Kako protiv prazničnog mamurluka

Danas je prvi radni dan u 2008. godini, ali će mnogi biti mamurni posle višednevnog slavlja.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.01.2008.

09:34

Default images

Prodavnice, banke i pošte radiće puno radno vreme. Međutim, zbog veselja, hrane i pića, koji su bili nezaobilazni, mnogi će se i ovog jutra probuditi uz mamurluk. Sa alkoholom neki preteraju manje, neki više, ali uglavnom svi imaju svoje tajne recepte za “dan posle”.

U narodu su poznati mnogi načini kojima se može olakšati stanje u kome se nalazite “dan posle”. Međutim, pitanje je koliko su neki od njih delotvorni.



Građani koji zaista preteraju s alkoholom, verovatno će zbog trovanja završiti na toksikološkom odeljenju Vojnomedicinske akademije ili neke slične institucije.

Na tom odeljenju godišnje završi 3.500 do 4.000 ljudi otrovanih najrazličitijim vrstama hemikalija, među kojima je i alkohol.

Najveći broj pacijenata registrovan je za vreme velikih skupova u gradu, završetka školske godine, slava i praznika.

Broj onih koji se tokom novogodišnje noći leče kod kuće nije poznat, dok se na toksikološko odeljenje VMA javi stotinak osoba otrovanih alkoholom.

"Smeštamo ga u ambulantu koja ima četiri kreveta, lekar pregleda, uzmu se uzorci krvi na etil i metil-alkohol i na osnovu toga procenjujemo koji će vid terapije biti primenjen", objašnjava Zoran Šegrt, načelnik odeljenja toksikologije na VMA.

"Kod nekih teško otrovanih intubacija, neki se zadržavaju u bolnici, a ako će se lečenje završiti za nekoliko sati, onda se prima infuzija - vitamini, glukoza, fiziološki rastvor - i vrši se praćenje osnovnih parametara", objašnjava on.

Za one koji ipak ne preteraju sa pićem baš toliko, jedini lek je odmor, kaže doktor Šegrt.

”Najbolji lek je staviti prst na čelo i razmisliti za sledeći put. Pravog leka nema. Poštedeti želudac reske hrane, odmoriti i unositi više tečnosti koja neće iritirati, i to je osnovni lek”, kaže on.

A da se mamurluk može i unovčiti, govori podatak da je pre desetak dana ruska kompanija "SKS-alijansa" plasirala na tržište suvi rasol kao novi preparat protiv mamurluka.

Kako su saopštili predstavnici kompanije, novi proizvod po imenu “guten morgen”, pored toga što eliminiše mamurluk, guši želju za ponovnim konzumiranjem alkohola. Međutim, ovaj preparat dostupan je samo na ruskom tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: