatračima da prate predsedničke izbore u Srbiji 20. januara je kontraproduktivna i štetna za demokratski imidž zemlje, ocenila je danas stranka G17 plus.

"Predstavnik G17 plus u RIK-u glasao je protiv takve odluke i pokušao da ubedi ostale članove u važnost transparentnog izbornog procesa za sve zainteresovane strane", izjavio je šef pres službe G17 plus Nikola Papak.

"Dozvolu za posmatranje ima OEBS"

Član Republičke izborne komisije Vlada Galić izjavio je da predstavnici ambasada SAD i Velike Britanije nisu dobili dozvolu da posmatraju izbore u Srbiji jer bi time bili privilegovani u odnosu na druge države.

Galić, član RIK-a iz redova Demokratske stranke Srbije, izjavio je da nema mesta političkim špekulacijama i da motivi za donošenje takve odluke nisu politički, nego praktični.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: