Subota, 01.12.2007.

13:22

Novo poskupljenje mleka

Kompanija Imlek, Mlekara "Subotica" i Novosadska mlekara povećale su danas velikoprodajne cene mleka i mlečnih proizvoda.

Izvor: Beta

Default images

Prema cenovnicima dostavljenim trgovcima u Srbiji, Imlek je povećao velikoprodajnu cenu litra svežeg mleka za 5,5 dinara (na 52 dinara), dugotrajnog mleka sa 2,8 odsto mlečne masti sa 59 na 63 dinara, a litar jogurta za četiri dinara (na 66 dinara).

Direktor korporativnih poslova Denjub fuds grupe Rade Pribićević izavio je agenciji Beta da je to treće poskupljenje mleka u poslednja četiti meseca iznuđeno rastom otkupne cene mleka.

"Pre šest meseci otkupna cena mleka je bila 18 dinara za litar, a sada je između 28 i 33 dinara, u zavisnosti od kvaliteta", naveo je Pribićević.

Pribićević je istakao da prethodno poskupljenje mleka početkom novembra nije bilo dovoljno i da su mlekare zbog toga prethodnih dana poslovale sa gubitkom.

Povećanje cene sirovog mleka, ocenio je, posledica je suše, ali i rasta cena energenata i drugih troškova.

Prema rečima Pribićevića, udeo Denjub fudsa preko Imleka, Novosadske mlekare i Mlekare "Subotica" na tržištu mleka i mlečnih proizvoda u Srbiji, je između 30 i 35 odsto.

Maloprodajna cena litra pasterizovanog mleka sa porezom na dodatu vrednost i maržom od 10 odsto od danas je u prodavnicama oko 62 dinara, a litar dugotrajnog mleka prodaje se za oko 80 dinara po litru.

Kako je agenciji Beta rečeno u Delta maksi marketima u Boru cene mleka nisu povećane, a razlog su "ugovorne obaveze" .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: